Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ... ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

Καλοί μου φίλοι,καλό Σαββατοκύριακο!
Για δυο νέες σημαντικές διακρίσεις του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων που έρχονται να προστεθούν στις πολλές προηγούμενες ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Για δυο σπουδαία βραβεία σχετικά με το μείζον ζήτημα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, για “τα fake της Αλεπούς”, πρόκειται. Όλα μπορούν και πρέπει να τα μαθαίνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, «για να είναι ενεργοί και κριτικοί πολίτες του νέου κόσμου», η άποψη της γνωστής στους αναγνώστες της στήλης, προϊσταμένης της σχολικής αυτής μονάδας Μαρίας Σκορδύλη και των συνεργάτιδών της. «Όλα όσα χρειάζομαι πραγματικά να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο», ο τίτλος του μοναδικού στο είδος του βιβλίου τού Robert Fulghum. Κι αυτό στον νου μου ενώ γράφω τον πρόλογο … 
Συγχαρητήρια για τη διπλή διάκριση του Νηπιαγωγείου σας, καλές μου συναδέλφισσες, και βέβαια για την “ενασχόληση” σας με το συγκεκριμένο θέμα. Χάριν των μαθητών τους υπάρχουν πάντα οι δάσκαλοι... 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης

 

 

Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων

Το ζήτημα της διασποράς παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως. H νέα γενιά κατακλύζεται από πληροφόρηση και τα μηνύματα ποικίλουν και τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν εξετάζουν όλες τις ειδήσεις που διαδίδονται παγκοσμίως. Η εκπαίδευση καλείται να υποστηρίξει τα παιδιά να κατακτήσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης, ώστε να μπορούν να αναλύουν αποτελεσματικά τις πληροφορίες και να καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα. Να έχουν επίγνωση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Να μάθουν να αμφισβητούν τα μέσα ενημέρωσης, ανεξάρτητα από το πόσο καλά εδραιωμένα μπορεί να είναι, αλλά και να μάθουν πώς να αντλούν την αλήθεια και τη γνώση από τα μέσα ενημέρωσης γύρω τους. Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων στόχευσε στα παραπάνω, καθώς τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους πρέπει να είναι ενεργοί και κριτικοί μελλοντικοί πολίτες αυτού του νέου κόσμου. H ενασχόληση αυτή των νηπίων στο μείζον ζήτημα της Παραπληροφόρησης και των Ψευδών Ειδήσεων, το σχολικό έτος 2022-2023, ως υλοποίηση δράσεων, απέσπασε δύο διακρίσεις.

Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση

 

Με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση τιμήθηκε το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων μαζί με το 14ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και το 9ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, την Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023, στην Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τα τρία νηπιαγωγεία συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα «Τα Fake News της Αλεπούς» όπου διαμορφώθηκε ένας κώδικας ψηφιακής συμπεριφοράς που οδηγεί στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου με κριτική ματιά και στην προσωπική προστασία για μια βιώσιμη χρήση του διαδικτύου. Περισσότερα από 60 νήπια καθοδηγήθηκαν να εργαστούν σε διερευνητικές διαδικασίες, να παρατηρήσουν, να διερωτηθούν, να εκφραστούν και δημιουργήσουν μέσω της Τέχνης ένα συνεκτικό πολυτροπικό αποτέλεσμα ως τελικό προϊόν της κοινής δράσης τους, το οποίο και απέσπασε τη διάκριση των Education Leaders Awards 2023.

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας

 

Καθώς το ενδιαφέρον των νηπίων υπήρξε διαρκές και έντονο για το θέμα της παραπληροφόρησης, «Τα Fake News της Αλεπούς» μετεξελίχθηκαν σε ευρωπαϊκό σχέδιο eTwinning με τίτλο «Fake News Fighters» που διακρίθηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

 

 Το σχέδιο αυτό επιχείρησε να διαμορφώσει μελλοντικούς ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, ενήμερους στις νέες συνθήκες του τεχνολογικού κόσμου. Αποτέλεσε σύμπραξη δύο χωρών της Ελλάδας και της Ιταλίας και τριών νηπιαγωγείων (11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, Istituto Comprensivo Anzio III και 26ο Νηπιαγωγείο Χανίων) που διακρίθηκαν και αυτά με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, με στόχους να:

  • αποκτήσουν οι μαθητές τις δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα για να αξιολογούν τις πηγές.

  • βελτιώσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης, για την ανάλυση πληροφοριών και διεξαγωγή συμπερασμάτων.

  • κατανοήσουν το πλαίσιο κάθε κειμένου και να αναγνωρίζουν το συντάκτη.

  • μάθουν να αμφισβητούν τα μέσα ενημέρωσης και πώς να αντλούν την αλήθεια.

Για την επίτευξη αυτών, υιοθετήθηκε το διδακτικό μοντέλο των 5Ε, ο Έντεχνος Συλλογισμός και οι Ρουτίνες Σκέψης. Μέσα από τις φάσεις Ενεργοποίηση, Εξερεύνηση, Επεξεργασία, Εμπλουτισμό και Επεξήγηση, τα νήπια ανέπτυξαν ερευνητικές, συνεργατικές διαδικασίες ακολουθώντας την σπειροειδή μάθηση που τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν από τις απλές στις πιο σύνθετες έννοιες. Ξεκίνησαν, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον των παιδιών με τον Έντεχνο Συλλογισμό και τις Ρουτίνες Σκέψης Κοιτώ, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι προκειμένου να εισαχθούν στην έννοια του ψεύδους, όπου χαρτογράφησαν εννοιολογικά τις ιδέες τους. Με την Εξερεύνηση ερεύνησαν και κατανόησαν την έννοια του Μέσου Ενημέρωσης, δημιουργώντας αφίσες ενώ στην Επεξήγηση διερεύνησαν την έννοια των ψευδών ειδήσεων με τις εκπαιδευτικούς σε όλες τις φάσεις, να ενορχηστρώνουν τη μαθησιακή διαδικασία και διαμορφώνουν κουλτούρα έρευνας με τα ανάλογα ερωτήματα. Δημιουργήθηκε η διαδραστική συνεργατική αφίσα για τις Ψευδείς Ειδήσεις. Στον Εμπλουτισμό, τα νήπια εμπέδωσαν και εφάρμοσαν τις γνώσεις τους συντάσσοντας άρθρα από διαφορετικές οπτικές και δημιουργώντας ένα συνεργατικό Wakelet. Σε σύγχρονη συνεδρία συνέταξαν τον Κώδικα των Ψευδών Ειδήσεων ως ψηφιακό βιβλίο, κρατώντας σημειώσεις σε Linoit. Στην τελική φάση της Εκτίμησης- Αξιολόγησης δημιούργησαν τη συνεργατική εφημερίδα των Ψευδών Ειδήσεων, εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή (δωρεά του eTwinning με τη δράση STEM3), τα μετάλλια των Μαχητών Ψευδών Ειδήσεων και έλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής που σχεδιάστηκαν από μητέρα του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων. 

 

Τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων επιβραβεύτηκαν για το σχέδιο αυτό με την απονομή της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας eTwinning τον Σεπτέμβριο του 2023. Ως σχέδιο που πληρούσε τα κριτήρια ποιότητας στην υλοποίησή του. Της Συνεργασίας μεταξύ των σχολείων-εταίρων, της χρήσης ΤΠΕ, της Παιδαγωγικής καινοτομίας, της Ενσωμάτωσης του αναλυτικού προγράμματος και των Αποτελεσμάτων και διάδοσης.

Οι Νηπιαγωγοί Μαρία Σκορδύλη, Ελένη Βλησίδη, Μαρία Φωτάκη, Μαρία Κουτζιακουτζίδου

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 16.12.2023) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-dyo-vraveia-gia-ta-nea-tis-alepoys-toy-11oy-nipiagogeioy-chanion/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου