Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 Γ΄ΤΑΞΗ 6ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

 


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο και καλή χρονιά! Πρωτοχρονιά μεθαύριο...
Για ένα πρωτοχρονιατικό ταξίδι του Άη Βασίλη μάς μιλούν στον σημερινό Παιδότοπο τα γνωστά μας και από άλλες εργασίες τους Τριτάκια του 6ου Δημ. Σχολείου της πόλης μας. Για μια πραγματικά υπέροχη εργασία που έκαναν στην τάξη τους με τη βοήθεια της δασκάλας παράλληλης στήριξης Μαρίας Γεωργουσάκη ο λόγος. Και σ’ αυτήν και στα παιδιά τα συγχαρητήρια. Σαν ένα ενδιαφέρον, όμορφο παραμύθι διάβασα την ομαδική εργασία τους ύστερα απ’ το κατατοπιστικό προλογικό σημείωμα της δασκάλας με την οποία σε ομάδες δούλεψαν. Όχι, δεν θα το κρύψω ότι με συγκίνησε η δουλειά τους. Και γιατί την εν λόγω δασκάλα, τη Μαρία Γεωργουσάκη, τη θυμάμαι ως μαθήτρια, καλά καλή μαθήτρια, του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων, όταν ήμουν διευθυντής του, τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές αυτής του 2000. Μα και γιατί έχει τώρα, στα πρώτα χρόνια της Δασκαλοσύνης της, σαν “μέντορα” της τη φίλη μου τη Σούλα Κλώκου, που είναι και δασκάλα της τάξης...

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης


 



«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά…»…Ευχόμαστε σε όλους μια χρονιά με υγεία, περισσότερη χαρά, ευγνωμοσύνη και ηρεμία. Πρώτη μέρα του χρόνου και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού σχολείου Χανίων, πριν κλείσουμε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, ερευνήσανε την έννοια της Πρωτοχρονιάς: τι σημαίνει, γιατί τη γιορτάζουμε και πώς. Στην ουσία ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς αφορά αυτό ακριβώς που δηλώνει και το όνομά της, δηλαδή την μέρα που σηματοδοτεί την έλευση του νέου έτους. Ωστόσο σε κάθε μέρος γιορτάζεται διαφορετικά με έθιμα και παραδόσεις γνώριμες και άλλες πιο αξιοπερίεργες και ευφάνταστες. Τα παιδιά μέσα από άρθρα και παραμύθια που διάβασαν και μελέτησαν σε ομάδες κατέγραψαν πρωτοχρονιάτικα έθιμα των κοινοτήτων που είναι μέλη, όπως της Κρήτης, της Ελλάδας και του κόσμου. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μία ιστορία εμπλέκοντας τα έθιμα με το ταξίδι του Άη Βασίλη, ενώ τέλος την εικονογράφησε και τη μετέτρεψε σε κόμικ ο μαθητής Νικόλας Λιαράκος.

Γεωργουσάκη Μαρία (δασκάλα)


 

Μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, ο Άη Βασίλης με τα ξωτικά του βάζουν τα δώρα στον σάκο. Το έλκηθρο είναι ήδη φορτωμένο και οι τάρανδοι είναι έτοιμοι να πετάξουν...

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εκείνη τη νύχτα καθώς πετάνε αρχίζει να βρέχει. Σιγά σιγά το νερό έμπαινε στους σάκους και τα περιτυλίγματα έλιωναν. Τότε, ο Ρούντολφ προσγειώθηκε σε μία στέγη και είδε το Λονδίνο φωτισμένο. Ο Άη Βασίλης μπήκε σε ένα σπίτι, άφησε τα δώρα, ήπιε το μπράντι και πήρε τα καρότα για τους ταράνδους.

Επόμενος σταθμός, η Ισπανία. Σε κάθε σπίτι υπήρχαν κοτσάνια και ρώγες από σταφύλια σε πιάτα. Καθώς περνούσαν από την Ιταλία, οι τάρανδοι έκαναν προσπεράσεις μη τους έρθει τίποτα στο κεφάλι. Στη Γαλλία, όταν περνούσαν από τον πύργο του Άιφελ, είδαν ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο. Σε όλα τα σπίτια, υπήρχαν χιλιάδες άγγελοι, μικροί και μεγάλοι. Το ταξίδι συνεχίζεται στη Γερμανία, όπου ο αγαπημένος άγιος των παιδιών γέμισε τα παπούτσια τους γλυκά και ξύλα για να ζεσταθούν. Του έκανε εντύπωση στη Γεωργία που όλα τα σκυλάκια κοιμόντουσαν μέσα στα σπίτια. Σειρά είχε η Αλβανία, όπου είδε πολλά άπλυτα πιάτα από το γιορτινό τραπέζι και έφαγε μπακλαβά.

ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Το έλκηθρο αλλάζει πορεία κι… ήπειρο. Οι τάρανδοι από την κούραση βλέπουν βαλίτσες παντού στην Κολομβία. Στη Βραζιλία παραλίγο να τρακάρουν με τα καράβια που είναι στολισμένα με κοσμήματα, λουλούδια και κεριά. Πέρασαν από το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Χιλής κι αντίκρισαν λουλούδια αλλά και λιχουδιές υπό τη μελωδία παραδοσιακών μουσικών.

ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Συνέχισαν προς την Ασία. Στις Φιλιππίνες όλοι ζαλίστηκαν από τους πολλούς κύκλους που είδαν, ενώ στην Ιαπωνία κουφάθηκαν από το χτύπημα της καμπάνας. Ωστόσο, έκαναν μια στάση για να φάνε κοτόπουλο KFC και να ξαποστάσουν.

 

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για το τέλος, ο Άη Βασίλης άφησε την Ελλάδα. Σε όλες τις πόλεις παρατήρησε εντυπωσιακά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Το θέαμα ήταν μαγευτικό! Επίσης, έβλεπε συνεχώς ανθρώπους να περνάνε με το δεξί τους πόδι τις πόρτες των σπιτιών για το ποδαρικό. Μέχρι και ζώα είδε όπως: κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες. Για να τιμήσει το όνομά του, έφαγε από όλες τις βασιλόπιτες. Κέρδισε μερικά φλουριά κιόλας! Όταν έμπαινε στις καμινάδες της Θάσου, έβλεπε καμένα φύλλα ελιάς κολλημένα. Πατούσε συνέχεια ρόδια και άφηνε κόκκινες πατημασιές παντού.

Η τελευταία στάση του ταξιδιού ήταν το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη. Όταν έφτασε αντί για ρόδια είδε ασκελετούρες, ένα φυτό που μοιάζει με κρεμμύδι. Κάποια στιγμή ο Άη Βασίλης δίψασε, πήγε να πιει νερό και προς έκπληξή του είδε τη βρύση ανοιχτή και στον νεροχύτη να έχουν αφήσει μέλι και καρύδια. Από το πολύ νερό αλλά και τις πέτρες που βρήκε στο πάτωμα, έπεσε πολλές φορές. Έφαγε πολλά κρητικά κουλουράκια και λουκούμια για να του περάσει ο πόνος.

 

Ολοκληρώνοντας το μοίρασμα των δώρων, άρχισε να παίρνει τον δρόμο της επιστροφής. Στα Επτάνησα, οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμου και ψέκαζαν ο ένας τον άλλο με κολόνιες. Από τις πολλές μυρωδιές κι αρώματα δημιουργήθηκε νέφος. Τα μάτια όλων θόλωσαν με αποτέλεσμα να μη βλέπουν καθαρά και να φταρνίζονται σε όλη τη διαδρομή. Μετά από λίγη ώρα, τα μάτια τους καθάρισαν και είδαν ξαφνικά μια ψηλή βουνοκορφή. Ο Άγιος Βασίλης έκανε μια απότομη κίνηση, οι τάρανδοι ανέβηκαν πιο ψηλά. Τα λουριά τους λύθηκαν…

Η συνέχεια…του χρόνου!

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤO ΡΟΔΟΣΠΑΣΙΜΟ (Παναγιώτης Αλυγιζάκης, Αργυρώ Αναγνωστοπούλου, Ανατολή Ασλανίδου,Αγγελική Καζαλάκη, Σταμάτης Κατσικανδαράκης, Κριστιάν Τζέτα ΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΚΙΔΕΣ (Μάριος Αρτεμάκης, Χρήστος Βουράκης, Νικόλας Λιαράκος, Γιάννης, Μαυρογιαννάκης, Ιοέλα Ρότσα, Ραφαέλα Πουλιδάκη) TA ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ (Αρσέλο Βόκκρι, Ελιζαμπέτα Κάλμι, Γιάννης Κασιμάτης, Στέλιος Κουτσοκολάκης, Μαρία Μανατάκη, Μαρία Στυλιανάκη, Κατερίνα Φουράκη

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 30.12.23 )


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-g-taxi-6oy-dim-scholeioy-chanion-ena-protochroniatiko-taxidi-toy-ai-vasili/

 

 

 

 

 

 

 

 






 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου