Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Μια εκδήλωση ευαισθησίας και ουσίας

Στο χωριό του Ελευθέριου Βενιζέλου, στις Μουρνιές, μία ακόμα εκδήλωση ευαισθησίας και ουσίας ταυτόχρονα για τον Ελευθέριο Βελιζέλο, από το δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Για την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου “Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία: Κριτική επαναψηλάφηση”, ο λόγος. Βεβαίως μια εκδήλωση ευαισθησίας, ένα ακόμα μνημόσυνο για τον μεγαλύτερο (και όχι εκ των μεγαλυτέρων, όπως επιμένουν να λένε κάποιοι θέλοντας να τον κοντύνουν) νεοέλληνα πολιτικό, που λειτουργήθηκε απ’ το βενιζελικό κοινωνείν. Μα και μια εκδήλωση ουσίας δεδομένου ότι στο περί ου ο λόγος βιβλίο (“κορυφαίο σύγγραμμα” το χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης, “βιβλίο σταθμό” ο εκ των παρουσιαστών ιστορικός Βλάσης Αχτζίδης, “βιβλίο πρόκληση” ο δικός μας Δημήτρης Κακαβελάκης, “απόλυτα τεκμηριωμένο” ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης) αναλύεται η σκέψη και η πράξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο φλέγον ζήτημα της μικρασιατικής εκστρατείας βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση, ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των εκδηλώσεων, που οργανώνουν κάθε χρόνο, τέλη Αυγούστου, από κοινού το Ίδρυμα και ο Δήμος που έχουν το όνομα του πολιτικού, ο οποίος, όπως με έμφαση επεσήμανε ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, κατέχει τη μοναδική θέση του Εθνάρχη.

Όχι θεραπαινίδα η ιστορία

Η ιστορία δεν είναι η θεραπαινίδα της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας, είπε με έμφαση στην αντιφώνησή του, στο περίπου τα λόγια του ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, αναλαμβάνει την προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών με την έναρξη του νέου έτους, συνοδεύοντας τα “εκ βάθους ψυχής” ευχαριστώ του στους παρουσιαστές του βιβλίου, αλλά και στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν. Τω όντι “τύχη αγαθή” για το ίδρυμα το ότι ένας ιστορικός του κύρους του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, βρέθηκε στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία διάφοροι κύκλοι έχουν επιδοθεί σε “ανόμοιες συγκρίσεις” και “ανοίκειες επιθέσεις” να θέσει τον ιστορικόν-ερευνητικόν του κάλαμον στους τύπους των ήλων της μικρασιατικής εκστρατείας και να αποδώσει τα της ιστορικής αλήθειας στην ιστορική αλήθεια. Απόλυτα δικαιολογημένες, λοιπόν, οι θερμές ευχαριστίες του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη στον καθηγητή Σβολόπουλο. Ευχαριστίες όχι ωστόσο μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο όπως επεσήμανε “έτυχε θερμής υποδοχής” αλλά και “προκάλεσε πολλές αντιδράσεις” μα και για το σύνολο ερευνητικό του έργο για τον Εθνάρχη, καθώς αυτός μελέτησε “όσο κανένας άλλος συστηματικά και υπεύθυνα τη διαδρομή του στον δημόσιο βίο του ελληνικού κράτους.”

Σοφία και οικονομία

“Σοφία” και “οικονομία” βρήκε ότι είχε , μου είπε, η προηγούμενη εκδήλωση του Ιδρύματος, τα εγκαίνια του εκθεσιακού χωρου του αυτοκινήτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, (18 Αυγούστου) ο συγγραφέας Γιώργος Αριστηνός. Τις ίδιες λέξεις νομίζω ότι θα χρησιμοποιούσε και για την περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εκδήλωση όπως και για όλες τις άλλες εκδηλώσεις του Ιδρύματος, αν τις είχε παρακολουθήσει. Κατάπληκτος με τα που έζησε το βράδυ της 31ης Αυγούστου στις Μουρνιές, δήλωσε ο και φίλος μου, υπεύθυνος από μεριάς Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την συγγραφή του βιβλίου Ιστορίας Ε’ Δημοτικού (και του προηγούμενου) Νίκος Νικολόπουλος. Κατάπληκτος για την “σοφία” και την “οικονομία” της για να χρησιμοποιήσω τις λέξεις του Γ. Αριστηνού μα και κατάπληκτος για την “απίστευτα” αθρόα προσέλευση, την “ευλαβική” παρακολούθηση των συμμετεχόντων, για την “εντυπωσιακή” εμφάνιση της Χορωδίας Χανίων και βεβαίως για τις στρωμένες τάβλες της πλούσιας φιλοξενίας από το Δήμο, με πρωτοστατούντα τον δήμαρχο Μανώλη Κεμεσίδη, παρά τις προσωπικές του δυσκολίες. Ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησε εκδήλωση του Ιδρύματος ο Νίκος Νικολόπουλος. Όχι πάντως η τελευταία, θέλω να πιστεύω. Σε γενομένη συζήτηση με τον Νίκο Παπαδάκη στο Ίδρυμα, που το επισκεφτήκαμε μαζί το πρωί της ίδιας μέρας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βενιζελικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα.

e-mail: Kakatsakis@sch.gr



>> τυπώστε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο:

  1. ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο "ΚΥΝΑΙΓΥΡΟΣ"

    Πολύ καλά! "τα πεταχτά" σου!
    και τι! θα ήτανε...φαντάσου
    αν κείνα τα κομματικά σου...
    πούν' τα σημεία τα τρωτά σου
    στην οικουμενικότητα σου
    πέταγες απ'τα "πεταχτά" σου...

    Κατά τα άλλα εισ' Ωριγένης
    και αδαμάντινος και πολυγένης
    Είσαι χαλκέντερος και πετυχαίνεις
    σ'ότι κι αν κάνεις πρώτος να βγαίνεις.
    Πρώτος στο ήθος! πρώτος στο πνεύμα!
    πρώτος στο πάχος! πρώτος στο γεύμα!
    πρώτος ρεπόρτερ! δάσκαλος πρώτος!
    σε κάθε πρόοδο πάντα πιλότος!
    κι όπου πατάεις μέγας ο κρότος!
    Πρώτος στο ύφος! πρώτος στα γένια!
    κι έχεις καρδούλα μαλαματένια!
    Εύχομαι πάντα να υγιαίνεις,
    νσ προοδεύεις, να αριστεύεις
    κι εμάς επάξια να μας πρεσβεύεις.



    Θερμά συγχαρητήρια για τα ΟΣΑ! κάνεις.

    "Κυναίγυρος

    Ευχαριστώ πολυ φίλε,...Κυναίγυρε΄, που θα έπρεπε να διαλέξεις το ψευδώνυμο Αίσωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή