Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Κάινα, το χωριό μας

Κάινα, το χωριό μας! Σε α’ πληθυντικο πρόσωπο ή προσωπική αντωνυμία. Ισως γιατί το εγώ, το όποιο εγώ του Ιάσονα Μαυροματακη, του ανθρώπου που έγραψε το βιβλίο μ’ αυτόν τον τίτλο, να το πω εξαρχής, ένα βιβλιο παραδειγματικό και υποδειγματικό, διαχέεται και διαποτίζει το καϊνιανό εμείς. Ισως γιατί το κανιανό εμείς συμπυκνώνεται στο εγώ, το όποιο εγώ, του Ιάσονα. Ισως γιατί το περί ου ο λόγος ιδιαίτερα επιμελημενο, 300 περίπου σελίδων βιβλίο για την Κάινα, είναι έργο πολλών ανθρώπων, με πρώτο, βέβαια, τον Ιάσονα. Συγκεκριμένων χωριανών του, αείμνηστοι σήμερα οι περισσότεροι, που του παρείχαν κυρίως με συνεντεύξεις τους, που τις κατέγραψε σε κασέτες, χρήσιμες πληροφορίες. Συγκεκριμένων πνευματικών δημιουργών, κανιανών και μη, που προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του όταν τους το ζήτησε. Συγκεκριμένων συγγενών του, που φρόντισαν για τη φωτογράφηση και επιμελήθηκαν τη σελιδοποίηση και το εξώφυλλο.
Συγκεκριμένων καϊνιανών που μαζί με την Ενορία Κάινας (πάντα προΐστασαι του καλού, παπα - Χρήστο!) ανελαβαν τη δαπάνη της έκδοσης. Τους μνημονεύει όλους αυτούς αποτείνοντας φόρο τιμής και ευχαριστώντας τους στο τέλος του βιβλίου του ο Ιάσονας. Αφού πρώτα αναφερει ότι ούτε είναι ούτε διεκδικεί τον τίτλο του συγγραφέα.
Απλώς, λέει, μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τα σκόρπια στοιχεία και τις υπάρχουσες πληροφορίες για την Κάινα, έκανε...

Ενα βιβλίο έργο ζωής

Τι καλά, να κάναμε κι εμείς, όσοι μπορούμε κι όσο μπορούμε, μια ανάλογη μ’ αυτήν του Ιάσονα προσπάθεια. Να συγκεντρώναμε τα όποια σκόρπια στοιχεία και τις όποιες σκόρπιες πληροφορίες για τα χωριά μας, κινητοποιώντας ταυτόχρονα, όλους εκείνους που με τον οποιοδήποτε τρόπο θα μας βοηθούσαν για την έκδοση ενός ανάλογου βιβλίου. Να ξεκινούσαμε, σαν άλλοι Ιάσονες, το ταξίδι για την Κολχίδα της Λαογραφίας όπου βρίσκεται το χρυσόμαλλον δέρας της λαϊκής μας κληρονομιάς.
Πριν το αφανίσει ολοκληρωτικά ο χρόνος και πριν το εξαφανίσουν οι κάθε λογής κακοί δράκοι της σήμερον ημέρας! Οι σκέψεις που έκανα ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Ιάσονα, που είναι γι’ αυτόν έργο ζωής. “Ονομασία Κάϊνας και συνοικισμών της”, “Ιστορικά στοιχεία”, “Θέση Κάϊνας, όρια κτηματικής περιοχής, μορφολογία εδάφους, τοπωνύμια”, “Κοινότητα Κάϊνας”, πρόεδρος κοινοτικά συμβούλια, γραμματείς”. “Οικογενειακες μερίδες, φωτογραφίες σπιτιών, εκκλησιών, τοποθεσιών”. “Εκκλησίες, εξωκκλήσια, ιερείς, ιεροψάλτες”. “Κανιανοί επιστήμονες, επιχειρηματίες, πολυεπαγγελματίες, δάσκαλοι του χώριου”. “Πολιτιστικοί σύλλογοι και εκδηλώσεις”. “Εργα που έγιναν στο χωριό”. “Πηγές, πηγάδια, χαβούζες, στέρνες”. “Οργωμα, θέρισμα, αλώνισμα, λίχνισμα”. “Αμπέλια, συγκομιδή ελαιοκάρπου, βοσκή προβάτων, φούρνοι, αργαλειοί”. “Εθιμα, εκδηλώσεις”. “Παλιές ιστορίες του χωριού”. “Παλιά παιδικά παιχνίδια”. Οι τίτλοι των 16 κεφαλαίων του βιβλίου. Το κύριο σώμα του ύστερα από τους προλόγους του εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, της καθηγήτριας φιλολόγου Γεωργίας Καφεσάκη - Μανδραμπαζάκη και του ίδιου του συγγραφέα. Και πριν την παρουσίαση των χορηγών της έκδοσης και τις ευχαριστίες του.
Τω όντι και έργο ζωής μάς μαρτυρούν ότι ειναι.

Φωτογραφίες που ξυπνούν μνήμες

Πολλά τα συν του περί ου ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες βιβλίου, ενός βιβλίου, που όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ανδριανάκης στον πρόλογό του κυκλοφορήθηκε σε μια οριακή στιγμή “αφού σε μερικά χρόνια πολλά από αυτά ίσως να μην υπάρχουν, ίσως να έχουν ξεχαστεί και ίσως οι κάτοικοι να έχουν αλλάξει. Ενα απ’ αυτά το πολύ πλούσιο και άριστης ποιότητας έγχρωμο φωτογραφικό υλικό που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του όλου βιβλίου. Φωτογραφίες σπιτιών, εκκλησιών, τοποθεσιών, δρόμων, μαγαζιών, πλατειών. Φωτογραφίες (του Γιώργη Ιάσονα Μαυροματάκη και του Λευτέρη Λάμπρου Καστρινάκη) που ξυπνούν μνήμες σ’ όλους μαζί, αλλά και σ’ έναν έναν χωριστά τους Κανιανούς και τους σταυροδένουν με τις ρίζες τους. Στα συν και η σελιδοποίηση του βιβλίου από την αρχιτέκτονα Ελευθερία Λευτέρη Καστρινάκη (εντυπωσιακές οι επεξεργασμένες απ’ αυτήν ολοσέλιδες φωτογραφίες) που είχε και την επιμέλεια του εξωφύλλου. Στα συν η όλη εμφάνιση του βιβλίου, ενος βιβλίου - λευκώματος, δηλαδή. Ανθρωπος της ουσίας μα και της λεπτομέρειας μια ζωή ο Ιάσονας Μαυροματάκης. Στην ιδιωτική του οδό μα και στο δημόσιο βίο του. Στον επαγγελματικό στίβο και στην αγορά του δήμου.
Ως ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ, ως πρόεδρος της κοινότητας Κάινας τα οχτώ τελευταία χρόνια ύπαρξής της, ως ενεργός πολίτης. Βιβλίο ουσίας με προσοχή και στην τελευταία λεπτομέρεια το βιβλίο του για το χωριό του, εκτός των άλλων...


e-mail:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου