Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Δεν ξέρω τι έκαμε στο τέλος ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Ξέρω όμως ότι οι μεγάλες σελίδες της ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί από απρόσμενα όχι.






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΒΡΕΧΕΙ και δεν κάνει κρύο. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Μακάρι να κυλησει όλος ο χειμώνας έτσι. Κι δεν γίνει αυτό τουλάχιστον να αργήσουν να έρθουν τα κρύα. Πλησιαίνουν τα πουλιά στη μέσα τσέπη της ζωής για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο του Ποιητή!

ΟΛΑ μας έλεγαν ότι έβαιναν  καλώς μέχρι την Δευτέρα που συνεδρίασε το Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης. Μόνο που όλα έβαιναν καλώς εναντίον μας για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαρμπαδώνη., αλλάζοντας τον χρόνο του ρήματος από Ενεστώτα σε Παρατατικό.

ΠΑΜΕ για λύση την ερχόμενη Δευτέρα μας λένε τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με προεξάρχουσα την Μέρκελ. Πάμε για μια λύση που δεν θα λύσει αλλά θα μετακυλίσει το πρόβλημα, μου είπε σε γενομένη κουβέντα ο φίλος μου ο γέρω-δάσκαλος. Δυστυχώς όλα εξακολουθούν να βαίνουν καλώς εναντίον μας.

 ΕΓΩ δεν υπογράφω μνημόνιο που δεν είναι διαχειρίσιμο, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Δεν ξέρω τι θα κάμει στο τέλος. Ξέρω όμως ότι οι μεγάλες σελίδες της ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί από απρόσμενα όχι.

ΚΥΡΙΕ σώσον τους ευσεβείς! Τρεις φορές λέει ο διάκονος από την Ωραία Πϋλη,όταν τελείται αρχιερατική λειτουργία αυτήν την ευχή. Ακούγοντάς την λέει μια φορά ένας αγιορείτης μοναχός μουρμούρησε: Κύριε, σώσον ημάς από τους ευσεβείς. Πολύ εύστοχη η σχετική τοποθέτηση του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. "Αυτοί οι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος στην εκκλησία"

ΑΛΛΑΓΗ προπονητή στον ΑΟ Πλατανιά. Μετά τον Χατζηνικολάου  ο Αναστασιάδης. Άντε να δούμε (Ξαναδούμε Θεού πρόσωπο!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι μόνον δεν είναι ίδιοι αλλά διαφέρουσιν πολλάκις κατά τεράστιον λόγον και διίστανται κατ' απόστασιν  δυσυπολόγιστον. Διότι νομίζω ουδείς μαθηματικός υπολογισμός δύναται να ανευρει την διαφοράν μεταξύ δύο ανθρώπων του ενός μεθυομένου επί τη θέα του αίματος και του ετέρου λιποθυμούντος εκ της φρίκης' Από την "Χρυσή Διαθήκη" του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΤΟ  ΔΑΣΚΑΛΟ Ευάγγελο Μαζοκοπάκη που έφυγε πριν από εννιά μέρες για την Χώρα των Μακάρων, αφιερώνει ττην σημερινή του μαντινάδα ο Ηλίας Σταματάκης. ¨Βαγγέλη η παρέα σου θα σε θυμάται πάντα\ και θα ρωτούμε οι καλοί γιάντα να φεύγουν γιάντα! Κερί στην μνήμη του από την στήλη τούτη η αναφορά. Ήταν πραγματικά ένας χαριτωμένος άνθρωπος ο κύριος Ευάγγελος!

ΣΕ ΟΛΕΣ τις πόλεις της Κρήτης υπήρχαν δύο δημόσια κτήρια. Το ένα το χρησιμοποιούσαν για τα κοινά συσσίτια και άλλο για να φιλοξενούνται οι ξένοι. Στι συσσίτιο έδιναν σε όλους μεγάλες ίσες μερίδες ενώ στους νέους έδιναν μισή μερίδα. Μόνο στα ορφανά έδιναν ολόκληρη. Οι γέροι είχαν το προνόμιο να πίνουν όσο κρασί ήθελαν. Η γυναίκα που ήταν υπεύθυνη για το συσσίτιο είχε το δικαίωμα να παίρνει ένα μέρος από το φαγητό μερικών και να το δίνει σε εκείνους που είχαν αποκτήσει καλή φήμη εξ αιτίας της ανδρείας και της σύνεσής τους. Όταν τελείωναν το γεύμα άρχιζαν να συζητούν για διάφορες δημόσιες υποθέσεις. στην συνέχεια συνήθιζαν να επαινούν τους γενναίους για τα κατορθώματά τους με στόχο να προτρέψουν τους νέους για ανάλογα κατορθώματα. (Από το βιβλίο "Η άλλη όψη της Ιστορίας" εκδ. "Σαββάλας"

"ΣΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ\ στα κρύα του Νοέμβρη\ τα σπίτια μυρηκάζουν κούτσουρα\ Γροθιές σφιγμένες τα πουλιά\ βρεγμένα κρυωμένα\ αλλά στη μέσα τσέπη της ζωής" Το ποίημα εύνοια του Μχάλη  Γκανά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανώτικα νέα (23. 11. 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου