Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

στα πεταχτα

Γράφει ο
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ.ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΡΑ είναι η σημερινή. Με την έννοια αυτή όλα καλά όλα ανθηρά τα έβλεπα χθές. Και τί έγινε δηλαδή που σκούσε ο τζίτζικας από τη ζέστη; Κανένα πρόβλημα; Ευκαιρία να χάσω απ’ τον ιδρώτα κανένα γραμμάριο... Και τί έγινε δηλαδή που στέγνωσαν τα πρατήρια από βενζίνα. Κανένα πρόβλημα. Με έφτανε αυτή που είχα να πάω μέχρι το Καλάμι για μπάνιο... Το πολύ να έμενα εκεί... Και για να αποφύγω τη ζέστη, το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ. Στην π.Π. (προ Πετρελαίου) εποχή. Για λιγότερα άγχη, για λιγότερα πάθη, για λιγότερα λάθη... Ξένη διαφήμιση.

ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ, όταν έπιανα το μολύβι, να μην πέσω στην παγίδα ν’ αρχίσω με τα... κλειστά βενζινάδικα. Να το παίξω αφασία. Μάλλον, όμως, δεν τα κατάφερα. Τέλος πάντων...
ΥΠΟΜΟΝΗ! Δύο μέρες ακόμα και μπαίνει ο Αύγουστος, που ως γνωστόν είναι παχιές οι μύγες. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ελεγκτές παύλα δανειστές μας, μια που βρέθηκαν εδώ ν’ αρχίσουν να βγάζουν το ξίγκι τους. Το ξίγκι απ’ τις μύγες εννοώ. Ο,τι ξίγκι είχε η ελληνική οικονομία το βγάλανε.

Η “ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ” ανέλαβε με προκήρυξη της από προχθές την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Καιρός ν’ αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του με έργα και όχι με λόγια για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Ποιός θα το ‘λεγε πριν από ένα χρόνο...

ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, μη ελεγχόμενες απώλειες, αλόγιστη σπατάλη. Τα τρία κακά της μοίρας της λίμνης της Αγιάς, κατά τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο. Υπάρχουν τρόποι να νικηθούν; Το ζητούμενο.

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ για να υποδεχθούμε από αύριο 30 Ιουλίου τον Αγροτικό Αύγουστο. Χίλια καλώς μας ήρθες, κι όπως μας βρήκες, αγαπημένε μας Αγροτικέ Αύγουστε! Και... συγγνώμη για την ταλαιπωρία, τα “ήξεις αφήξεις” μας. Δεν θα το ξανακάνουμε.

“ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ είναι κτήμα των παρελθόντων, και το μέλλον είναι κτήμα των μελλόντων. Το παρόν μόνον είναι ιδικόν σου, εφ’ όσον δε έχεις αγρόν καλλιεργήσιμον, είναι ανοησία να χάνεις τον καιρόν σου καταπατών αγρούς, ανήκοντας εις άλλους”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ το Ρέθυμνο αλλά όλη η Κρήτη τιμά τον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη με διήμερες εκδηλώσεις, στις 1 και 2 Αυγούστου, στα Ρούστικα τιμά και τιμάται. Σε αντιποιητικούς καιρούς κάποιοι, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουστίκων και ο Ομιλος Φίλων του Ποιητή επιμένουν να δίνουν βήμα στους ποιητές. Αυτό κι αν είναι νίκη!

ΚΑΠΟΤΕ Ο Διογένης ήθελε να περάσει ένα ορμητικό ποτάμι και δεν μπορούσε. Τότε ένας άνθρωπος, σαν από μηχανής θεός, τον σήκωσε στους ώμους του και τον πέρασε. Ο Διογένης τον ευχαρίστησε θερμά. Οταν όμως είδε να περνά κι άλλους πολλούς ανθρώπους είπε: “Αυτός δεν τους περνά απ’ την καλοσύνη του, αλλά από τη λόξα του”.

“... Κάθε πρωί/ καταργούμε τα όνειρα/ Χτίζουμε με περίσκεψη τα λόγια/ Τα ρούχα μας είναι μια φωλιά από σίδερο/ κάθε πρωί/ Χαιρετάμε τους χθεσινούς φίλους/ Οι νύχτες μεγαλώνουν σαν αρμονικές/ Hχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά/ (Ασήμαντες απαριθμήσεις/ - Τίποτα, λέξεις μόνο για τους άλλους./ Μα που τελειώνει η μοναξιά;).
Το ποίημα “Κάθε πρωί” του Μανόλη Αναγνωστάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου