Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΝΕΙΡΟ ’ΝΑΙ τα Χανιά, νύχτες του Απρίλη... Για τους όπου γης αναγνώστες της στήλης που θα ’θελαν να ’ναι στα Χανιά και που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους δεν μπορούν να είναι η αφιέρωση! Εξαιρετικά!
ΣΗΜΕΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ο Χριστός ο επουράνιος Θεός/ εις την πόλη Βηθανία κλαίνε Μάρθα και Μαρία/ Λάζαρο τον αδελφό τους τον γλυκύ, τον γκαρδιακό τους/ Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τον εμοιρολογούσαν/ την ημέρα την τετάρτη κίνησ’ ο Χριστός για να ’ρθει... Σάββατο του Λαζάρου, σήμερο...
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ σχολεία που αναβιώνουν τα κάλαντρα του Λαζάρου. Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Κάτι είναι και η αναβίωση, αφού δεν υπάρχει η βίωση...
ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΣΟ πολύ, λέει η παράδοση, στον Κάτω Κόσμο που δεν ξαναγέλασε ποτέ πια στη δεύτερη ζωή του ο Λάζαρος. Είδε φόβους, είδε τρόμους, είδε βάσανα και πόνους, κατά που απαντά ο ίδιος σε σχετική ερώτηση που του γίνεται στα... κάλαντρα.
'ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ καμπάνα ας ηχήσει/ στο λαό που έχει γονατίσει/ κι ας ανάψει στην καρδιά του σαν λαμπάδα/ της Αντίστασης η δάδα'. Στην πρώτη σελίδα του τελευταίου φύλλου (αρ. 237, Μάρτιος - Απρίλιος 2011) της εφ. 'Η φωνή των συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων' και τούτη η πασχαλινή ευχή. Γένοιτο!
ΜΕΤΑ ΤΗ Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση... Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση... Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση... Να το σκεφτόμαστε συνέχεια για να μην απογοητευόμαστε. Ατομικά ως πολίτες και συλλογικά ως λαός. Ενας - ένας κι όλοι μαζί.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τη μια μέρα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, όχι την άλλη. Πλάκα κάνει ο άνθρωπος μαζί μας ή κάνει τη δουλειά του και δεν το παίρνουμε χαμπάρι;
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (αναμενόμενες) από τους δικηγόρους των Χανίων για την ίδρυση (δεδομένη πια) Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Μη αντιδράσεις από την κοινωνία των Χανίων. Την αγελάδα του γερω-Σαβιολή, όπως την περιγράφει στο βιβλίο 'Δασκαλογιάννης' ο αξέχαστος Νίκος Αγγελής μου θυμίζει. Τση καρφώνουνε το νήμα και δεν κουνά...
ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ, μα και πολλώ λογιώ, πράμα, μου ’στειλε... διαδικτυακώς ο φίλος μου δημοσιογράφος, απ’ τον Αγιο Μύρωνα του Μαλεβιζιού ορμώμενος, Κώστας Μπετινάκης, ενώ δεν έχω εξαντλήσει τα προηγούμενα 'απεσταλμένα' του: Σχολικά μαργαριτάρια, καινούργια τα περισσότερα, που ναι μεν έχουν το γούστο τους, ταυτόχρονα όμως δείχνουν πολλά για την κατάντια μας, στίχους τραγουδιών... επιπέδου, σκυλάδικα τραγούδια σ’ όλο τους το μεγαλείο, ποιήματα και άλλα διάφορα. Μέγα Ευεργέτη της Στήλης θα σε... αναγόρευα, Κώστα, αν ήταν... Ιδρυμα, αφού χάρις σ’ εσένα το προτελευταίο 'πεταχτό' είναι για ένα μεγάλο διάστημα εξασφαλισμένο. Να ’σαι πάντα καλά, φίλε! Και για να βγάζεις στο Διαδίκτυο μέσα απ’ το www.styx.gr τα σώψυχά σου, διδάσκοντας δημοσιογραφία, συνταξιούχος ων, και για να σ’ έχω... ανταποκριτή μου στας... Αθήνας.
ΑΠΟ ΓΡΑΠΤΑ μαθητών. Αστέρια!!! Οποιος ζηλεύει τα πολλά, ζηλεύει και τα λίγα. Τρισκάταρτον είναι το πλοίον το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία. Η ουρά στα ζώα χρησιμοποιεί με το που την βλέπουν τα ζώα πόρχονται πίσω, ότι μπροστά υπάρχει κι άλλο ζώον· στον άνθρωπο η ουρά είναι αχρείαστη.
'Τραγουδώ στη σιγαλιά, πλάι στο φανάρι/ και θυμάμαι τα παλιά, βγήκε το φεγγάρι/ Και φιλάει τη γειτονιά με το καλντερίμι/ τα στενά του Τοπανά γέμισαν ασήμι/ Ζωντανεύουνε ξανά οι καημοί κι οι θρύλοι/ όνειρο είναι τα Χανιά, νύχτες του Απρίλη./ Στα μπαλκόνια οι λυγερές στο στρατί κιθάρες/ πρωτοείδωτες χαρές, στεναγμοί, λαχτάρες./ Και προσμένουνε οι νιες πλάι στη γωνία/ σιγοκλαίνε οι ουρανοί απ’ την αγωνία'.
Στίχοι: Κώστας Χιωτάκης. Μουσική: Πέτρος Περράκης,
Ερμηνεία: Οκτάβα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου