Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ - Μεγάλη Κρίση, αλλά και Μεγάλη Τρίτη - ο Χριστός εκρίθη! Ούτε τι πάει να πει 'κρίση' ήξερα ούτε τι πάει να πει 'εκρίθη'. Το προσπερνούσα στο έτσι. Θα ’μουν δεν θα ’μουν πέντε χρονώ, όταν μου έμαθε η μάνα μου το τραγουδάκι της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - Μεγάλη Μαχαίρα. Μεγάλη Τρίτη - Μεγάλη Κρίση ή ο Χριστός εκρίθη. Μεγάλη Τετάρτη - ο Χριστός εχάθη. Μεγάλη Πέμπτη - ο Χριστός ευρέθη. Μεγάλη Παρασκή - ο Χριστός στο καρφί. Μεγάλο Σαββάτο - ο Χριστός στον τάφο. Μεγάλη Κυριακή - ο Χριστός θ’ αναστηθεί. Αχ αυτή η προσδοκία της Ανάστασης!
ΑΛΛΗ ΕΝΝΟΙΑ έχει βέβαια η Μεγάλη Κρίση της Μεγάλης Τρίτης κι άλλη η Μεγάλη Κρίση που περνά η Ελλάδα. Κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, κρίση αξιών. Θα την ξεπεράσουμε; Και πότε;
ΜΕΤΑ ΤΟ Πάσχα πένθιμα θα παίξουν οι καμπάνες/ με νέα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα κλάψουν πάλι μάνες. Απόλαμπρα έρχεται η νέα λυπητερή και ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, τη σχολιάζει με τον δικό του τρόπο.
'ΠΑΙΖΟΥΜΕ συνεχώς άμυνα στα απειλητικά σενάρια, ενώ χρειάζεται επιθετική τακτική στα μετόπισθεν των αγορών'. Πολλή κουβέντα κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για τα που είπε ο συμπατριώτης μας πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στο 'Βήμα της Κυριακής'. Ειδικά γι’ αυτήν τη φράση.
ΑΠΟΥ ’ΝΑΙ απόξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Σωστό αυτό. Σωστό, όμως και το άλλο. Οταν δεν σου βγαίνει ο χορός με το τραγούδι που άρχισες, χρειάζεται ν’ αλλάξεις τραγούδι.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ μετά την 'προκλητική και ανιστόρητη', σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας, απόφαση της Κυβέρνησης για διάσπαση του Εφετείου Κρήτης; Θα επουλωθεί το πλήγμα στον συγκρητισμό ή θα δοθεί η χαριστική βολή;
'ΜΑΧΗΤΙΚΗ', 'διαβαστερή', 'δουλευταρού', 'μεθοδική', κάποιοι από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν απ’ τους ομιλητές για τη Χανιώτισσα δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου στην εκδήλωση που έγινε τις προάλλες (Σάββατο 16 Απριλίου) στο Εργατικό Κέντρο προς τιμήν της. 'Πρώτα απ’ όλα άνθρωπος κάνει τον ξένο πόνο δικό της', είπε ο πατέρας του 21χρονου δολοφονηθέντος φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Ομιλος Φωστήρας Αγίων Σαράντα, με τη συνεργασία του Ηρακλή Νεροκούρου, του Αρη Σούδας και των Κεραμειών, διοργανώνει αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, 5 - 8 μ.μ., ένα τουρνουά τεσσάρων ομάδων για φιλανθρωπικό σκοπό. Ο καθένας μπορεί να πετύχει γκολ υπέρ της ανθρωπιάς, ακόμα κι αν δεν πάει, αγοράζοντας απ’ τα γραφεία του Συλλόγου των Αγίων Σαράντα τουλάχιστον ένα εισιτήριο.
ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1965, όταν τα οικοτροφεία της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου λειτουργούσαν ασφυκτικά (πάνω από 500 παιδιά) ένα βράδυ καθώς ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης ανέβαινε τη σκάλα, άκουσε ένα παιδί να του φωνάζει: 'Σεβασμιώτατε, Σεβασμιώτατε τα παπούτσια σας είναι τρύπια, να πάρετε καινούργια'. 'Μα αν αγοράσω εγώ καινούργια εσείς αύριο δεν θα ’χετε να φάτε', απάντησε ο Παππούς.
'Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα: Αγιος, Αγιος, Αγιος ει ο Θεός ημών, διά της Θεοτόκου, ελέησον ημάς'. Στα νέα ελληνικά (από Θ.Ι. Ρηγινιώτη): 'Δείτε, έρχεται ο Γαμπρός καταμεσίς της νύχτας και καλότυχος ο δούλος, που θα τον βρει ξύπνιο, αλλά ανάξιος εκείνος που θα πιαστεί στον ύπνο. Πρόσεχε, λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο, για να μην παραδοθείς στον θάνατο και κλειστείς έξω από τη βασιλεία. Αλλά σύνελθε και φώναξε: Αγιος, Αγιος, Αγιος Θεέ μας μέσω της Θεοτόκου, ελέησέ μας'.
Γνωστό τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου