Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ 'ετήσιο' Ιούδα. Περιμένοντας τον καθημερινό Ιούδα. Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα, και ο Χριστός ευρέθη!
ΩΡΕΣ ΠΟΥ κλαίει ο Θεός κι απομαυρίζ' η πλάση/ δείχνει πως είναι απ' αυτούς που 'χουν κοπέλι χάσει. Πολύ ωραία και επίκαιρη η μαντινάδα που μου έστειλε προχθές ο και πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών του Ν. Χανίων και γνωστός λυράρης, λαογράφος και συγγραφέας Θανάσης Πατεράκης.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έλεγε ο Τσόρτσιλ, είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν εξαιρεθούν όλα τ' άλλα. Ενα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό το... κρατούμενο, κατά τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο που μου θύμισε ότι σαν σήμερα, 21 Απριλίου, πριν από 44 χρόνια, κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί εκμεταλλευόμενοι και τα λάθη της δημοκρατίας πήραν 'μία ντουζίνα τανκς, ένα μυστρί και μια πλάκα/ κι αφού ξορκίσανε τον Μαρξ', επέβαλαν δικτατορία στην Ελλάδα.
ΤΙ ΠΑΕΙ να πει αναδιάρθρωση; με ρωτά το... μολύβι μου. Κάνω το κουνέλι και δεν απαντώ. Τι πάει να πει αναδιάρθρωση; με ξαναρωτά. Ξανακάνω το κουνέλι και δεν απαντώ. Τι πάει να πει αναδιάρθρωση; επιμένει. Κάμπτομαι. Πάω να του απαντήσω: 'Σκάσε και γράφε'. Αλλάζω, όμως, γνώμη: Ετσι βάφτισαν την πτώχευση, μολυβάκι μου, του λέω. Πως λέμε κατ' ευφημισμόν το ξίδι γλυκάδι, δηλαδή.
ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, παραδέχεται, λέει, ότι η αναδιάρθρωση είναι θέμα χρόνου. Δεν κατονομάζεται, ωστόσο. Υπουργός χωρίς όνομα, δηλαδή. Παραμύθι χωρίς όνομα; Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Ο πρώην πρωθυπουργός που μίλησε πάντως έχει όνομα. Και το παραμύθι του επίσης. 'Αναδιάρθρωση εδώ και τώρα', ο τίτλος του. Συγγραφέας ο Κώστας Σημίτης.
'Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Πανεπιστημίου είναι ο Μουμπάρακ που έχει καθίσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας', είπε, μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας προχθές σε ακαδημαϊκό και φοιτητικό ακροατήριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γουστάρει δεν γουστάρει/ θα τον ακούνε τον Μπουτάρη: Δεν μασάει τα λόγια του αυτός...
ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ, Μήτσο, να ξαναγίνει ΑΕΚΑΡΑ η ομάδα μας και να πάρει το εισιτήριο για τον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις δυο βαθμουλάκια μας χωρίζουν στον νέο ειδικό βαθμολογικό πίνακα από τον Παναθηναϊκό. Για να ετοιμάζεσαι να βγάλεις τη σημαία στην ταράτσα σου, το γράφω.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ... λειτουργήθηκε απ' τους 'πιστούς' του χθες, κατά Αποκόρωνα μεριά, όπως κάθε χρόνο, ο γνωστός σε λίγους 'μυημένους' και άγνωστος στους πολλούς Σύλλογος της Μεγάλης Τετάρτης. Σιγά που δεν θα κλέβαμε μια μέρα του Χάρου. Η κύρια 'λειτουργία' έγινε εφέτος στην 'Τζιτζιφιά' του Τζιτζιφέ (γεια σου Μανόλη Ξυλά με τους μπουμπουριστούς χοχλιούς σου και τα άλλα ωραία σου!). Και του χρόνου.
'ΛΕΠΡΟ ΤΟΝ είχε στορήσει ο καλόγερος ετούτος το Χριστό της Μεσκηνιάς, του 'χε φάει η αρρώστια τα δάχτυλα και τη μύτη, και το επανωχείλι του είχε αρχίσει κι αυτό να σαπίζει. Θύμωσε ο Μητροπολίτης του καιρού εκείνου, φώναξε τον καλόγερο: «- Αφορεσμένε, μεγάλο αμάρτημα να παρασταίνεις λωβιασμένο το Χριστό. Δε φοβήθηκες το Θεό; Γιατί το 'καμες;». - «Πώς αλλιώς μπορούσε, Δέσποτά μου ο Χριστός», αποκρίθηκε ο καλόγερος (και τσέβδιζε γιατί δεν είχε χείλια να μιλήσει μονάχα δόντια και γλώσσα) «πώς αλλιώς μπορούσε ο Χριστός να δείξει την αγάπη τους στους ανθρώπους; Πήρε απάνω του την αρρώστια»'. Από τον 'Καπετάν Μιχάλη' του Νίκου Καζαντζάκη.
...'Οι πολλαπλασιασμένοι κήποι της Γεθσημανή,/ τα περιστύλια της υπομονής,/ τα παγκάκια να κάτσεις να περιμένεις/ τον ετήσιο Ιούδα,/ που αργεί να 'ρθει/ από το ράφτη, απ' τον κουρέα./ Το μεγάλο ποσόν που του δίνεις/ για να δεχτεί να σε προδίνει ανεξήγητα'...
Απ' το ποίημα 'Η απαρηγορία' της Κικής Δημουλά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου