Εδώ Ανώσκελη!
Ενα μικρό χωριό, έχει δεν έχει 100 κατοίκους όλους κι όλους, είναι η Ανώσκελη Κισάμου. Μέγα, ωστόσο, το έβρισκα εγώ με τα μάτια της φαντασίας μου, έτσι όπως διάβαζα, περνώντας απ? τον έναν μήνα στον άλλο, τις σελίδες του Ημερολογίου 2012, που κυκλοφορήθηκε από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Και βεβαίως όπως χανόμουν ρεμβάζοντας στις φωτογραφίες που έχουν απαθανατίσει τις κλεμμένες απ? τους απανταχού Ανωσκελιώτες μέρες του Χάρου από εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος.
Δώδεκα χιουμοριστικές ανωσκελίτικες ιστορίες, μια κάθε μήνα, που έγραψε ο και πρόεδρος του Συλλόγου, συνταξιούχος δάσκαλος Χαράλαμπος Γουλιέλμος, μπορεί να διαβάσει κανείς στο εν λόγω ημερολόγιο. Δώδεκα ξεχωριστές ιστορίες που ανασταίνουν την ανωσκελιώτικη καθημερινότητα των περασμένων δεκαετιών, προβάλλοντάς την στο παρόν μα και στο μέλλον. Πλούσια η δράση του Συλλόγου, της Ανώσκελης, όπως επιγραμματικά παρουσιάζεται στον πρόλογο του Ημερολογίου και την προηγούμενη χρονιά. Κοπή πίτας το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, τέλεση πανηγυριού την παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους, προσφορά εδεσμάτων στο εκκλησίασμα την ημέρα του πανηγυριού, εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα, διοργάνωση κρητικής βραδιάς κ.λπ. Κορωνίδα της όλης δράσης του η έκδοση του Ημερολογίου, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου. Και γιατί διασώζονται σ? αυτό οι εν λόγω ιστορίες, μια απ? τις οποίες σαν δείγμα γραφής, παραθέτω, κλείνοντας: 'Κουβεντιάζανε στου Κυριάκο το καφενείο για τα σπαρμένα κι ο Πετρογιάννης καμάρωνε για το στάρι του που ?χε σπαρμένο πάνω από το σπίτι του. Παρών και ο Σήφης που έπινε τα κρασάκια του. Την άλλη μέρα πάει ο Πετρογιάννης στο καφενείο αφουρλαντισμένος. «Μωρέ κοπέλια, καταστράφηκα. Το στάρι τσαλοπατημένο χάμω, άνω κάτω το χωράφι». Κι ο Σήφης που είχε κάμει τη ζημιά δικαιολογήθηκε: «Είντα να σου κάμω! Ξέρεις τι είναι να σε κυνηγούν μια αρκαλίνα με δώδεκα αρκαλάκια;». Μεθυσμένος τον έπαιρνε η κατηφόρα, ανέβαινε, ξανάπεφτε και δος του κατάστρεψε το στάρι'.
Η χάρη σου να βοηθά τον Αγιο Χαράλαμπο, Χαράλαμπε!
Η φωνή του Πλατανιά
Ενας άλλος λέων... ο Τιμολέων! Για τον φίλο μου τον Τιμολέοντα Φραγκάκη που επιμένει, μόνος του, κόντρα στις διαρκώς αυξανόμενες δυσκολίες, να βγάζει, κάθε δυο μήνες, βρέξει λιάσει, στον αέρα τη 'Φωνή του Πλατανιά', ο λόγος. Νόμιζα ότι είχε σταματήσει την έκδοσή της (εφημερίδα, είναι για όσους δεν ξέρουν το γράφω, 'Η φωνή του Πλατανιά) καθώς πάνε κοντά δυο χρόνια από τότε που είχε να πέσει στα χέρια μου και χάρηκα που διαψεύστηκα.
Ανοιχτή η ώρα που συνάντησα, στην τελευταία εκδήλωση (21.1.12) του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', τον Τιμολέοντα και μου έδωσε το τελευταίο, το με αρ. 104 (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2011), φύλλο της. Οπως και η ώρα που συναντηθήκαμε ύστερα από 4 μέρες, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, στο γήπεδο του Μάλεμε, στον αγώνα του Α.Ο. Πλατανιά - με τον Εθνικό Αστέρα, όπου ο φίλος μου μού μίλησε για τον δικό του εδώ και πολλά χρόνια αγώνα διαρκείας. Ο Τιμολέων σε ρόλο αρχισυντάκτη... Ο Τιμολέων σε ρόλο ρεπόρτερ που πρέπει να μαζέψει είδηση την είδηση... Ο Τιμολέων σε ρόλο σχολιαστή της τρέχουσας επικαιρότητας... Ο Τιμολέων σε ρόλο διορθωτή... Ο Τιμολέων σε ρόλο εκδότη... Ο Τιμολέων σε ρόλο διανομέα... Πάνω απ? όλα σε ρόλο εκφραστή του πλατανιανού εμείς, του πλατανιανού παρελθόντος, του πλατανιανού παρόντος, μα και του πλατανιανού μέλλοντος ο Τιμολέων! Τι καλά, αν κάθε χωριό είχε έναν... λέοντα, όπως τον Τιμολέοντα!
Γράφει για να ζει προσφέροντας
Ψηφίδες' είναι ο τίτλος του νέου, ιδιαίτερα επιμελημένου βιβλίου της και συνεργάτιδος της εφημερίδας μας, καταξιωμένης συγγραφέως, Αθηνάς Κανιτσάκη. Μικρές ιστορίες, σκόρπιες σκέψεις και εκμυστηρεύσεις, επίκαιροι προβληματισμοί, ευθυμογραφήματα, ακόμα και ποιήματα το περιεχόμενό του. Καλογραμμένα κείμενα, τα περισσότερα απ? τα οποία βγήκαν για πρώτη φορά στο λιακωτό της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας. 'Εχω την αίσθηση ότι ζείτε για να γράφετε και γράφετε τόσο ποιοτικά', έγραψα μεταξύ των άλλων 'στα πεταχτά' (26.11.2011) συνοδεύοντας τις ευχαριστίες μου για την αποστολή σ? εμένα του εν λόγω βιβλίου, απευθυνόμενος στην κα Αθηνά. Και γράφει για να ζει προσφέροντας, συμπληρώνω. Το επισημαίνω αυτό έχοντας υπόψη τα προηγούμενα, όλα εκτός εμπορίου βιβλία της. Το 'Παιδικά μου χρόνια', το 'Η παγάνα', το 'Μήκων εξ ελεφαντοστούν', το 'Η ωραία κυρία', το 'Το βάραθρο', το 'Το κλεμμένο κοράλλι', το 'Κλεμμένη ευτυχία', το '68 ξεχωριστές ιστορίες' και βέβαια το 'Ψηφίδες'. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να γράφει η Αθηνά Κανιτσάκη.
Το γράψιμο (μα και η ζωγραφική που είναι εξίσου καλή) είναι γι? αυτήν τρόπος ζωής. Να βγουν τα έξοδα του τυπογραφείου. Ετσι σκέφτονται οι περισσότεροι συγγραφείς όταν μπαίνουν στη διαδικασία να εκδώσουν μόνοι τους κάποιο βιβλίο τους. Η κα Αθηνά δεν το σκέφτηκε ποτέ αυτό. Τα βιβλία της τα χαρίζει και μπορεί να τα βρει ο καθένας στις δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Σάμου κ.λπ.
Χανιώτικα νέα (06. 02. 2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου