Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΚΑΛΥΒΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ζει...

O Καλυβιανός Καρνάβαλος σε πείσμα των καιρών κι ενάντια, σαν αντίδοτο, στην κρίση, κάνει κι εφέτος μεγαλοπρεπή εμφάνιση αύριο, Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, στις 2:30μ.μ., όπως'μεταδίδουν'... οι εκ Καλυβών καρναβαλίζοντες ανταποκριταί... Παλιά του τέχνη κόσκινο!
Πάνε εξήντα, τόσα, περίπου χρόνια (1954 ήταν) που έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα όχι άλλα εξήντα, αλλά 6 φορές το 60, χρόνια, θα ζήσει ακόμα! Εγώ τουλάχιστον σ? αυτό το... συμπέρασμα κατέληξα, όταν διάβασα τα 'σκέφτομαι και γράφω' που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο (μου τα έστειλε, ανταποκρινόμενη σε αίτημά μου, μαζί με πολύ άλλο πλούσιο σχετικό υλικό από την ιστορία του καλυβιανού καρναβαλιού, μια φίλη καθηγήτρια στο γυμνάσιο Βάμου) τεσσάρων καλυβιανακιών που πηγαίνουν στην Α? Γυμνασίου. Στο ίδιο... συμπέρασμα σίγουρα θα καταλήξετε κι εσείς... Ο Καλυβιανός Καρνάβαλος, δεν έχει μόνο παρελθόν, έχει και μέλλον! Προς το παρόν (χάρη στα Καλυβιανάκια και στη δασκάλα τους, που κατά πολλά ευχαριστώ) πάντως... καρναβαλιστείτε καλυβιανά!
Καλές Αποκριές!
Β.Θ.Κ.

'Εν Καλύβαις... τη 26η του αυτού μηνός και έτους'
Αποκράδες ήτανε θαρρώ! Σε τούτο εδώ το τόπο, 58 χρόνια πάνε, που το όνειρο αντάμωσε τη φαντασία και γεννήθηκε Καρνάβαλος μέγας. Ετούτος ο Καρνάβαλος, ο από Καλυβών, ξεκίνησε ταξίδι μακρύ μέσα στο χρόνο. Δίχως κούραση, δίχως τέλος. Μια ακόμα στάση. Τη μοναδική για το 2012. Της Τυρινής θα δείχνει το ημερολόγιο. Από γεννησιμιού του λέει το συνηθίζει.
Την 26η του αυτού μηνός, στις 2:30 τ? απομεσήμερο. Στις Καλύβες συχνάζει. Και φέτος το ίδιο στέκι. Ευθυτενής και καμαρωτός αντάμα με τη βασίλισσα θα υποκλιθεί ιπποτικά. Και κόσμος πολύς θα χειροκροτεί. Θα καρναβαλώνει και σίγουρα προβλήματα σε άλλους θα φορτώνει. Το δικαίωμα στη χαρά, αναφαίρετο. Δίχως έγνοιες στο κεφάλι.
Μιας γιορτής χαρά μετάλη. Κομφετί και σερπαντίνες οι συνήγοροί του.
Και σας το δείλι θε να ?ρθεί, κανένας δε θα λυπηθεί. Το επόμενο ραντεβού μια στάση πιο κάτω.
Η ανανέωση του στοιχήματος με το χρόνο. Στιγμές μοναδικές στο φινάλε!!!
Οι εκ Καλυβών καρναβαλίζοντες ανταποκριταί...

Το Καρναβάλι Καλυβών ήταν, είναι και θα είναι για πάντα μοναδικό και διασκεδαστικό. Οσοι έρχονται από άλλα μέρη είτε για να λάβουν μέρος είτε σαν θεατές το ευχαριστιούνται με την ψυχή τους. Μικροί και μεγάλοι ντύνονται μασκαράδες και λαμβάνουν μέρος σε άρματα ή πεζοπόροι. Οι θεατές φωνάζουν και πετάνε σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο στα άρματα ή στους πεζούς και αντίστροφα αυτοί που είναι στα άρματα πετάνε στους θεατές.
Ολοι ευχαριστιούνται και περνάνε καλά. Ενας άνθρωπος κάθεται σε ψηλό μέρος και κρατάει μικρόφωνο και ανακοινώνει ποια άρματα περνάνε και τα σχολιάζει ταυτόχρονα.
Εκείνη η μέρα είναι μέρα χαράς και ξεγνοιασιάς όπου δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να διασκεδάσει.
Ατσαλάκη Μαρία - Α΄ Γυμνασίου

Το καρναβάλι στις Καλύβες είναι πραγματικά το πιο τέλειο καρναβάλι. Ο λόγος είναι το ότι μαζεύονται άρματα απ? όλο τον Αποκόρωνα και διασκεδάζουμε όλοι μαζί! Εγώ συμμετείχα πέρυσι σ? ένα άρμα του οποίου το θέμα ήταν οι φτωχοί και οι πλούσιοι άνθρωποι.
Είχε λοιπόν και τη ζωή των πλουσίων και τη ζωή των φτωχών. Δύο σε ένα! Η προετοιμασία των αρμάτων γινόταν ομαδικά σε ένα παλιό γκαράζ στις Καλύβες. Ολοι βοηθούσαν. Εκεί μπορούσες να δεις άρματα με θέμα τον Πάγκαλο, τη Βουλή και γενικότερα το πολιτικό σκηνικό. Το άρμα που ξεχώριζε ήταν αυτό της βασίλισσας.
Μεγάλο που απεικόνιζε ένα παπαγάλο. Μόλις η προετοιμασία των αρμάτων τελείωσε όλοι ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ντύθηκαν με τη στολή τους και κατέβηκαν στους δρόμους.
Εκείνη η μέρα θα μείνει νομίζω χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων που είχαν έρθει.
Ο λόγος ήταν το θέαμα. Αρματα προχωρούσαν στους δρόμους παραταγμένα στη σειρά και δίπλα ο κόσμος να ζητωκραυγάζει. Μασκαράδες και γιρλάντες παντού. Ολα έμοιαζαν σαν παραμύθι! Αφότου το καρναβάλι τελείωσε ακολούθησε γλέντι με τραγούδι και χορό.
Το καρναβάλι αρέσει σ? όλο το κόσμο γιατί είναι μια ευκαιρία όλοι να ξεφύγουν από τα προβλήματα και να διασκεδάσουν. Το καρναβάλι όλοι το αγαπούν και θα συνεχίσουν να το αγαπούν.
Ηλιοπούλου Νικολέτα - Α΄ Γυμνασίου

Καθε χρόνο το καρναβάλι μας είναι ξεχωριστό. Πολλά άρματα με διαφορετικές στολές το κάνουν διαφορετικό από πολλά άλλα!
Το Καλυβιανό Καρναβάλι ξεκίνησε το 1954. Για κάποια χρόνια όμως είχε σταματήσει και ο λόγος ήταν ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να το χρηματοδοτήσει.
Πέρυσι λοιπόν πολλά άρματα σατίριζαν την οικονομική μας κατάσταση. Η φτώχεια, η Βουλή και οι βουλευτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Σημαντικό όμως ρόλο παίζει και η βασίλισσα του καρναβαλιού.
Πολλές και όμορφες δεσποινίδες παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό για το ποια θα μας εκπροσωπήσει αρχίζοντας αυτή τη μεγάλη και καταπληκτική παρέλαση.
Την ημέρα του καρναβαλιού όλοι οι μασκαράδες μαζεύονται στην άκρη του χωριού όπου από εκεί ξεκινάει η παρέλαση. Ολοι χορεύουμε και διασκεδάζουμε και περνάμε όμορφα. Και φέτος η προετοιμασία των αρμάτων άρχισε. Περιμένουμε όλοι λοιπόν τη μεγάλη μέρα.
Ματζοράκη Εύα - Α΄ Γυμνασίου

'Την εποχή εκείνη υπήρχε μια μεγάλη τάση στο να ντύνονται και να μασκαρεύονται οι άνθρωποι. Καθόλη τη διάρκεια των Αποκρεών γινόταν κάθε βράδυ πανζουρλισμός από όλες τις ηλικίες. Κάποτε συνάντησα τον ιδιοκτήτη ενός καφενείου ο οποίος είχε κουκουλωθεί ένα σεντόνι και είχε μασκαρευτεί. Ολα αυτά μου έδωσαν την ιδέα να φτιάξω καρναβάλι, όχι γιατί ήταν η έμπνευση δική μου, αλλά γιατί άκουγα και μιλούσαν για το καρναβάλι των Πατρών, γινόταν μεγάλος θόρυβος γι? αυτό το καρναβάλι και είπα να φτιάξουμε και εμείς. Και μου ήρθε η ιδέα τότε να φτιάξω με μια λαΐνα (στάμνα μεγάλη) το κεφάλι του Καρνάβαλου. Το τοποθέτησα πάνω σε ένα καροτσάκι το οποίο ήταν ένα τετράτροχο όχημα, λάφυρο από τους Γερμανούς. Ενας συγχωριανός μας είχε αναλάβει να σέρνει το γαϊδουράκι και εγώ είχα ντυθεί 'Τελετάρχης'. Είχα φτιάξει το κεφάλι με τη λαΐνα και τη μύτη τα αυτιά κ.ά. με το γύψο. Η συμμετοχή του κόσμου-δείγμα μεγάλης επιτυχίας- ήταν τεράστια και καθολική.
Ολος ο κόσμος συμμετείχε και ήταν μια ατελείωτη ουρά από μασκοφόρους. Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό νούμερο όπου κάποιος είχε ντυθεί 'Διογένης' και είχε ένα πιθάρι με ένα σκοινί και το κρατούσε στη πλάτη του. Ηταν ωραίο νούμερο.
Απόδειξη της επιτυχίας που είχαμε τότε, ήταν ο κόσμος ο πολύς που είχε έρθει, αφού έβλεπες το χωριό από τη μια άκρη ως την άλλη και ήταν κοσμοπλημμύρα στα πεζοδρόμια.'
Το καρναβάλι στις Καλύβες είναι πραγματικά υπέροχο! Μέρες πριν γίνει, τα χωριά του Αποκόρωνα ετοιμάζουν τα άρματα που θα παρουσιάσουν. Η κατασκευή των αρμάτων είναι δύσκολη αλλά το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Την ημέρα του καρναβαλιού όλοι ντυμένοι με τις στολές τους κατεβαίνουν στους δρόμους. Στην πλατεία υπάρχει ένας άνθρωπος που βάζει μουσική και παρουσιάζει τα άρματα. Τα άρματα με τη σειρά τους κάνουν το γύρο του χωριού. Ο δρόμος κάθε χρόνο γεμίζει σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο. Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν πάνω σε άρματα διασκεδάζοντας τον κόσμο από κάτω.
Κάθε χρόνο ψηφίζουμε τη βασίλισσα του καρναβαλιού. Ολοι χορεύουν και διασκεδάζουν ασταμάτητα. Τα σχολεία κάνουν και εκείνα με τη σειρά τους άρματα και παίρνουν μέρος τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Οταν τελειώσει η παρέλαση ακολουθεί φαγοπότι, χορός και τραγούδι. Ολοι είναι κουρασμένοι αλλά και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα.
Μακάρι το καρναβάλι να ήταν περισσότερες φορές το χρόνο αλλά και να διαρκούσε περισσότερη ώρα απ? όσο κρατάει.
Χρύσα Γελασάκη - Α΄ Γυμνασίου

Χανιώτικα νέα (25.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου