Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα1


'ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΕ ΜΟΥ λαέ, καλέ κι ηγαπημένε/ Πάντοτε ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε'. Διονύσιος Σολωμός 'Προς τους Επτανησίους'. Και βεβαίως προς όλους τους Ελληνες.

ΜΕ ΔΙΟΝΥΣΙΟ Σολωμό αρχίζουμε και τελειώνουμε τα σημερινά 'πεταχτά'. Επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα ο Εθνικός μας ποιητής που πέθανε σαν προχθές, 9 Φεβρουαρίου πριν από 155 χρόνια, στην Κέρκυρα.

ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ μεταξεταστέους οι ... ευρωζωνάριοι με εντολή Μέρκελ, τις προάλλες. Να υπογράψουν οι πολιτικοί σας αρχηγοί, παράγγειλαν. Μερκελική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα;

Η ΜΕΡΚΕΛ με τον Σαρκοζί εκάμανε κοινιάτο/ και μας ποτίζουνε χολή εβίβα κι άσπρο πάτο. Στον ρυθμό της επικαιρότητας και πάλι η μαντινάδα που μου έστειλε ο Εννιαχωριανός. Ν’ αλλάξω τον Σαρκοζί (υπασπιστής της Ανκελα κατέληξε να είναι ο καημένος) και να βάλω αντί γι’ αυτόν 'τους δανειστές' Γιάννη; Και κάτι άλλο, πολύ σπουδαιότερο. Να βάλω στο τέλος της μαντινάδας ένα μεγάλο ερωτηματικό; Στο χέρι μας είναι να μην πιούμε τη 'χολή' που μας ποτίζουνε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Μαθηματικών Γ’ Δημοτικού: Ο κύριος Κώστας είχε πριν απ’ τα τελευταία μέτρα μισθό 600 ευρώ καθαρά και πληρωνόταν 14 φορές τον χρόνο. Τώρα ο μηνιαίος μισθός των 600 ευρώ έγινε 450 ευρώ. Να βρείτε αν σώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός.

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ κάνοντας ηρωική έξοδο ο ένας. Κάνει ηρωική έξοδο παραιτούμενη η άλλη. Αφέονται αι αμαρτίαι των; Ή μήπως είναι αναμάρτητοι;

Η ΝΥΧΤΑ είναι γκαστρωμένη. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν είναι γκαστρωμένη και η μέρα, όπως η σημερινή για παράδειγμα. Αλλος είναι ο... Θοδωρής τη μια στιγμή κι άλλος είναι αυτός που θωρείς την επόμενη... Παρασκευή ώρα 6 μ.μ. Παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί του ΛΑ.Ο.Σ... Χώρια όλα τ’ άλλα...

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ταυτόχρονα. Μπορεί όμως και ένα διάστημα με τον αστυφύλαξ και ένα διάστημα με τον χωροφύλαξ. Το θέμα είναι να είναι και η μνημονιακή πίτα ολόκληρη και ο αντιμνημονιακός σκύλος χορτάτος.

ΒΡΑΖΕΙ, ΒΡΑΖΕΙ το καζάνι... μου είπε χθες με το που τον είδα, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Δεν μιλώ για τους τεντζερέδες των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, διευκρίνισε. Προφανώς στο καζάνι της κοινωνίας αναφερόταν.

'Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός. Οι ανόητοι μονίμως παραπονούνται ότι οι ευφυείς είναι επηρμένοι. Η ευγένεια συνιστά συχνότατα τον πιο επιδέξιο καιροσκοπισμό: μόνο ευγενείς άνθρωποι κατορθώνουν να κρατούν πάντοτε και συγχρόνως όλες τις πόρτες ανοιχτές'. Παναγιώτης Κονδύλης (Στοχασμοί κι αποφθέγματα).

ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ τύραννος ρώτησε κάποτε τον Διογένη ποιος χαλκός ήταν καλύτερος για την κατασκευή ανδριάντα, απάντησε. 'Αυτός από τον οποίο είναι κατασκευασμένο το άγαλμα του Αρμοδίου και του Αριστογείτονα των τυραννοκτόνων'. Από το βιβλίο του Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'Γνώση'.

'Η Ευρώπη την κυττάει πως θε να πράξη/ της Ευρώπης κυττάει 
κατά τα μέρη·/ Χωρίς όψι το πρόσωπο ν’ αλλάξη,/ Απάνου εις τη ρομφαία βάνει το χέρι/ Βασιλικά και με πολέμιαν τάξι/ Εκαμε νεύμα, 
οπού έλεγε· Ακαρτέρει/ και κατά την Ασία φριχτογυρίζει,/ 
Το δάχτυλο κινάει και φοβερίζει'.
Το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού 'Η Ελλάδα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (11.02.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου