ΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς! Ζητείται επειγόντως ελπίς! Ερχεται ο χειμώνας, χειμώνας βαρύς. Το κρύο θα ’ναι για τους περισσότερους ανυπόφορο.
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και οι Ελληνίδες της διασποράς! Οι Ελληνες ποιητές και οι Ελληνίδες ποιήτριες που επιμένουν να αρθρώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, γράφοντας ελληνικά, στα τέσσερα μήκη και στα τέσσερα πλάτη του πλανήτη!
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ το ανάγνωσμα. Με το φανάρι ψάχνουν να βρουν οι διάφορες έρευνες κάποιον αισιόδοξο, κάποιον που να πιστεύει ότι τα πράγματα, τα ατομικά και τα συλλογικά, δεν πάνε υποχρεωτικά 'κατά κρημνών', τέλος πάντων. Η συντριπτική πλειοψηφία μαύρα κι άραχνα τα βλέπει. Και πώς να μην τα βλέπει, όταν...
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς! Ζητείται επειγόντως ελπίς! Ερχεται ο χειμώνας, χειμώνας βαρύς. Το κρύο θα ’ναι για τους περισσότερους ανυπόφορο.
'Ε, ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάμματα κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και την υποτέλεια! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς, και δεν το ξέρεις. Το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα είναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, μπορεί να μας ακούσουν'. Νίκος Καζαντζάκης.
ΓΙ’ ΑΛΛΟ ένα καλοκαίρι η Ελλάδα από φλόγες ζωσμένη. Γι’ άλλη μια χρονιά αποδείχθηκε ότι οι Προμηθείς είναι είδος εν ανεπαρκεία, σε αντίθεση με τους Επιμηθείς οι οποίοι αφθονούν.
ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ τόσο, χωρίς απόδειξη τόσο λιγότερο, μου είπε στην ψύχρα. Με απόδειξη, της είπα. Με κοίταξε συγκαταβατικά.
'ΤΑ ΤΡΕΜΑΜΕΝΑ χέρια του Λευτέρη Ηλιάκη και του Νίκου Σκανδαλάκη είναι αυτά που πατούσαν δυνατά τη σκανδάλη εναντίον των Γερμανών κατακτητών'. Το είπε ο αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος στην εκδήλωση για τη Μάχη της Σήραγγας στα Τοπόλια. Μην ξεχνιόμαστε!
ΟΜΟΡΦΕΣ έχω δει πολλές μ’ απ’ όλες ξεχωρίζεις/ και πίστεψέ με, μάθια μου, σαν γιασεμί μυρίζεις. Η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Αν τηνε γνώριζα θα της έγραφα, λέει, κι εγώ...
ΜΗΛΙΑ Τσομπανίδου, Οφενμπαχ Γερμανίας: Τι κι αν δεν γνωριζόμασταν προσωπικά! Το γεγονός ότι είστε φίλη και συνεργάτις της Σαμοθρακίτισσας συγγραφέως Μαρίας Βερβέρη - Κράουζε, που λειτουργεί σαν κήρυκας του ελληνισμού στη Γερμανία, λέει από μόνο του πολλά. Περισσότερα, ωστόσο, λέει το ότι αρχίσατε κι εσείς να γράφετε ποιήματα 'πειραματιζόμενη στον χώρο της λογοτεχνίας' και τα οποία μου στείλατε ηλεκτρονικά σε μορφή βιβλίου με τον γενικό τίτλο 'Το χρώμα της ζωής με τα δικά μου μάτια'. Μια ακόμα Ελληνίδα ποιήτρια στο Οφενμπαχ! Είναι να μην χαίρομαι!
ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ αγώνες επειδή οι αθλητές - δρομείς ήταν πολλοί, οι Ελλανοδίκες τους χώριζαν σε ομάδες. Εκαναν δηλαδή ένα είδος προκριματικών αγώνων, μέχρι να καταλήξουν σ’ αυτούς που θα έπαιρναν μέρος στον τελικό. Ο Πολίτης από την πόλη Κέραμο της Καρίας σε κάποια Ολυμπιάδα έτρεξε την ίδια μέρα πρώτα δρόμο αντοχής (δόλιχο), μετά ημιαντοχής (δίαυλο) και αμέσως μετά ταχύτητας (στάδιο). Με άλλα λόγια έτρεξε τουλάχιστον δύο φορές τις παραπάνω αποστάσεις, πρωτεύοντας συνεχώς (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Τι να πρωτοδιηγηθώ από τούτο το πρωί;/ Για το σπασμένο απ’ το πουκάμισο κουμπί;/ Την οδοντόπαστα που στο νεροχύτη πέφτει,/ το καρούμπαλο χτυπώντας στον καθρέφτη,/ για το ρολόι που όποτε θέλει σταματά;/ Κι όλα αυτά λίγο πριν φύγω για δουλειά/ τι άλλο μπορεί να πάει σήμερα στραβά;/ Το λεωφορείο που αργεί ξανά είκοσι λεπτά,/ το καλτσόν μου που πετά θηλειά,/ το ασανσέρ που στον πέμπτο σταματά,/ προορισμός μου ο δέκατος πριν είκοσι λεφτά;/ Τι άλλο μπορεί να πάει σήμερα στραβά;' Από το ποίημα 'Καθημερινότητα' της Μηλιάς Τσομπανίδου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (10.08.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου