Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτημα. Πετάει μόνο αυτός που τολμάει να πετάξει'. Από το βιβλίο του Λουίς Σεπούλδεβα 'Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ? ένα γλάρο να πετάει' (εκδ. Opera), σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

ΕΝΑ ΑΠΟ τα βιβλία που ένιωσα την ανάγκη να διαβάσω για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι κι αυτό που ανέφερα στο παραπάνω, πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Σε μια προσπάθεια φυγής από τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα. Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψω τα φτερά, που υπάρχουν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, διευκρινίζω. Και σε μια απόπειρα να (ξανα)δω ότι όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με την αγάπη.
ΝΑ ΤΟ επαναλάβω αυτό. Ολα μπορούμε να τα πετύχουμε με την αγάπη. Μα το φτερό του καρχαρία! Μα το καύκαλο της χελώνας! Μα τα ρουθούνια του μπακαλιάρου! Μα τα μουστάκια του κριθαρόψαρου! Μα τα αγκάθια του αχινιού! Μα τα πλοκάμια του χταποδιού! Μα την ουρά του σελαχιού! Για να χρησιμοποιήσω εφτά απ? τους όρκους που κάνει, ένας απ? τους πρωταγωνιστές του περί ου ο λόγος βιβλίου, ο γάτος Σταβέντο.
ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ τα 'πεταχτά', στο Καλάμι, στα μπροσπόδια της θάλασσας. Τι κι αν είναι ντάλα μεσημέρι και λίγο πιο πάνω σκάει ο τζίτζικας απ? τη ζέστη! Εδώ κάτω απ? τ? αρμυρίκια είναι ο παράδεισος, που λέει κι ο Γιώργης. Μόνη μου έγνοια να πετρώνω τα χαρτιά μου μην μου τα πάρει τ? αεράκι και τα κάνει... γλαρόπουλα.
ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα! Μια χαρά, λέει, πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα εξωτερικού. Μια χαρά και δύο τρομάρες, συμπληρώνω. Να το πω αλλιώς, ξαναχρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη: 'Ολα βαίνουν καλώς εναντίον μας'!
'ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες μέρες η Ελλάδα πήρε τα πρώτα ολυμπιακά μετάλλια. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα. Οι αθλητές μας σε αντίθεση με τους πολιτικούς κρατάνε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας'. Αυτά μου γράφει η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη για να συνοδεύσει τη σχετική μαντινάδα που μου έστειλε: Δύο χάλκινα μετάλλια στη χώρα μας προσφέρουν/ οι αθλητές μας που πολλά μπορούν να καταφέρουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Αλεβαντή, Βρυξέλλες: Σ? ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια που μου έστειλες, μέσω του Βιβλίου των Προσώπων (facebook) 'για την προαγωγή (μέσω επέκτασης) στα πεταχτούλια'. Σ? ευχαριστώ επίσης για τις ευχές σου να ?χω έμπνευση να γράφω, για να σας φέρνω κοντύτερα στα Χανιά. Θα συμφωνείς, ωστόσο, μαζί μου ότι η εύφημη μνεία για την προσπάθεια της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων από την εφημερίδα υπηρεσιών στο αναγνωστικό κοινό, όπως και την ανανέωση της εμφάνισης της έντυπης έκδοσης ανήκει στον Γιάννη τον Γαρεδάκη.
Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, γιος του Φιλάνορα, καταγόταν από την Κνωσό και ήταν σπουδαίος αθλητής στον δρόμο αντοχής (δόλιχο). Κέρδισε δύο φορές στα Ολύμπια και άλλες τόσες στα Νέμεα, τα Ισθμια και τα Πύθια. Επειδή, όμως, διώχτηκε από την πόλη του, έπειτα από κάποια επανάσταση, κατέφυγε στην Ιμέρα της Σικελίας, όπου του παραχωρήθηκαν πολλά δικαιώματα (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Λιάζομαι/ Νιώθω ευτυχία/ Και καθώς αισθάνομαι ένα σχεδόν/ Ηδονικό κνησμό στη ράχη/ Και ψαχουλεύω/ Ανακαλύπτω να μου φυτρώνουν φτερά!/ Μικρά φτερά είν? αλήθεια/ Αλλά θα μεγαλώσουν/ Και θα πετάξω!/ Οχι βέβαια πολύ μακριά/ Γιατί το κορμί μου έχει βαρύνει/ Αλλά κάπου θα πάω/ θα εγκαταστήσω και κάπου/ Αλλού την ευφορία μου'.
Το ποίημα 'Τα φτερά' της Στέλλας Αρκάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (07.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου