Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΟΥ ΤΟ εξομολογήθηκε τις προάλλες. Με το που ανοίγει, λέει, την εφημερίδα πηγαίνει κατευθείαν στη σελίδα που μπαίνουν οι κηδείες. Μόνο τη δικιά μου δεν θα διαβάσω, μου είπε. Ολίγον μακάβριο...
ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ τον φίλο μου τον Γιώργη πολλούς, πάμπολλους αναγνώστες της εφημερίδας μας, που 'εντρυφούν' γενικότερα στα κοινωνικά. Στα ευχαριστήρια, στα συγχαρητήρια, στις δωρεές, στους γάμους, στις βαφτίσεις, στα πανηγύρια, βεβαίως στις κηδείες και ιδιαίτερα κάθε Παρασκευή, στα μνημόσυνα. 'Ολοι μας γνωριζόμαστε από ανήλικα παιδιά', όπως λέει και ο Ποιητής.
ΗΡΘΕ, είδε τον Σαμαρά, κουβέντιασε μαζί του, τηλεφωνήθηκε με τον Βενιζέλο και τα είπανε, έκανε τις δηλώσεις του, ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρακάθισε σε δείπνο και απήλθε. Πού χρόνος για να συναντήσει τον Τσίπρα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ!
'ΔΕΝ ΜΟΥ είναι τόσο σημαντικό να επανεκλεγώ, θέλω να αλλάξω τη χώρα', είπε, μεταξύ των άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό έντυπο, εν όψει της σημερινής του επίσκεψης στο Βερολίνο. Το ’πε και ο προηγούμενος πρωθυπουργός αυτό. Να ετοιμάζεται να το πει και ο επόμενος!
ΕΜΕΙΣ αδυνατίζουμε, ο Θόδωρος παχαίνει/ αφού μαζί τα φάγαμε τότε πάντα συμβαίνει. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρουλάκη η μαντινάδα. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Θ. Πάγκαλου 'Μαζί τα φάγαμε'.
Η ΕΝΑΡΞΗ της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει: Τα σχολεία να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες για την ομαλή λειτουργία τους (καύσιμα, καθαριότητα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κιμωλίες). Τις προσλήψεις εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 1949 και μετά (1.223 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων, 5 διορισμοί). Τον Ελληνα εκπαιδευτικό να βιώνει την πλήρη οικονομική και επιστημονική του αναβάθμιση. Κραυγή αγωνίας από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Εις ώτα μη ακουόντων. Με την παιδεία των παιδιών του ελληνικού λαού θ’ ασχολούμαστε τώρα!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η θέρμανση των σχολείων της υπαίθρου με καλοριφέρ και να αντικατασταθεί με ξυλόσομπες. Να φέρνει κάθε πρωί απ’ τον Νοέμβρη μέχρι και τον Μάρτη κάθε παιδί ένα ξύλο και το πρόβλημα λύθηκε. Τις ξυλόσομπες θα τις αγοράσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, βεβαίως, βεβαίως...
'Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν θα σου αποκαλύψη αγριώτερον τύραννον, ούτε τρομερώτερον δεσπότην από το Εγώ του ανθρώπου. Έκαστος ημών έχει ενθρονίσει εν αυτώ έναν τύραννον, απαύστως απαιτούντα, απαύστως κορεννύοντα την δίψαν του από το ίδιον αίμα του και συνεπώς απαύστως διψώντα'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ! Με τις ευχές όλων των Χανιωτών αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι ο Α.Ο. Πλατανιάς για τα Γιάννενα, όπου μεθαύριο αντιμετωπίζει την ομώνυμη ομάδα, στην παρθενική της εμφάνιση στην Α’ Εθνική κατηγορία!
ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ βρισκόταν στη Θήβα, έστειλε ένα τμήμα του στρατού του και λεηλάτησε τα Μέγαρα. Καθώς το τμήμα αυτό επέστρεφε στη Θήβα, επειδή είχε νυχτώσει, έχασε τον δρόμο του και περιπλανήθηκε στα ορεινά της περιοχής. Οι στρατιώτες, προσπαθώντας να εξακριβώσουν αν υπήρχε απέναντί τους εχθρικό στράτευμα, έριχναν βέλη. Οταν αυτά χτυπούσαν σ’ έναν κοντινό βράχο, με εντολή της Αρτεμης, ακούγονταν στεναγμοί. Οι στρατιώτες, νομίζοντας ότι πετύχαιναν ανθρώπινους στόχους, εξακολουθούσαν ρίχνουν. Ετσι, όταν ξημέρωσε είχαν ξεμείνει από βέλη και οι Μεγαρείς, που έσπευσαν εναντίον τους σκότωσαν πολλούς. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Σαν έρθει η στιγμή της στερνής πράξης/ εις το μονόπρακτο του γήινού σου ρόλου,/ στα πίσω μη γυρίσεις να κοιτάξεις./ Κοίτα στα μάτια θεατές που σε κοιτάνε/ απ’ του θεάτρου την πλατεία,/ κάνε υπόκλιση βαθιά στο σκηνοθέτη/ και νιώσε πρωταγωνιστής./ Ολοι εξάλλου τούτοι που ’ρθανε για σένα/ θ’ ανέβουν στη σκηνή κάποια στιγμή/ σαν θα τους κάνει νεύμα ο σκηνοθέτης,/ είναι απλά για κείνους, θέμα χρόνου'... Το ποίημα 'Η στερνή πράξη' του Γιάννη Θ. Πολυράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (24.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου