Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΥΓΟΥΣΤΕ καλέ μου μήνα, να ’σουν δυο φορές τον χρόνο! Από χθες Αύγουστος! Καλό μήνα, λοιπόν, και καλά να περάσουμε! Οπως μπορούμε, εν πάση περιπτώσει, καλύτερα! Ολα είναι, σε τελευταία ανάλυση, σχετικά.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι να θέλουμε να περνάμε καλά, όσο είναι δυνατόν καλύτερα! Να κλέβουμε μέρες του Χάρου. Να ζούμε το μεγαλείο της κάθε στιγμής! Πανσέληνος, για παράδειγμα, απόψε! Το πρώτο απ’ τα δύο (ειδικά για φέτος) αυγουστιάτικα σεργιάνια του στον ουράνιο θόλο θα κάνει σήμερα! ο... Φέγγαρος! Μαζί του!

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ δεν έχει ειδήσεις! Να το διορθώσω. Μια φορά, όταν μπορούσαμε ακόμα να κολαντρίζουμε τη... μαρμάγκα της λεγόμενης προόδου, δεν είχε ο Αύγουστος ειδήσεις. Τώρα, άστα να πάνε...

ΤΟ 'ΑΣΤΑ να πάνε', δεν το έγραψα για τους Ολυμπιακούς που γίνονται στο Λονδίνο. Αυτοί εξαιρούνται. Σ’ άλλες ειδήσεις που δεν αφήνουν τον... λαό να κάνει αμέριμνος τα μπάνια του και να απολαύσει τις διακοπές του αναφέρομαι. Πού καταντήσαμε! Πού μας κατάντησαν!

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, όπως επιμένει να λέει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, δικαιούται να ομιλεί. Αυτό δα έλειπε, υποσημειώνει. Πολύ περισσότερο δικαιούται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ως εκφραστής της Ελλαδικής εκκλησίας. «Η Ευρώπη ανταποκρίνεται στο όραμα των πρώτων ευρωπαϊστών ή έχει καταντήσει ένα σύστημα τραπεζικής τοκογλυφίας;». Με αφορμή το παραπάνω ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος σε μια ομιλία του, η αναφορά.

Τ’ ΑΣΤΡΑ τσι νύχτες ξενυχτούν, δεν παν να κοιμηθούνε/ για σε η Πούλια τραγουδά και τηνε βοηθούνε! 'Μ’ έπιασε πάλι το ποιητικό μου', γράφει ο Ηλίας μετά τη μαντινάδα αυτή, την οποία μου έστειλε, όπως πάντα, μέσω κινητού. Και το... ερωτικό σου, Ηλία! Κι αν έχει κάνει ποιητές ο φτερωτός γιος της Αφροδίτης!

Ο ΑΓΙΟΣ Καστανάκης! Αγιο αποκαλούσε τον και προσωπικό του γιατρό Σπύρο Καστανάκη, που έφυγε τις προάλλες για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Ξέρει ο Παππούς! Αγιος άνθρωπος ήταν για όλους όσοι τον γνώρισαν ο 'ωραίος ως Ελληνας' ξεχωριστός αυτός άνθρωπος, που ήξερε να λέει 'καλημέρα' στον Θεό, στη συνείδησή του και στον κάθε συνάνθρωπο με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!

ΝΑ ’ΧΑΝΕ, λέει, τα 'πεταχτά' κι άλλο χώρο, για να μπορούν ν’ απλώνουν με άνεση... τις αρίδες τους! Ονειρο τρελό, όνειρο απατηλό! Ετσι φαινόταν, μα έτσι δεν ήταν! Βρήκαν την... άπλα τους από προχθές, καταλαμβάνοντας και τον υπόλοιπο, μέχρι το κάτω μέρος της σελίδας, χώρο στο πλαίσιο των αλλαγών, ως προς την εμφάνιση της εφημερίδας... τα 'πεταχτούλια' μου!

Ο ΤΙΜΑΝΘΗΣ από τις Κλεωνές ήταν ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του Παγκρατίου. Οταν αποσύρθηκε από τους αγώνες, συνήθιζε για να διατηρεί τη φόρμα του, να τεντώνει κάθε μέρα τη χορδή ενός τεράστιου τόξου. Κάποτε χρειάστηκε να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν πήρε μαζί του το τόξο. Οταν επέστρεψε και προσπάθησε να κάνει τη συνηθισμένη άσκηση, απέτυχε παταγωδώς. Απελπισμένος, άναψε φωτιά και έπεσε μέσα ζωντανός. Δεν μπορούσε να ανεχθεί την απώλεια της δύναμής του (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'[...] Γι’ αυτό παρακαλώ σας/ οι ελλόγιμοι ασκηταί ας με συμπαθήσουν,/ τα βρέφη κι η πανσέληνος που θα επιμείνω/ να ξαναγίνω ήρωας και κάποτε ίσως/ στη μακρινή σας πολιτεία θα φτάσει η λάμψη/ από τη νέα πυρά./ Γι’ αυτό παρακαλώ σας,/ ας γρηγορήσει, ας αρνηθεί κι αυτόν τον Αύγουστο/ τη Δυσδαιμόνα του ο βιγλάτορας του πύργου'.
 Από το ποίημα 'Ad otium litteratum' του Γιάννη Δάλλα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (02.08.2012)

Ο "Αύγουστος" Του Τσαρούχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου