Απόδειξη δειλίας και έλλειψης φαντασίας των πολιτικών' ήταν η Σύνοδος της Κοπεγχάγης γι? αυτούς, επεσήμανε ο Γιάννης Φίλης. Κι αν πεις για τη Σύνοδο του Ρίο το 2012, 'ίδια και χειρότερη', υπογράμμισε. Για να συμπληρώσει με τον δικό του παραστατικό και ταυτόχρονα δηκτικό τρόπο: 'Οι Ομπάμα και Κάμερον δεν εμφανίστηκαν, ενώ η Μέρκελ πήγε ποδόσφαιρο και πανηγύρισε τη νίκη της Γερμανίας επί της Ελλάδας'.
Ενώ ο 'μπαμπούλας' πλησιάζει
Ο 'μπαμπούλας' της κλιματικής αλλαγής ολοένα και πλησιάζει απειλώντας περισσότερο τον πλανήτη κι εμείς κοιμούμαστε τον... ύπνο του δικαίου. Μια απ? τις σκέψεις που έκανα ακούγοντας το προηγούμενο Σάββατο 28 Ιουλίου τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Φίλη, να μιλά στην ημερίδα με θέμα 'Περιβάλλον και Δημοσιογραφία' που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την κλιματική αλλαγή, που αποτελεί, όπως είπε το υπ? αριθμόν 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα. Και οι πολιτικοί πέρα βρέχει κι αλλού βροντά. Σιγά τα λάχανα γι? αυτούς! Τι κι αν προβλέπεται άνοδος των τιμών της θερμοκρασίας τα προσεχή χρόνια κατά δύο βαθμούς Κελσίου, λόγω της αύξησης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα; 'Απόδειξη δειλίας και έλλειψης φαντασίας των πολιτικών' ήταν η Σύνοδος της Κοπεγχάγης γι? αυτούς, επεσήμανε ο Γιάννης Φίλης. Κι αν πεις για τη Σύνοδο του Ρίο το 2012, 'ίδια και χειρότερη', υπογράμμισε. Για να συμπληρώσει με τον δικό του παραστατικό και ταυτόχρονα δηκτικό τρόπο: 'Οι Ομπάμα και Κάμερον δεν εμφανίστηκαν, ενώ η Μέρκελ πήγε ποδόσφαιρο και πανηγύρισε τη νίκη της Γερμανίας επί της Ελλάδας'. Κι όμως! Μπορούμε, μπορεί ο καθένας μας δηλαδή, να κάνουμε πολλά! Μπορούμε ν? αρχίσουμε, πάντα κατά Γιάννη Φίλη, την περικοπή εκπομπών ρύπων CO2 κατά 70%. Χρησιμοποιώντας μικρά ή υβριδικά αυτοκίνητα (ποτέ SUV!). Χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες. Χρησιμοποιώντας οικονομικές συσκευές. Χρησιμοποιώντας οικονομικούς λαμπτήρες. Χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Μονώνοντας και αερίζοντας τα σπίτια μας. Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος. Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα. Και βεβαίως - βεβαίως πιέζοντας τους πολιτικούς. Φωνή λαών, οργή θεών! Μπορώ, μπορείς, μπορεί, μπορούν, όλοι μαζί μπορούμε!
Περί ενθαλπίας ο λόγος
Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά για 'εκκολαπτόμενους' δημοσιογράφους, το Ινστιτούτο Τύπου (28 Ιουλίου - 3 Αυγούστου) και εν είδει προλόγου, η περί ης ο λόγος στην προηγούμενη εύφημη μνεία, ημερίδα. Πήγα με σκοπό να την παρακολουθήσω, τουλάχιστον αυτήν, ολόκληρη, αλλά λόγω ξαφνικού προσωπικού προβλήματος που προέκυψε δεν κατέστη δυνατόν. Είχα την τύχη όμως να ακούσω, δύο ακόμα εισηγήσεις, απ? τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρο Λυμπεράκη και απ? τον καθηγητή Εφαρμογών στο Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Γιάννη Βουρδουμπά, αλλά και να παρακολουθήσω τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν κι έμαθα πολλά πράγματα που δεν τα ήξερα. Γηράσκω δ? αεί πολλά διδασκόμενος. Η εικόνα μιας χιονισμένης απ? άκρη σ? άκρη Κρήτης, που παρουσίασε αρχίζοντας την ομιλία του ο Πέτρος Λυμπεράκης, ήταν, ωστόσο, το πρώτο πράγμα που σ? εμένα τουλάχιστον, έμεινε περισσότερο απ? όλα τ? άλλα. Πάντα υπάρχει χρόνος για να βγάλουμε τα στερεότυπα απ? το μυαλό μας. Η Κρήτη, που μετρά αρκετά εκατομμύρια χρόνια ζωής, δεν ήταν πάντα ήλιος και θάλασσα... Μια λέξη, που δεν την είχα ξανακούσει, το ομολογώ και την οποία χρησιμοποίησε κάποια στιγμή ο Γιάννης Βουρδουμπάς, ήταν το δεύτερο. Πρόκειται για τη λέξη 'ενθαλπία' που προέρχεται (βλ. Βικιπαιδεία) από το ρήμα ενθάλπω και πάει να πει ζεσταίνω, περιθάλπω και δηλώνει 'την ενέργεια που προσφέρεται κατά τη θέρμανση ουσιών και που εγκλωβίζεται στα μόριά τους, ιδίως σ? εκείνα των υδρατμών τους'. Ακροβατώ και το ξέρω. Ενα είδος 'ενθαλπίας' είναι και το έργο του Ινστιτούτου έτσι όπως λειτουργεί και λειτουργείται (γενικός διευθυντής του ο καθηγητής στο Α.Π.Θ. Αντώνης Σκαμνάκης) κάτω απ? την ανύστακτη έγνοια του Γιάννη Γαρεδάκη...
Περιβαλλοντικά Νέα
'Περιβαλλοντικά Νέα' είναι ο τίτλος μιας 16σέλιδης ιδιαίτερα επιμελημένης (όπως είναι όλες οι εκδόσεις αφιερωμάτων των 'Χανιώτικων νέων', άλλωστε) έκδοσης του θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντολογική Δημοσιογραφία. 'Η παρούσα έκδοση είναι μια συλλογική προσπάθεια των νέων δημοσιογράφων, που συμμετείχαν στο 1ο θερινό σχολείο στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία', διαβάζω στον, εν είδει κύριου άρθρου, πρόλογό της. Για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα 'μιας δραστηριότητας λίγων ημερών, η οποία όμως στηρίχθηκε σ? ένα πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα', πρόκειται. Εντάξει, τα άρθρα στο εσωτερικό του εν λόγω εντύπου, όπως και γράφεται, 'δεν είναι αυστηρά επαγγελματικά και ίσως να υπάρχουν παραλείψεις. Είναι όμως η προσπάθεια νέων ανθρώπων οι οποίοι φιλοδοξούσαν και προφανώς ακόμα φιλοδοξούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση'. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά, αν όχι όλα, δεν υστερούν από δημοσιογραφικά άρθρα, τα οποία διαβάσαμε σε επαγγελματικά έντυπα και εφημερίδες. Δεδομένο θεωρώ ότι και οι φετινοί νεαροί 'εκκολαπτόμενοι' δημοσιογράφοι του Θερινού Σχολείου θα κάνουν μια ανάλογη προσπάθεια και επίσης δεδομένο μια ανάλογη έκδοση. Ποιος ξέρει! Σ? αυτήν μπορεί και να βρεθεί χορηγός! Γιατί στην περί ου ο λόγος χορηγός είναι το Μουσείο Τυπογραφίας.
Χανιώτικα νέα (05.08.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου