Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Κι έπειτα, εδώ υπάρχει ακόμη ο Λευτέρης ο Βενιζέλος. Παντού τριγύρω κι ευτυχώς…
Δεν είναι δύσκολο να νιώσεις τη δύναμη. Να γίνεις πιστός του και να τον σιγοντάρεις στο ριζίτικο «Πότες θα κάμει ξαστεριά»!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Η ΄Ενωση, ο Βενιζέλος μια σημαία κι εμείς...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Γιατί τα δάκρυα κι ο κόμπος στον λαιμό για μια σημαία που ανέμισε ψηλά στο Φρούριο του Φιρκά;
Γιατί ν’ ανατριχιά η ψυχή π’ “ανεμίζεται” πως αχός ακόγεται απ’ τις Μαδάρες έως τα Λασιθιώτικα βουνά στο άκουσμα της επωδού «Ενωσις ή Θάνατος».
…Τυχεροί ’ναι όσοι γεννήθηκαν σε τούτον εδώ τον τόπο. Τυχεροί όσοι τον ένιωσαν στα κατάβαθά τους, ακόμη πιο τυχεροί όσοι τον “υπηρετούν” και νοιάζονται για τις μεγάλες λέξεις που τους συλλαβίζει ψιθυριστά μες από των αιώνων τα βάθη! Λέξεις όπως η “Λευτεριά”,  προερχόμενες να τιμούν τον άνθρωπο!
…Γδαρτή η βροχή απόγευμα 1ης του Δεκέμβρη 2013, στο λιμάνι! Στέκει ολόρθος απέναντι ο Φάρος, ψηλά ανεμοδέρνεται η σημαία που σηκώθηκε τούτο το πρωινό εις μνήμην, εις ανάμνησιν…
…Για να μη ξεχνούμε, για να ψάξουμε να βρούμε και να μάθουμε την Ιστορία του τόπου!
Να ακόμη ένα ζητούμενο των ημερών! Ο,τι πιο σημαντικό· να διδαχθούμε και να μην κάνουμε και πάλι τα ίδια λάθη, να μάθουμε και να κατανοήσουμε αλήθειες!
…Γι’ αυτό, τούτες τις μέρες δεν πρέπει να τις προσπεράσουμε! Να μην αφήσουμε να χαθεί η αύρα καμιάς μορφής, κανενός από τους μεγάλους “παππούδες” της Κρήτης, του Δασκαλογιάννη, του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του Μάντακα, μα κι όλων που πάτησαν και πότισαν με το αίμα τους τούτα τα ίδια χώματα που πατούμε!
Ολων εκείνων που πίστεψαν και έφτασαν στη δικαίωση της αγωνίας και των αγώνων τους! Γνωστών και αγνώστων που άφησαν τη βαθειά πατιά τους πάνω σε τουτη ’δω τη γη!
Τούτο να “χουμε κατά νου, και πίσω ο φόβος…
Κι έπειτα, εδώ υπάρχει ακόμη ο Λευτέρης ο Βενιζέλος. Παντού τριγύρω κι ευτυχώς…
Δεν είναι δύσκολο να νιώσεις τη δύναμη. Να γίνεις πιστός του και να τον σιγοντάρεις στο ριζίτικο «Πότες θα κάμει ξαστεριά»!
…Οσοι συμμετείχαν με όποιον τρόπο σε όποια από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν -και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται- για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, σίγουρα ένιωσαν κάπως(!) λίγο πιο ψηλοί. Μια πλήρωση δικαιολογημένη γιατί όλο αυτό που συντελέστηκε ήταν… αληθινό, γνήσιο, ουσιαστικό!
Σπουδαίος και καταλυτικός ο ρόλος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τιμά την Κρήτη, την Ελλάδα!
Οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι εκείνοι που αδιαφορούν για τη βιωσιμότητά του!
Κι εμείς, όλοι, οφείλουμε να το στηρίξουμε όπως μπορούμε για να μην σβήσει το ωραίο, σπουδαίο έργο που επιτελεί!

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/enosi-o-venizelos-mia-simea-ki-emis/#ixzz2mWT5Cdu2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου