Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

!!ο Νηπιαγωγείο Χανίων
Τα σύνορα δεν χωρίζουν αλλά συνδέουν




Τα σύνορα δεν χωρίζουν τα κράτη, αλλά συνδέουν… Αντε να το διδάξεις αυτό στα νηπιάκια! Να τους το δώσεις να το καταλάβουν, αφού μάθουν τι είναι τα κράτη, τι είναι τα σύνορα και τι σημαίνουν τα ρήματα “χωρίζουν” και “συνδέουν”. Να το κάμουν κτήμα τους και μάλιστα πολύ ευχαρίστως… Δύσκολο ε; Τι δύσκολο; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Κι όμως! Εχει δίκιο ο Μπρονερ που έχει πει ότι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι το ο,τιδήποτε, αρκεί να βρεθεί ο έντιμος τρόπος. Ας τα δούμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά, έτσι όπως μας τα περιγράφουν (κρίμα που δεν χωρεί όλο το υλικό) οι δασκάλες του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, η Μαρία Σκορδύλη, η Ελένη Βλησίδη και η Μαρία Φωτάκη. Ολα ξεκίνησαν στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, μας λένε στο συνοδευτικό τους σημείωμα, με την ένταξη του Σχολείου τους σε πολυμερή σχολική σύμπραξη Comenius, ως ένα από τα πέντε εγκεκριμένα νηπιαγωγεία της χώρας σε σύνολο εγκεκριμένων σχεδίων 145 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί.
Μας λένε κι άλλα πράγματα σ’ αυτό, όπως τι είναι αυτές οι σχολικές συμπράξεις, τι είναι το project Europe – European Regions in DUR Pupil 2 Eyes (Ευρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα μάτια των παιδιών μας, ποιοι είναι οι στόχοι ποιες χώρες συμμετέχουν κ.λπ., εμείς όμως δεν θα μείνουμε σ’ αυτά. Τι έγινε με τα παιδιά, τους μαθητές τους αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο…
Συγχαρητήρια θερμά Μαρία, Ελένη και Μαρία! Και γιατί αποδεικνύεται από τη δουλειά σας ότι όσο πιο μικρό είναι το ανάστημα του μαθητή, τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το ανάστημα του δασκάλου στην προσπάθεια του, να βρει τον έντιμο τρόπο…
Πάντα άξιες!
Σας χαιρετώ όλους με αγάπη!
Β.Θ.Κ.





Τα παιδιά μας με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς έπρεπε να κατανοήσουν τη γεωγραφική θέση του τόπου μας, της χώρας μας κι έπειτα να μάθουν ότι γύρω μας υπάρχουν κι άλλες χώρες που όλες μαζί αποτελούν την Ευρώπη. Αρχίσαμε ένα ταξίδι να ανακαλύψουμε και να τοποθετηθούμε γεωγραφικά μέσα από χάρτες και τον υπολογιστή με το Google Earth.
Παράλληλα ενημερώθηκαν οι γονείς για το πρόγραμμα και όλα όσα θα πραγματοποιηθούν, ζητώντας τους να γίνουν υποστηρικτές του και να εμπλακούν άμεσα σε αυτό.
Η γωνιά Comenius που δημιουργήσαμε μας βοήθησε να εντοπίσουμε τις χώρες και να μάθουμε τις σημαίες.
Η πρώτη συνάντηση είχε οριστεί για τη Λετονία. Ετοιμάσαμε φακέλους παρουσίασης του νηπιαγωγείου μας, της πόλης των Χανίων αλλά και της Ελλάδας μας και αναμνηστικά με ελληνικά στοιχεία. Η Λετονία μας έδειξε ότι μία χώρα για να ελπίζει στο μέλλον, επενδύει στην Παιδεία. Χώρα φτωχή που διαθέτει εξαιρετικές υποδομές στην εκπαίδευση
Eπιστρέφοντας στα Χανιά φέραμε μαζί τις κούκλες ήρωες του προγράμματος τον Euro και την Opa. Αυτοί και μετέφεραν τα νέα στα παιδιά κι όλα όσα έγιναν εκεί.
Όμορφα παιδιά, εκπληκτικά σχολεία, υπέροχοι δάσκαλοι παρουσιάστηκαν σε παρουσιάσεις ppt στον υπολογιστή μας.
Χοροί, τραγούδια, παιχνίδια που δεν έχουμε ξαναδεί.
Το λογότυπο του project για το site μας, ήταν μία διαδικασία που μας ενθουσίασε. Έπρεπε να αφήσουμε τη φαντασία να καθοδηγήσει τα παιδιά μας για το πώς θα ήθελαν να είναι το σήμα του project μας. Σκέφτηκαν, σχεδίασαν, ζωγράφισαν, έκοψαν, κόλλησαν, αξιολόγησαν και να! Αυτό το λογότυπο μας εκπροσώπησε.
Ήδη ξεκινήσαμε μαθήματα παραδοσιακού χορού για να τον παρουσιάσουμε στις υπόλοιπες χώρες. Μαθαίνουμε σούστα. Σούστα είναι το όνομα του γνωστού πανάρχαιου χορού, που χορεύεται σε όλη την Ελλάδα μας   και στα Βαλκάνια.
Αυτές μας μέρες ξεκινήσαμε τη δημιουργία βοτανικού κήπου. Θα φυτέψουμε είδη της χλωρίδας του τόπου μας. Θα σκάψουμε όλοι μαζί, θα σπείρουμε, θα φροντίσουμε  και θα καταγράψουμε την ανάπτυξη των φυτών. Ό,τι καλλιεργηθεί, θα αποξηρανθεί προκειμένου να δημιουργήσουμε φυτολόγια .
The view out of my window, η ενότητα που τώρα επεξεργαζόμαστε, είναι μία νέα πρόκληση για εμάς, μικρούς και μεγάλους…
Νέες δραστηριότητες, εξερευνήσεις, παρατηρήσεις και καταγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Ο τόπος μας, η περιοχή μας, ό,τι μας περιβάλλει πρέπει να εντοπιστεί, να καταγραφεί και να αποτυπωθεί για να παρουσιαστεί στους φίλους μας από όλες τις χώρες. Πώς θα τα καταφέρουμε; Αυτό θα το δείτε στο site του project μας: www.euroandopa.eu
ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΣΚΟΡΔΥΛΗ ΜΑΡΙΑ , ΒΛΗΣΙΔΗ ΕΛΕΝΗ, ΦΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ta-sinora-den-chorizoun-alla-sindeoun/#ixzz2nYsrsirP
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου