Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΑ “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” είναι κατ’ αρχάς, βέβαια, η εφημερίδα του κάθε Χανιώτη και της κάθε Χανιώτισσας όπου γης καθώς μόνο την κηδεία μας δεν θα διαβάσουμε κάποιο πρωί σ’ αυτά. Όχι όμως μόνο του Χανιώτη και της Χανιώτισσας καθώς η ύλη τους μπορεί να δίνει έμφαση στα “χανιώτικα”, δεν περιορίζεται όμως μόνο σ’ αυτά. Το γεγονός ότι έρχονται πρώτα σε αναγνωσιμότητα στον επαρχιακό Τύπο λέει από μόνο του πολλά!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΝΤΟΝΑ μου θυμίζουν τη ναυαρχίδα του Νέλσονα τα “Χανιώτικα νέα” που έκλεισαν τα 46 τους χρόνια προχθές. Ολο καινούργιο κατάφερνε και διατηρούσε το πλεούμενό του (και τι πλεούμενο!) ο γνωστός κατά την περίοδο των Ναπολεοντείων πολέμων “θρύλος των θαλασσών” Αγγλος ναύαρχος καθώς άλλαζε διαρκώς τα τμήματά του που πάλιωναν. Καλή συνέχεια! “Τα ωραιότερα ταξίδια δεν έχουν γίνει ακόμα, άλλωστε”. Για να χρησιμοποιήσω ελαφρά παραφρασμένο τον τίλο της αισθηματικής νουβέλας (“Τα ωραιότερα ταξίδια δεν τα κάναμε ακόμα”, ο τίτλος της) του πρωτοδίκη Γιάννη Ευαγγελάτου.
ΕΝΑΣ απ’ τους λόγους (ο πιο βασικός) που ξεκινώ κάθε μέρα αξημέρωτα (το ’χω ξαναγράψει) είναι και γιατί ξέρω ότι με περιμένουν τα “Χανιώτικα νέα”, για να τα διαβάσω πίνοντας τον καφέ μου. Δεν είμαι βέβαια ο μόνος που δηλώνει “εξαρτημένος” και ότι δεν πάει καλά η μέρα του αν δεν ξεκινήσει με το διάβασμα της εφημερίδας του.
ΤΑ “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” είναι κατ’ αρχάς, βέβαια, η εφημερίδα του κάθε Χανιώτη και της κάθε Χανιώτισσας όπου γης καθώς μόνο την κηδεία μας δεν θα διαβάσουμε κάποιο πρωί σ’ αυτά. Όχι όμως μόνο του Χανιώτη και της Χανιώτισσας καθώς η ύλη τους μπορεί να δίνει έμφαση στα “χανιώτικα”, δεν περιορίζεται όμως μόνο σ’ αυτά. Το γεγονός ότι έρχονται πρώτα σε αναγνωσιμότητα στον επαρχιακό Τύπο λέει από μόνο του πολλά!
ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ να θυμούνται “πράγματα και θαύματα” από την 46ετή μέχρι τώρα πορεία της εφημερίδας μας (“μας” και όχι μόνο “τους”) ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη! “Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσανε/ μπήκανε μες στα όλα και περάσανε” μπορεί να πει κανείς γι’ αυτούς, χρησιμοποιώντας σε τρίτο πληθυντικό τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη στο “Τρελοβάπορο”. Αν έγραφε κάποια στιγμή, όταν θα συμπληρωθούν τα 50 χρόνια, ο Γιάννης τις θύμησές του… Πάμε παρακάτω.
“ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ φίλε μου, τα δώρα που θα φέρεις/ θα στα φορολογήσουνε στο λέω να το ξέρεις”. Μια απ’ τις τέσσερις μαντινάδες που μου έστειλε ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Το θέμα δεν είναι αν θα τα φορολογήσουνε, αλλά αν δεν του τα κατάσχουνε. Για όλα τους θεωρώ ικανούς εγώ. Μέχρι και στα όποια έσοδα απ’ τα κάλαντρα που λένε τα παιδιά φοβάμαι ότι θα βάλουν χέρι.
“ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ” και “Πλούσιοι στη Βουλή, φτωχοί στην κοινωνία”. Δυο από τους τίτλους αθηναϊκών εφημερίδων (τυχαία), με αφορμή τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών. Πριν γίνει της “ιεροδούλου γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα” με τα “κατορθώματα” του Λιάπη.
ΜΕ ΤΗ μορφή κατεπείγοντος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Στη βράση κολλά το σίδερο ή μήπως η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει… Ιδωμεν!
ΔΗΜΗΤΡΗ Χαλιβελάκη, Μαϊάμι, Ηνωμένες Πολιτείες: Υστερα από μια μικρή περιπλάνηση έφτασε τις προάλλες στα χέρια μου το σιντί σου “Αναστορούμαι τα παλιά Νο2” που περιλαμβάνει 8 αυθεντικά ριζίτικα τραγούδια και συγκινήθηκα σχεδόν μέχρι δακρύων ακούγοντάς το. Είναι κι ο κοινός μας φίλος ο Ανδρέας ο Λιλικάκης που σε συνοδεύει με τη λύρα και το τραγούδι του όπως και οι άλλοι μουσικοί, πάνω απ’ όλα είναι, ωστόσο, η φωνή σου, η κεραμειανή φωνή σου, Δημήτρη, που με ανεβάζει στη Δρακόνα! Να ’σαι καλά να τραγουδάς τα τραγούδια μας στην ξενιτιά!
ΚΑΠΟΤΕ ο πάπας Ιωάννης ΚΓ (1881 – 1963) επισκέφτηκε το Νοσοκομείο “Αγιο Πνεύμα”. Η ηγουμένη του Νοσοκομείου τον προϋπάντησε λέγοντας: “Είμαι η ηγουμένη του Αγίου Πνεύματος”. Ο πάπας απάντησε, χαμογελώντας: “Εγώ, δυστυχώς, είμαι μόνο ο εκπρόσωπος του Ιησού Χριστού”.
“Δεν με πειράζει αν απλώνει/ έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα και κρυάδα./ Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή./ Το γέλιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,/ σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,/ του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λιώνει./ Τι ωφελεί απού φυτρώνει/ λουλούδια έξω η άνοιξις και σπέρνει πρασινάδα!/ Εχω χειμώνα μέσα μου σαν η καρδιά πονεί./ Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,/ σαν έχεις λύπη ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει,/ πιο κρύα είναι τα δάκρυα από το κρύο χιόνι”.
Το ποίημα “Καλός και κακός καιρός” του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (19.12.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-28/#ixzz2nvCzPEpO
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου