Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Σπυρίδωνος χθες, του Αγίου Ευστρατίου σήμερα. Χρόνια πολλά και καλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες (ξέχασα να τους τα πω χθες) και βέβαια στους Στρατήδες και τις Ευστρατίες. Καλές στρατιές (καλή στρατιά, να μια ωραία ευχή των παλιών μας) σε όλους μας και καλές στράτες!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“Η ΤΡΟΪΚΑ τα κάλαντα εφέτος θα μας ψάλλει/ κι οι Ελληνες της εύχονται τον χρόνο να μην βγάλει”, μας λέει με το “καλημέρα” σήμερα, στην “άρτι αφιχθείσα”, μέσω κινητού, μαντινάδα του ο πρώτος “κατά τα πρεσβεία” μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Και πέρυσι και πρόπερσι, να σου θυμίσω, Ηλία, μας τα είχε ψάλει τα κάλαντα η τρόικα τέτοιες μέρες κι εμείς της είχαμε ευχηθεί να μην βγάλει τον χρόνο. Ομως…
ΟΛΟ φεύγει και όλο εδώ την ακούμε να βρίσκεται η τρόικα. Αυτοί (η αφεντιά της τρόικας και η κυβέρνηση δηλαδή) μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Κολληντάρια! Μέχρι τελικής εξοντώσεως και των τελευταίων Ελλήνων…
ΑΓΓΙΖΕΙ το 28% η ανεργία, 2,5 εκατομμύρια Ελληνες δεν έχουνε πλέον ασφάλεια ασθένειας, 3,8 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μείωση του Α.Ε.Π. κατά 25%, συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 38%… Ποιος μίλησε για ευημερία των αριθμών; Ακόμα κι αυτοί επιβεβαιώνουν τον τίτλο ενός απ’ τα μυθιστορήματα του Γιώργου Σκαρμπαδώνη: “Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας…”.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ, ένα τεράστιο “μπράβο” στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Νάουσας από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Τι έκαναν; Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία της περιοχής κινδυνεύουν να κλείσουν και πάλι πριν τα Χριστούγεννα λόγω έλλειψης πετρελαίου δεν δέχθηκαν τη σχετική προσφορά του ιδρύματος Σόρος γιατί δεν πείστηκαν ότι ήταν ανιδιοτελής… Εχει όρια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Επιτέλους!
“ΟΥΔΕΠΟΤΕ η τρόικα ζήτησε από δικαστές να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών!”. Διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Να τον πιστέψουμε, αν και για όλα θεωρούμε ικανούς τους τροϊκανούς, για όλα…
ΕΝΑ πακέτο μακαρόνια, ένα πακέτο ρύζι, ένα κουτί γάλα κι ό,τι άλλο σχετικό το εισιτήριο του αγώνα μεταξύ των ομάδων Α.Ο. Κεραμειά – Μικτή Δημοσιογράφων Χανίων, στο εθνικό στάδιο Χανίων την προσεχή Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Για τη στήριξη της ομάδας “Συνάνθρωπος”. Ωραία τα “γκολ” της αλληλεγγύης!
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Σπυρίδωνος χθες, του Αγίου Ευστρατίου σήμερα. Χρόνια πολλά και καλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες (ξέχασα να τους τα πω χθες) και βέβαια στους Στρατήδες και τις Ευστρατίες. Καλές στρατιές (καλή στρατιά, να μια ωραία ευχή των παλιών μας) σε όλους μας και καλές στράτες!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Α. Αντύπα, ποιήτρια, Αθήνα: Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τη “Σουρτίνα” σου, τη δεύτερη ποιητική σου συλλογή, την οποία είχες την καλοσύνη να μου στείλεις με το που κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδόσεις “Γαβριηλίδης”. “Σουρτίνα” είναι ο μηχανισμός που προσαρμόζεται σε διάφορα μουσικά όργανα με σκοπό να αλλάξει, να “πνίξει” τον ήχο τους, γράφεις στις σημειώσεις σου. Η δική σου “Σουρτίνα” είναι ένας ξεχωριστός ποιητικός μηχανισμός που “ανασταίνει την ανθρωπιά, πάντως, Αναστασία!
ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που ο Αλέξανδρος βρισκόταν στη Βακτριανή, στη διάρκεια του χειμώνα εκδηλώθηκε εναντίον του συνωμοσία με αφορμή την επιθυμία του να τον τιμούν όπως τους Πέρσες βασιλιάδες, δηλαδή να τον προσκυνούν. Τη νύχτα που επρόκειτο να δράσουν οι συνωμότες, ο Αλέξανδρος διασκέδαζε και θα ήταν ευκολότερο γι’ αυτούς να τον σκοτώσουν μετά το γλέντι και το μεθύσι. Ομως, κάποια γυναίκα από τη Συρία, που φαίνεται ότι είχε μαντικές ικανότητες, μόλις ο Αλέξανδρος πήγε να ξαπλώσει, του συνέστησε να γυρίσει πάλι στο γλέντι. Ο Αλέξανδρος πείστηκε και έτσι απέφυγε τον θάνατο. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Κοιμούνται σε υπνόσακους στο πεζοδρόμιο./ Το πρωί χτενίζονται, φιλιούνται/ και χωρίζονται./ Η ζωή, ο επιούσιος, προστάζει./ Αλλοι κοιμούνται στην ίδια στέγη, στο ίδιο κρεβάτι,/ όμως διαφορετικές ώρες./ Η ζωή έχει αποφασίσει γι’ αυτούς:/ ασύμβατες δουλειές./ Οταν έρχεται ο ένας, φεύγει η άλλη και – και τούμπαλιν./ Παρήγορο ότι βρίσκουν ζεστή και τσαλακωμένη την κλίνη/ από το σώμα του συντρόφου./ Τι θα διάλεγα εγώ;/ Ακυρώνοντας τον τίτλο:/ Καμία απ’ τις δύο ζωές”.
Το ποίημα “Δυοίν θάτερον” της Αναστασίας Α. Αντύπα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (13.12. 2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-25/#ixzz2nMCbKsFb
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου