Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΑ “ΝΕΑ τα Χανιώτικα θαυμάζει όλη η χώρα, μα έφτασε η φήμη τους και στην Οξφόρδη τώρα”. Η μια απ’ τις δύο μαντινάδες που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης αναφερόμενος στην παρουσίαση της εφημερίδας μας “ως πετυχεμένου μοντέλου λειτουργίας ημερήσιας επαρχιακής εφημερίδας” σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο φημισμένο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΚΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ είπε: είσαι δυνατός, μα δεν σε τρομάζω/ Και ο άντρας είπε: Είσαι όμορφη κι όμως φοβάμαι”. Από το ποίημα “Ο αιώνιος διάλογος” του Τάσου Λειβαδίτη. Στον απόηχο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Να ’ναι καλά ή και καλή φίλη, καθημερινή αναγνώστρια της στήλης, Κατερίνα Τοράκη που το ανάρτησε μεταξύ των άλλων στο ιδιαίτερα ποιοτικό ιστολόγιό της και μου έδωσε την ευκαιρία να το γνωρίσω. Ετερος εξ ετέρου σοφός!
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Συλλογική υπόθεση κατά μιαν έννοια το γράψιμο των “πεταχτών”. Πολλοί και με πολλούς τρόπους εκείνοι που βάζουν άλλος την πέτρα του κι άλλος το πετραδάκι του. Ποιον να πρωτοαναφέρω! Ολη η στήλη θα γέμιζε με τα ονόματα εκείνων που “χρεωστώ χάριτας”. Κλείνω την παρένθεση.
ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ και τα ξανακουρδίζουν τα όργανα, μα όλο ξεκούρδιστα ακούγονται! Αυτήν τη φράση χρησιμοποίησε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος σε γενομένη κουβέντα που κάναμε τις προάλλες για τις δημοτικές, κυρίως, εκλογές. Τον πίεσα να μου πει τι εννοεί, αλλά τίποτα. Ο,τι κατάλαβα, κατάλαβα, λέει…
ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ πλεόνασμα, του πρωτογενούς πλεονάσματος, το πρωτογενές πλεόνασμα… Και 33.333 φορές, όσους στίχους έχει η “Οδύσσεια” του Νίκου Καζαντζάκη δηλαδή κι αν κλίνει η κυβέρνηση τις εν λόγω λέξεις, η Ιθάκη δεν φαίνεται δυστυχώς…
ΤΑ “ΝΕΑ τα Χανιώτικα θαυμάζει όλη η χώρα, μα έφτασε η φήμη τους και στην Οξφόρδη τώρα”. Η μια απ’ τις δύο μαντινάδες που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης αναφερόμενος στην παρουσίαση της εφημερίδας μας “ως πετυχεμένου μοντέλου λειτουργίας ημερήσιας επαρχιακής εφημερίδας” σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο φημισμένο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Τα Νέα τα Χανιώτικα με άλλη δεν αλλάζω/ γι’ αυτό τις μαντινάδες μου μόνο σ’ εκείνη βάζω”, η άλλη. Δεν παινεύει το σπίτι μας για να μην πέσει να μας πλακώσει ο Ηλίας είναι φανερή η χαρά του ωστόσο (και η χαρά μας) για την αναγνώριση, δεν κρύβεται.
ΣΗΦΗ Πετράκη, λαογράφο – συγγραφέα, Αθήνα: Υστερα απ’ τις “Ιστορίες τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας”, τις “Ιστορίες της ορεινής μαδαρίτικης γης” και τις “Ορεινές Μαδαρίτικες Αθιβολές τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας”, να και τα “Μαδαρίτικα Αναστορήματα τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας” σε βιβλίο! Σ’ ευχαριστώ κατά πολλά και διά της στήλης, που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες του, φίλε. Να ’στε καλά κι εσύ κι ο αδελφός σου ο Χρήστος για να συνεχίσετε, εσύ με την πένα σου κι αυτός με το πενάκι του ν’ αποτυπώνετε την αναπνιά της Ασηγωνιώτικης ρίζας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο!
ΟΤΑΝ ΟΙ Αμφικτύονες πολιορκούσαν μάταια την πόλη Κίρρα, ζήτησαν τη βοήθεια του Σόλωνα. Αυτός σοφίστηκε το εξής τέχνασμα. Εστρεψε αρχικά το ποταμάκι που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη προς άλλη κατεύθυνση. Οι πολιορκούμενοι βρέθηκαν τότε σε δύσκολη θέση και άρχισαν να προμηθεύονται νερό από πηγάδια ή να πίνουν βρόχινο. Κάποια στιγμή ο σοφός Αθηναίος επανέφερε το νερό του ποταμού στην κανονική του κοίτη, αφού έριξε μέσα ρίζες ενός φυτού που προκαλούσαν διάρροια. Οι Κιρραίοι μόλις είδαν το νερό να επιστρέφει στην πόλη τους, έπεσαν με τα μούτρα και έπιναν. Λίγο μετά, εξαιτίας της ακατάπαυστης διάρροιας, εγκατέλειψαν τη φρούρηση του τείχους με αποτέλεσμα να την καταλάβουν οι Αμφικτύονες και να την κάνουν επίνειο των Δελφών. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Κι ο άντρας είπε πεινώ./ Κι η γυναίκα του έβαλε ψωμί στο τραπέζι./ Κι ο άντρας απόφαγε./ Κι η γυναίκα τον κοίταζε πάντα./ Κι η γυναίκα είπε: είσαι δυνατός, μα δεν σε τρομάζω./ Κι ο άντρας είπε: είσαι όμορφη και όμως φοβάμαι./ Κι ο άντρας έδειξε το κρεβάτι τους./ Κι η γυναίκα ανέβηκε σαν έτοιμη για θυσία./ Κι ο άντρας είπε, διψώ./ Κι εκείνη σήκωσε σαν πηγή τον μαστό της./ Κι ο άντρας την άγγιξε./ Κι η γυναίκα επληρώθη/ Κι η γυναίκα ακούμπησε ταπεινά το κεφάλι της στα πλευρά του./ Και κείνος κοίταζε πέρα, πολύ μακριά./ Κι ο άντρας είπε: Θα ’θελα να ’μαι Θεός/ Κι η γυναίκα είπε θα γεννήσω σε λίγο./ Κι η γυναίκα αποκοιμήθηκε/ Κι ο άντρας αποκοιμήθηκε/ Και μια μέρα καινούργια ξημέρωσε”.
Το ποίημα “Ο αιώνιος διάλογος” του Τάσου Λειβαδίτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-73/#ixzz2vqLgZgF8
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου