Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“ΠΕΡΑΣΑΝΕ οι Αποκριές πάνε κι οι μασκαράδες/ ήρθε και η Σαρακοστή μ’ ελιές και ταραμάδες”… Δαχτυλοδειχτούμενοι ήταν στα μικράτα μου εκείνοι που δεν νήστευαν τη Μεγάλη Σαρακοστή, δαχτυοδειχτούμενοι είναι σήμερα όσοι νηστεύουν. Καλή Σαρακοστή, εν πάση περιπτώσει, σε όλους από συνήθεια και Καλή Ανάσταση.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ περνούσανε με την αρχοντιά και τα γλέντια του κρητικού νοικοκυριού. Μα η Καθαρή Δευτέρα καθάριζε τα πάντα. Οι νοικοκυράδες πλένανε τα πιατοτσούκαλα μ’ αλουσιές (νερό και στάχτη) και η Σαρακοστή άρχιζε απλή και ασκητική μ’ ελιές, με λούμπινα και παπούλες. Κάπου – κάπου στα κατωμέρια οι φαμελιές τρώγανε και λίγο χαλβά ή ταραμά, μα αυτό ήταν μια εξαίρεση και μεγάλη πολυτέλεια. Και το βράδυ σαν έγερνε ο ήλιος οι καμπάνες αργοκτυπούσανε κι αρχίζανε τα σπερνά και οι μετάνοιες.” Από το βιβλίο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη “Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη”.
“ΠΕΡΑΣΑΝΕ οι Αποκριές πάνε κι οι μασκαράδες/ ήρθε και η Σαρακοστή μ’ ελιές και ταραμάδες”… Δαχτυλοδειχτούμενοι ήταν στα μικράτα μου εκείνοι που δεν νήστευαν τη Μεγάλη Σαρακοστή, δαχτυοδειχτούμενοι είναι σήμερα όσοι νηστεύουν. Καλή Σαρακοστή, εν πάση περιπτώσει, σε όλους από συνήθεια και Καλή Ανάσταση.
“ΜΕ ΜΙΑ ματιά σου η καρδιά χαρταετός θα γίνει/ ανέ μου πεις το «σ’ αγαπώ» θα φτάσει στη Σελήνη”. Καθαροδευτεριάτικη σε μια πρώτη ανάγνωση η μαντινάδα που μου έστειλε απ’ την περασμένη Παρασκευή, προ Σαρακοστής δηλαδή, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Επίκαιρη ολοχρονίς του χρόνου τη βρίσκω σε μια δεύτερη. Οι ματιές του έρωτα κάνουν πάντα χαρταετούς τις καρδιές…
ΟΛΩΝΩΝ τα μάτια στην Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή της Κριμαίας, όπου τα διάφορα συμφέροντα εκμεταλλεύονται το υπάρχον μωσαϊκό των εθνοτήτων και των απόψεων και παίζουν τα ρέστα τους, βάζοντας… τσίτες. Εχει καμιά δουλειά η αλεπού στο παζάρι;
ΩΣΤΟΣΟ οι “διαπραγματεύσεις” με την τρόικα συνεχίζονται… Για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για την τιμή των βιβλίων… Για την τιμή των όπλων, γενικώς! Για να μην πούμε / πούνε ότι δεν διαπραγματευτήκαμε μαζί τους και ότι δεν διαπραγματεύτηκαν μαζί μας!
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ νίκησε με ευκολία τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ηττήθηκε όμως, επίσης με ευκολία σε τρεις μόνο μέρες από τον Παναθηναϊκό. Μπάλα είναι αυτή, καμία, μα καμία, εμπιστοσύνη δεν μπορείς να της έχεις. Αν δεν την παίξεις, δεν σε παίζει…
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ Ιγνάτιο, Θεμ. Χατζηνικολάου, θεολόγο, τ. λυκειάρχη, ιεροκήρυκα, Χανιά: Σας ευχαριστώ εκ βαθέων γιατί με συμπεριελάβατε στους αποδέκτες και του τελευταίου (24ου!) βιβλίου σας “Προσωπείον και Προσωπικότης”. Ζείτε για να γράφετε και να μας διδάσκετε, αλλά και γράφετε για να ζείτε και να μας διδάσκετε με το παράδειγμά σας. Συμφωνώ μαζί σας: “Φοράμε την μάσκα (προσωπείον), ενώ στην ουσία στερούμεθα την προσωπικότητα”. Οντως “αληθινή ευλογία δεν είναι το να έχει κανείς κάτι, αλλά το να είναι κανείς κάτι”. Και βέβαια συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το βιβλίο σας “αφιερώνεται στη μνήμη του διδασκάλου σας μακαριστού μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου”.
ΚΑΠΟΤΕ ο Αλέξανδρος συκοφάντησε κάποιους Ινδούς σοφούς σε ένα λιβάδι, οι οποίοι, μόλις τον είδαν, άρχισαν να χτυπούν με τα πόδια τους τη γη που πατούσαν. Κι όταν ο Αλέξανδρος απόρησε και ρώτησε για ποιο λόγο συμπεριφέρονταν έτσι, αυτοί απάντησαν: “Αλέξανδρε, βασιλιά, κάθε άνθρωπος μπορεί να κατέχει τόσο μέρος της γης όσο πατούν τα πόδια του. Εσύ όμως κατέκτησες τόσους τόπους, ταλαιπωρώντας με την απληστία σου όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό σου. Και, τελικά, έπειτα από λίγο χρόνο, όταν πεθάνεις, θα έχεις στην κατοχή σου τόσο τόπο όσος αρκεί για να ταφεί το σώμα σου”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Πειραματιστής είσαι Κύριε, που παίρνεις την καρδιά μου/ και κάνεις τα περίεργα πειράγματά Σου·/ Σαν χωράφι που το διαλέγει ο κηπουρός/ για αν φυτέψει τα σπορικά και τα βοτανικά του/ κι ακόμα σαν ξέχωρο κορμί που ο γιατρός/ το σκίζει για να σπουδάσει πάνω του τη γιατρική/ και τα καινούργια γιατρικά του/ έτσι την έχεις την καρδιά μου Κύριε./ Πάνω σ’ αυτήν φυτεύεις της αλήθειας Σου τα σπορικά/ Σ’ άλλες καρδιές φυτεύεις ένα μονάχα πράγμα/ ένα μόνο πόθο μια μοναχή λαχτάρα./ Μα μένα στην καρδιά μου τα φύτεψες όλα/ και γώ βάλθηκα όλα να τ’ αυξαίνω και να τα πληθαίνω.”
Από το ποίημα “Ο Πειραματιστής” του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (04.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-68/#ixzz2uzZuZ7Si
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου