Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝΕ, λέει, οι δικοί μας με την τρόικα. Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε για τα “πάντα όλα”, όπως θα ’λεγε και ο Αλέφαντος.Και για το γάλα, και για τα φάρμακα και για το ψωμί και για τα βιβλία και για το πλεόνασμα βεβαίως – βεβαίως! Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν! Ετοιμαστείτε να βγείτε στους δρόμους και να πανηγυρίσετε.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα! 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ κάθε λογής “παπαγάλους” η κουβέντα που κάναμε προχθές με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Πάντα ευδοκιμούσε εν Ελλάδι το είδος, η παρατήρησή του. 
ΤΑ ΒΡΗΚΑΝΕ, λέει, οι δικοί μας με την τρόικα. Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε για τα “πάντα όλα”, όπως θα ’λεγε και ο Αλέφαντος, και για το γάλα, και για τα φάρμακα και για το ψωμί και για τα βιβλία και για το πλεόνασμα βεβαίως – βεβαίως! Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν! Ετοιμαστείτε να βγείτε στους δρόμους και να πανηγυρίσετε.
Ακόμα κι αν δεν σας το ζητήσουν! ΔΩΣΕ ΚΑΙ σ’ εμένα, Μπάρμπα! Σε ρόλο… Μπάρμπα της Κορώνης, κι όχι βέβαια… Βάνας Μπάρμπα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από προχθές. Ποιος στη χάρη του! Είδατε τι κάνει το λεγόμενο πλεόνασμα; Και πού είστε ακόμα! Με χρυσά κουτάλια θα τρώμε όλοι μας, όταν φύγουν οι τροϊκανοί…
 “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς, γιατί μεγαλύτερο ποσοστό διαθέτει ακίνητη περιουσία, αποταμιεύσεις κ.λπ.”, έγραψε η Bild, παραθέτοντας στατιστικές και στοιχεία! “Θα μπορούσαν όμως να γίνουν περαιτέρω μετρήσεις και να εξαχθούν κι άλλα στοιχεία της διαφοροποιήσεως των δύο λαών. Π.χ. ότι είναι περισσότερο ξανθοί οι Γερμανοί και μελαχρινοί οι Έλληνες, έτσι ώστε ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα κομμωτήρια οι Ελληνίδες, για βαφές μαλλιών κι έτσι καθίστανται κατά τι πτωχότεροι οι Έλληνες”.Ενα απ’ τα “αδιόρθωτα” σχόλια του φίλου ποιητή Κ.Μ. Μάστρακα στο περ. “Διορθώσεις” (τ. 29, Φεβρουάριος 2014).
 ΜΕ ΕΝΑ… κλικ στο Διαδίκτυο θα μπορούν, λέει, να βγάζουν οικοδομικές άδειες οι Χανιώτες. Αλλουνού παπά ευαγγέλιο, ωστόσο, το πώς φτάνει κανείς σ’ αυτό το κλικ! “Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ εφτά μηδέν νίκησε, δάσκαλέ μου/ και οι Χανιώτες είπανε σ’ ευχαριστώ Θεέ μου!”.
Και ποδοσφαιρόφιλος ο φίλος ιερωμένος που μου ζήτησε να μην βάζω τ’ όνομά του. Και βέβαια καλός μαντιναδολόγος. Σας ευχαριστώ και διά της στήλης για τις μαντινάδες που μου στείλατε, πάτερ! 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Κ. ΠΑΠΑΔΕΡΟ, πρώην δ/ντή Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κολυμπάρι Χανίων: Γοητευτικός ο τρόπος που αναθιβάλλετε “τα της γενέσεως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης”, παραθέτοντας τα “τεκμήρια”, στο εντυπωσιακό και σε μέγεθος (656 σελίδες μεγάλου σχήματος) βιβλίο σας “Με τον Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίον επί τραχείας οδού”, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις “Μέθεξις”. Όντως αναγκαία η έκδοσή του, για την κάλυψη του κενού από τη γένεση του οράματος για την ίδρυση της Ακαδημίας μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της.
Τιμή μεγάλη για μένα που με συμπεριελάβατε στους αποδέκτες του… ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ οι Ελληνες έστειλαν πρεσβεία στον Κύρο, για να συνάψουν συνθήκη φιλίας, ο στρατηγός του Πέρση βασιλιά Άρπαγος τους είπε ότι αυτό που ζητούν είναι παρόμοιο με κάτι που συνέβη κάποτε στον ίδιο. Όπως λοιπόν τους διηγήθηκε, είχε ζητήσει από τον πατέρα κάποιας νέας το χέρι της. Εκείνος όμως δεν τον έκρινε άξιο για γαμπρό του και απέρριψε την πρόταση. Αργότερα, ωστόσο, όταν είδε, ότι ο βασιλιάς ο ίδιος τον τιμούσε, άλλαξε γνώμη και ήθελε να του τη δώσει ως σύζυγο.
Ο Άρπαγος, που είχε δοκιμάσει την προβολή της πρώτης απόρριψης, του απάντησε ότι δεν μπορεί να την παντρευτεί, αλλά συμφωνεί να την έχει ως παλλακίδα. Κάτι ανάλογο λοιπόν εννοούσε ότι συνέβαινε και με τους Έλληνες και τον Κύρο. Όταν ο Πέρσης βασιλιάς τους είχε ζητήσει να γίνουν φίλοι του, αυτοί δεν το δέχτηκαν. Τώρα λοιπόν δεν θα τους δεχόταν ως συμμάχους, αλλά μόνο ως δούλους. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”). 
«Σαν έμαθε τη λέξη Καλησπέρα/ ο παπαγάλος είπε ξαφνικά:/ «Είμαι σοφός! Γνωρίζω Ελληνικά!/ Τι κάθομαι δω πέρα;»/ Την πράσινη ζακέτα του φορεί/ και στο συνέδριο των πουλιών πηγαίνει/ για να τους πει μια γνώμη φωτισμένη./ Παίρνει μια στάση λίγο σοβαρή/ ξεροβήχει, κοιτάζει λίγο πέρα/ και τους λέει: Καλησπέρα!/ Ο λόγος του θαυμάστηκε πολύ/ Τι διαβασμένος, λένε, ο παπαγάλος!/ Θα ’ναι σοφός αυτός πολύ μεγάλος,/ αφού μπορεί κι ανθρώπινα μιλεί!!/[...] Κυρ παπαγάλε θα ’χομε την τύχη/ ν’ ακούσομε τι λες και παραπέρα;/ Ο παπαγάλος βήχει, ξεροβήχει/ μα τι να πει; Ξανάπε Καλησπέρα!”. Από το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Ο παπαγάλος”. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (20.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-77/#ixzz2wVPI1HPs
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου