Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“Ο τόπος μου μια νήσος από οστά και λουλούδια,/ ο χρόνος μου ανακύκλωση του παντός,/ όπου κι αν φτάσω θα συναντήσω καινούργιες αφετηρίες/ όπου κι αν σκάψω θα φυτρώσουν καινούργιες σιωπές./ Τα οστά και τα λουλούδια σωπαίνουν, όλοι γνωρίζουν τη γλώσσα τους./ Όταν όλα επιστρέψουν στη φύτρα τους/ κι εμείς θα καταφύγουμε στην πρώτη περιβολή μας/ τα οστά θα ντυθούν με τη σάρκα μας/ και τα λουλούδια θα γυρίσουν στους σπόρους,/ που ανυπόμονοι/ περιμένουν”.Το ποίημα “Προφητεία” του Νίκου Ψιλάκη.
Δείτε πςρισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Από το βιβλίο ΟΙΝΟΨ ΠΟΝΤΟΣ του Νίκου Ψιλάκη

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“Ο ΤΟΠΟΣ μου μια νήσος από οστά και λουλούδια”, μας λέει ο, και ποιητής, καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, σ’ έναν στίχο του ποιήματός του “Προφητεία” που βρίσκεται στο σπάνιας ευαισθησίας και ομορφιάς φωτοποιητικό του έργο “Οίνοψ πόντος”. Ετσι είναι! Μια νήσος από οστά και λουλούδια ο τόπος μας. Μια νήσος που σε όποιο σημείο που φυτρώνει λουλούδι κι αν σκάψεις “αίμα παλληκαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις”, για να χρησιμοποιήσω τον δεύτερο στίχο της γνωστής σε όλους μας μαντινάδας.
ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το προ ημερών (Τετάρτη 5 Μαρτίου) δημοσίευμα του Νεκτάριου στο “Ανασκαλεύοντας” που ξεκινούσε  με τις εικόνες ντροπής που αντίκρισε ο κ. Γιάννης Αγγελάκης στο “Μνημείο της Αγίας”, όπου “νεκροκεφαλές, κόκκαλα στο πάτωμα, σπασμένα τσιμέντα, όλα έχουν γίνει μια μάζα”, το παραπάνω, πρώτο σημερινό “πεταχτό”. Ζητούμενο (και) σήμερα ο οφειλόμενος σεβασμός μας στα “τίμια οστά των Εθνομαρτύρων της Αγιάς”. Λουλούδι στη μνήμη τους!
ΣΤΗΝΟΥΜΕ μνημεία για εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα κι ύστερα τα αφήνουμε να ρημάζουν, μέχρι να ’ρθει κάποια επέτειος. Και για το καλύτερο και για το χειρότερο είμαστε ικανοί ως Ελληνες. Γενικά, κι όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάω. Πάμε παρακάτω.
“ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ διάκριση η Κρήτη καμαρώνει/ το λευκορείτικο νερό δροσίζει, ξανανιώνει”. Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Πολύ τη χαροποίησε, όπως μας χαροποίησε όλους άλλωστε, η δεύτερη θέση που κέρδισε πρόσφατα το νερό “ΣΑΜΑΡΙΑ” της ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. σε παγκόσμιο διαγωνισμό. “Αλλη μια απόδειξη οτι οι Ελληνες, όταν θέλουν, μπορούν να κάνουν θαύματα” μου γράφει, συνοδεύοντας, τη μαντινάδα η Νεκταρία. Στον Παππού (τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη) που ίδρυσε και την ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. εμένα ο νους μου. Και βέβαια στον άξιο πρόεδρο του Δ.Σ. της, τον και συγχωριανό μου Μανόλη Απ. Αποστολάκη. Συγχαρητήρια και διά της στήλης, Μανόλη!
ΠΡΩΤΟ κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Αυτό μας λένε όλες οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τελευταία. Οτι θέλει ο κόσμος να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Σαμαράς δεν μας το λένε, πάντως, ακόμα…
ΝΙΚΟ Ψιλάκη, δημοσιογράφο, συγγραφέα, ποιητή, Ηράκλειο Κρήτης: Αν ο, και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεγάλος δάσκαλος Μ.Γ. Μερακλής δηλώνει, προλογίζοντας το πολύπτυχο ποιητικό έργο σας “Οίνοψ πόντος – Φωτοποιητικός περίπλους” (εκδ. “Καρμάνωρ”) εξαρχής “εντυπωσιασμένος” εγώ τι να προσθέσω! Μόνο μια λέξη, μια λέξη που χρησιμοποιούσε η μάνα μου όταν δεν μπορούσε να περιγράψει τα “θαυμάσια” η λέξη “ξεστάθηκα” μου ’ρχεται στον νου. Μένω μόνο σ’ αυτήν για να συνοδεύσω το εκ βαθέων ευχαριστώ μου για την αποστολή του. Προσώρας…
Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ μετά τη νίκη του στις Πλαταιές διέταξε τους Πέρσες μαγείρους να ετοιμάσουν ένα γεύμα όπως ακριβώς το ετοίμαζαν στον Μαρδόνιο. Μόλις αυτοί τέλειωσαν και είδε τα χρυσά τραπέζια και τα πλούσια εδέσματα, έμεινε άφωνος. Θέλοντας, όμως, να διασκεδάσει την κατάσταση, διέταξε και τους δικούς του μαγείρους να ετοιμάσουν ένα σπαρτιατικό γεύμα. Κάλεσε στη συνέχεια, τους Ελληνες στρατηγούς και δείχνοντάς τους τη διαφορά, είπε: “Ελληνες, σας προσκάλεσα, για να σας αποδείξω πόσο ανόητος ήταν ο ηγεμόνας των Μήδων, που, ενώ ζούσε μέσα σε τέτοια πολυτέλεια, ήρθε να κατακτήσει εμάς, που ζούμε μέσα σε τέτοια φτώχεια”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ο τόπος μου μια νήσος από οστά και λουλούδια,/ ο χρόνος μου ανακύκλωση του παντός,/ όπου κι αν φτάσω θα συναντήσω καινούργιες αφετηρίες/ όπου κι αν σκάψω θα φυτρώσουν καινούργιες σιωπές./ Τα οστά και τα λουλούδια σωπαίνουν, όλοι γνωρίζουν τη γλώσσα τους./ Όταν όλα επιστρέψουν στη φύτρα τους/ κι εμείς θα καταφύγουμε στην πρώτη περιβολή μας/ τα οστά θα ντυθούν με τη σάρκα μας/ και τα λουλούδια θα γυρίσουν στους σπόρους,/ που ανυπόμονοι/ περιμένουν”.
Το ποίημα “Προφητεία” του Νίκου Ψιλάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (14.03..2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-74/#ixzz2vw25Ei67
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου