Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΑΣ εικόνισμα έχουμε με καντήλι/ και μ’ όσα κείνη έδωσε ανάβουμε φιτίλι”. Σε δεύτερο ενικό μου έστειλε την παραπάνω μαντινάδα μέσω κινητού ένας κληρικός, καθημερινός αναγνώστης της στήλης (μου ζήτησε να μη γράψω τ’ όνομά του), σε πρώτο πληθυντικό, ωστόσο, πρόσωπο, χωρίς την άδειά του τη μετέτρεψα. Εικόνισμα για τον καθένα μας η μάνα του!Η μάνα του καθενός κι ο κόσμος όλος! 
Δείτε περισσότερα ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα! 
“ΣΕ ΤΟΥΤΟ το Πραιτώριο, πιο πάνω από την έδρα σας/ για έμβλημα υψώσατε ένα σταυρό σπασμένο/ κι άδικα ψάχνω για να βρω Εκείνον που σταυρώθηκε”. Αλέξης Ζερβάνος. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, χθες 17 Μαρτίου, κι ο νους μου, λόγω ονόματος, σ’ έναν κατ’ εξοχήν άνθρωπο της ποίησης, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας, τον Ποιητή Αλέξη Ζερβάνο. Χρόνια πολλά και διά της στήλης, Αλέξη!
“ΤΑ ΠΙΟ πολλά ζώα του ζωολογικού κήπου της Νυρεμβέργης σκοτώθηκαν τις ώρες εκείνες που η Γερμανία παραδίνονταν στις φλόγες και ο Χίτλερ αυτοκτονούσε. Ο πίθηκος που τρελάθηκε από τη φρίκη έμεινε στο ίδιο κλουβί φυλακισμένος. Μέσα από τις απελπισμένες γκριμάτσες του και τα άπειρα σχήματα της τραγικής σιωπής του καταφέρνω κάποτε να παρακολουθώ τους τρελούς αν θέλετε συλλογισμούς του”. Τα που γράφει ο Αλέξης Ζερβάνος εν είδει προλόγου, στην τρίτη και τελευταία ποιητική του συλλογή “Ενας πίθηκος συλλογιέται” που κυκλοφορήθηκε το 1982 από τις Εκδόσεις “Φιλιππότη”. Κι αν εξακολουθούν να είναι επίκαιροι σήμερα οι συλλογισμοί του τρελού πιθήκου της Νυρεμβέργης!Κι αν εξακολουθούν να είναι επίκαιροι οι στίχοι του Αλέξη Ζερβάνου! 
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ, δεν θα συμφωνήσουν, θα συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν, θα συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν, θα συμφωνήσουν… Και βέβαια θα συμφωνήσουν στο τέλος η κυβέρνηση με την τρόικα, αυτό δα έλειπε να μην συμφωνήσουν. Ετσι για πλάκα μαδούσαν ορισμένοι τις μαργαρίτες. Κρίμας τα λουλούδια. 
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη κυλήσει στις Ευρωεκλογές όπως τώρα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να κυλά ή και ακόμα καλύτερα, ξέρω όμως ότι τους παλιούς κομματικούς σχηματισμούς τους έχει πάρει και τους έχει πάει στη λίμνη των “αζήτητων” το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης.
Τα που μου είπε προχθές ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έκανα. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ και με τον Ατρόμητο ο Α.Ο. Πλατανιάς στον εκτός έδρας αγώνα του την προσεχή Κυριακή στην προσπάθεια που κάνει για να κρατηθεί στην Α’ Εθνική, η ευχή όλων των Χανιωτών φιλάθλων… Να κάνει τη δουλειά, έτσι όπως ξέρει και να την κάνει, η ευχή για τον Α.Ο. Χανίων. 
“ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΑΣ εικόνισμα έχουμε με καντήλι/ και μ’ όσα κείνη έδωσε ανάβουμε φιτίλι”. Σε δεύτερο ενικό μου έστειλε την παραπάνω μαντινάδα μέσω κινητού ένας κληρικός, καθημερινός αναγνώστης της στήλης (μου ζήτησε να μη γράψω τ’ όνομά του), σε πρώτο πληθυντικό, ωστόσο, πρόσωπο, χωρίς την άδειά του τη μετέτρεψα. Εικόνισμα για τον καθένα μας η μάνα του!Η μάνα του καθενός κι ο κόσμος όλος! Μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά που γράφετε για τη μητέρα σας, γιατί μου θυμίζουν τη δική μου μητέρα, μου είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε.
 Ο ΠΕΡΣΗΣ βασιλιάς Αρταξέρξης Β’ (405 – 359 π.Χ.) έστειλε κάποτε στη Θήβα τον Διομέδοντα από την Κύζικο με πολύ χρυσάφι για να διαφθείρει τον Επαμεινώνδα. Ο Διομέδων για να πλησιάσει τον Θηβαίο στρατηγό, έδωσε σε έναν δικό του άνθρωπο πέντε τάλαντα. Οταν συναντήθηκαν και ο Επαμεινώνδας άκουσε τον λόγο της επίσκεψής του τού είπε: “Δε χρειάζονται χρήματα, γιατί, αν ο βασιλιάς θέλει αυτά που είναι ωφέλιμα στους Θηβαίους, είμαι έτοιμος να τα κάμω δωρεάν.Αν όμως θέλει τα αντίθετα, δεν έχει αρκετό χρυσό και ασήμι για να με πείσει, αφού όλα τα πλούτη της οικουμένης για μένα είναι πολυ κατώτερα από την αγάπη προς την πατρίδα”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 “Θα με καταδικάσετε/ γιατί είμαι ο πίθηκος που συλλογιέται/ γιατί σας έφερα στα μάτια/ ένα κομμάτι ουρανό./ Τα νύχια μου σαν έσκαβαν τη νύχτα, μια θύμηση σας φέρναν απ’ τον ήλιο/ κι είναι βαρύ αμάρτημα μια τρύπα από φως. \Σας φύτεψα τριαντάφυλλα/ στους φράχτες με τα σύρματα/ και πάνω στους λιμνότοπους/ ζωγράφισα τα μάτια σας/ με φύκια και με βούρκο. [...] Σε τούτο το Πραιτώριο, πιο πάνω από την έδρα σας/ για έμβλημα υψώσατε ένα σταυρό σπασμένο/ κι άδικα ψάχνω για να βρω Εκείνον που σταυρώθηκε”. Από την ποιητική σύνθεση του Αλέξη Ζερβάνου “Ενας πίθηκος συλλογιέται”. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-76/#ixzz2wJXEUckd
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου