Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ! Και Πρωτομαρτιά σήμερα και οι Μεγάλες Αποκράδες που κουζουλένονται κι οι γράδες αύριο. Καλό μήνα κατ’ αρχάς λοιπόν . Καλές Απόκριες, Καλή Καθαρή Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή! Όλες οι ευχές μαζί. Πως λέμε «όλα τα μωρά στην πίστα;» Κάπως έτσι.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
simantra.blogspot.com

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ! Και Πρωτομαρτιά σήμερα και οι Μεγάλες Αποκράδες που κουζουλένονται κι οι γράδες αύριο. Καλό μήνα κατ’ αρχάς λοιπόν . Καλές Απόκριες, Καλή Καθαρή Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή! Όλες οι ευχές μαζί. Πως λέμε «όλα τα μωρά στην πίστα;» Κάπως έτσι.

ΜΑΡΤΗΣ γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε. Από ‘χει κόρη ακριβή τον Μάρτη μήνα μην την δει. Από παροιμίες ο Μάρτης άλλο τίποτα. Να φαν κι οι κότες.

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Από το πουθενά κατέβηκε μέχρι την άκρη του μολυβιού μου το συμπλήρωμα της γνωστής φράσης «να φαν κι οι κότες». Είπα να το σβήσω και το μετάνιωσα. Ας πάει και το παλιάμπελο. Κάπως έτσι γεννιούνται οι παροιμίες άλλωστε. Κλείνει η παρένθεση.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ χωρίς μασκαράδες ψωμί χωρις αλεύρι. Μόνο που οι μασκαράδες , οι κουκούγεροι όπως τους έλεγε η μάνα μου κυκλοφορούν ολοχρονίς του χρόνο κι όχι μόνο τις Απόκριες. «Με μασκαράδες γέμισε ολόκληρη η χώρα \ κι είναι σε πόστα οι πολλοί , τι θα γενούμε τώρα;  

ΌΠΟΥ βγάλει ο δρόμος τον καθένα αύριο και μεθαύριο. Όπου γης και αποκριάτικη γης, Φτάνει ν’ αφεθούμε στον ρυθμό των ημερών και στον ρυθμό της Καθαράς Δευτέρας. «Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε\ τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντήσουμε» που λέει και το τραγούδι.

«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι παραδόξως γελοίος. Καταναλίσκει ολόκληρον την σλημερον διά να σκεφθή τι θα πράξει αύριον».

ΞΑΝΑΠΗΡΕ φόρα φόρα ανηφόρα για την Α’ Εθνική ο Α.Ο. Χανίων, ύστερα από τη νίκη του τις προάλλες επί της Επισκοπής. Φόρα ανηφόρα και για την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία πήρε και ο Α.Ο. Πλατανιάς, ύστερα από τη επεισοδιακή νίκη του επί του Άρη. Ο θάνατός τους, της Επισκοπής και του Άρη η ζωή των ομάδων μας!  Η συνέχεια στα πράσινα λιβάδια…

ΝΑΝΝΙΝΑ Σακκά- Νικολακοπούλου, συγγραφέα, Αθήνα:  Διάβασα με ξεχωριστό ενδιαφέρον το υπέροχο βιβλίο σου «Να καις και να γελάς δυνατά» που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις με το που κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις «Παρρησία» Μςε συγκίνησε πολύ η απλή ιστορία του ράφτη με τις δυο πατρίδες την Ίμβρο και την Τένεδο. Ιστορία του κάθε πρόσφυγα που αφήνει πίσω τις ρίζες του και με βαριά πικραμένη ψυχή χωρίς σκέψη παρήγορη χωρίς αισιόδοξη πρόβλεψη ξεκινά για ένα αβέβαιο αύριο. Να ‘σαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις όπως γράφεις, Ναννίνα!

ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ της Σαρακοστής συμβολίζονται στην Κρήτη άλλοτε με εφτά καλόγριες που πεθαίνουν άλλοτε με εφτά βάρκες που φεύγουν και άλλοτε με εφτά βιβλία που διαβάζονται στην εκκλησία. Στη Σητεία η Σαρακοστή παρομοιάζεται με εφτά καλόγριε από το Τοπλού και κάθε Σάββατο ακούγεται: «Εμάθετά τα;  Επόθανα μια καλόγρια στο Μεγάλο Μοναστήρι (Τοπλού) και οι ανίδεοι απαντούσαν: Ε και είντα χε κοντό και πόθανε;” Ώσπου να καταλάβουν και να γελάσουν όλοι με το αστείο.Η σαρακοστή έχει εφτά βάρκες. Κάθε Κυριακή αργά φεύγει και μια, Άμα φύγει και η τελευταία έρχεται η Λαμπρή. (Από το βιβλίο «Λαικές Τελετουργίες στην Κρήτη» του Νίκου Ψιλάκη.

ΠΕΡΑ στους λόφους τους γυμνούς\ πήγαν ο Μπάμπης κι η Λενιώ\ το κοντογειτονόπουλα\ να ρίξουν τους χαρταετούς\ Πείσμα που το ‘βαλαν τα δυο\ ποιος θα περάσει τα’ αλλουνού\ τραβούν καλούμπα κι ιο αιτοί\ πήραν τους δρόμους τα’ ουρανού\ Με τα σκοινιά στα χ΄χέρια τους\ λοξοκοιτιούνται κι απορούν\ που βλέπουν και τους δυο αιτούς\ στο ίδιο ύψος να πετούν\ Όσο να ιδούν να καλοιδούν\ εμπλέχτηκαν κι οι δυο αιτοί\ κι ανεμοστροβιλίζοντας\ πέσαν μπροστά τους καρφωτοί.\ Τώρα ο Μπάμπης κι η Λενιώ| να τους ξεμπλέξουν δεν μπορούν\ μπερδεύουνε ταχέρια τους| λοξοκοιτιούνται και γελούν» Το ποίημα Χαρταετοί» της Ρένας Καρθαίου

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑ΅ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

(petaxta.blogspot.com)

(Xανιώτικα νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου