Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ...


ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΥΔΟ 
Η έκκληση των κατοίκων για  περισσότερο νερό το 1969 και η διαμαρτυρία τους για την προστασία των νερών της Μεσογείου σήμερα
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η έκκληση των κατοίκων για  περισσότερο νερό το 1969 και η διαμαρτυρία τους για την προστασία των νερών της Μεσογείου σήμερα
«Μια φωνή έφτασε πάλι από τη Γαύδο. Πέρασε ένα πέλαγο αφρισμένο, δεκαπέντε μίλια πλατύ, πέρασε τις τραχειές, δυόμισυ χιλιόμετρα ψηλές, Μαδάρες. Κατηφόρισε τις βορεινές πλαγιές και αποτυπώθηκε στα ψιλά του Τύπου».
Με τα παραπάνω λόγια ξεκινούσε το σημείωμά του για την “έσχατη προς νότον γη”, τη Γαύδο ο Νίκος Αγγελής στην εφ. “Εθνική Φωνή” στα τέλη Φεβρουαρίου του 1969! Στη συνέχεια εξέθετε το αίτημα των 150 κατοίκων οι οποίοι δια του κοινοτάρχη τους ζητούσαν από τις τότε Αρχές να τους κάνουν «μια μικρή χάρη» και να τους δοθεί μια πίστωση για να βελτιώσουν την απόδοση της μοναδικής πηγής η οποία απέδιδε μόνο 30 κιλά νερό την ώρα!
Τούτες τις μέρες, δεν είναι το νερό της Γαύδου αλλά τα νερά της Μεσογείου για τα οποία ενδιαφέρονται οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού!
[Και στις δύο περιπτώσεις είναι αξιοπρόσεκτο το πόσο πολύ, αγαθά όπως το νερό, είναι θέματα πρωταρχικής σημασίας ειδικά για όσους διαμένουν σε περιοχές όπως η «ακριτική αυτή περιοχή στο νοτιώτερο άκρο της πατρίδας».]
…Οι κάτοικοι της Γαύδου όπως διαβάσαμε σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” έστειλαν την Τρίτη ένα «ηχηρό μήνυμα ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας» μέσα από την απόφασή τους να απέχουν από τις Ευρωεκλογές. Μία απόφαση που ήδη έχει κάνει αίσθηση σε όλη τη Ελλάδα και όχι μόνο!
Κι αν το 1969 «η φωνή της Γαύδος» ερχόταν «μ’ ένα καϊκάκι που φθάνει μια φορά την εβδομάδα -καιρού επιτρέποντος- από την Παλιόχωρα» και έμοιαζε/ήταν ταπεινή, σιγανή περιφρονημένη, τούτη τη φορά εκ του αποτελέσματος είναι πιο δυνατή αφού συνεχίζει να αντιλαλεί!
Μάλιστα το νησί της Καλυψως που συμμετέχει στο συντονιστικό Φορέων στα Χανιά και έχει ήδη αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας στον Φάρο του Νότου της Ευρώπης θα ενώσει τη φωνή της με τη φωνή όλων που σε συγκέντρωση στις 9 Μαρτίου στο λιμάνι της Σούδας θα βροντοφωνάξουν μαζί «όχι στα χημικά του πολέμου στη Μεσόγειο».

Χανιώτικα νέα(07.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mia-foni-apo-ti-gavdo/#ixzz2vInh7FTe
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου