Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΥΡΗΚΑ! ΕΥΡΗΚΑ! Γυμνός βγήκε στους δρόμους των Συρακουσών και πανηγύριζε ο Αρχιμήδης, όταν τυχαία (;) ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν θα ξεσπάσει, ωστόσο, σε πανηγυρισμούς ο ελληνικός λαός, όταν τυχαία (;) τα βρουν οι δικοί μας με τους τροϊκανούς.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΛΑΛΗΣΟΝ ΚΑΙ εκρίθης” από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ “πετάχτηκε” έξω λόγω χώρου το παραπάνω (κι ας ήταν μια μπουκιά) πρώτο σημερινό “πεταχτό”. Η τρίτη το ’χει είπα μέσα μου και το έβαλα… πρώτο τραπέζι πίστα. “Λάλησον και εκρίθης”, λοιπόν, για να έρθουμε στο προκείμενο. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός δεν είναι όμως, το παν. Αντε μολυβάκι μου!
ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. “Αντε προβατάκια μου/ περπατάτε αρνάκια μου/ πάμε τε σιγά – σιγά/ και μας πήρε η βραδιά”. Απ’ το πουθενά φαίνεται πως ήρθαν στον νου μου οι στίχοι αυτοί απ’ το ποίημα “Γερω-βοσκός” του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Φαίνεται. αλλά δεν είναι έτσι. Το “Αντε μολυβάκι μου”, τους έφερε…
ΤΟ ΧΘΕΣ χάθηκε, το αύριο είναι αβέβαιο, μόνο το σήμερα υπάρχει και πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε. Αυτό μας λέει με τον δικό του τρόπο και ο Οράτιος: “Η χθεσινή μέρα δεν επανέρχεται/ και η αυριανή δεν είναι εξασφαλισμένη./ Μόνο η σημερινή είναι δική σου”.
ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ συλλογή του αξέχαστου γιατρού, συγγραφέα και πάνω απ’ όλα ενεργού πολίτη Δημήτρη Καρτάκι “Το τριαντάφυλλο και ο χρόνος” βρήκα εν είδει προμετωπίδας στο ποίημά του “Ας λογάριαζες σωστά τον χρόνο”, τους στίχους του Λατίνου ποιητή. Κερί στη μνήμη του η δημοσίευση του εν λόγω ποιήματος σήμερα, στη θέση του τελευταίου “πεταχτού”. Το ετήσιο μνημόσυνό του στον Άι-Γιώργη των αγαπημένων του Πλακαλώνων αύριο…
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΛΕΕΙ, οι Η.Π.Α. για καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Είπαν οι Η.Π.Α. και ελάλησαν… Γραμμένους κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους μας έχουνε. Δεν φταίνε οι Η.Π.Α. Εμείς που τις έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας φταίμε. Τη δουλειά τους κάνουν αυτές…
ΕΥΡΗΚΑ! ΕΥΡΗΚΑ! Γυμνός βγήκε στους δρόμους των Συρακουσών και πανηγύριζε ο Αρχιμήδης, όταν τυχαία (;) ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν θα ξεσπάσει, ωστόσο, σε πανηγυρισμούς ο ελληνικός λαός, όταν τυχαία (;) τα βρουν οι δικοί μας με τους τροϊκανούς.
ΝΥΝ ΥΠΕΡ πάντων ο αγών! Και για τον Α.Ο. Πλατανιά που παίζει τα ρέστα του αύριο στα Περιβόλια με την Καλλονή στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην Α’ Εθνική και για τον Α.Ο. Χανίων που θα επιδιώξει στον σημερινό εκτός έδρας αγώνα του με τη Γλυφάδα να εξασφαλίσει μια θέση στον ήλιο των πλέι οφ για τη μεγάλη κατηγορία. Καλά αποτελέσματα και για τους δύο!!
ΟΤΑΝ ΟΙ Μύριοι με τον Ξενοφώντα επέστρεφαν από τα βάθη της περσικής αυτοκρατορίας και βρίσκονταν προς το τέλος της πορείας τους, πέρασαν και από τη χώρα των Κόλλων, στον Εύξεινο Πόντο, όπου τους συνέβη ένα παράξενο γεγονός. Στη χώρα αυτή υπήρχαν αναρίθμητα μελίσσια, που παρήγαν μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Επειδή, λοιπόν, το μέλι αυτό ήταν πολύ γλυκό και απολαυστικό, πολλοί από τους στρατιώτες το δοκίμασαν. Υστερα όμως από λίγο και χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση, όλοι όσοι το είχαν δοκιμάσει, έχασαν τις αισθήσεις τους και έπεφταν στη γη σαν να ήταν πεθαμένοι. Ομως, την επόμενη μέρα και την ίδια περίπου ώρα ανακτούσαν τις αισθήσεις τους. Η σωματική κατάσταση των ανθρώπων αυτών που γνώρισαν μια παράξενη εμπειρία ήταν παρόμοια με την κατάσταση ανθρώπων που είχαν πάρει φάρμακα και είχαν σωθεί από κάποια αρρώστια που τους βασάνιζε. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. Σαββάλας).
“Και ξαφνικά, έκλεισαν οι δρόμοι/ και αξεπέραστα οδοφράγματα/ υψώθηκαν παντού./ Κρίμα, γιατί είχες πολλά να πράξεις/ που θα σου ’φερναν χαρά και δόξα./ Όμως, όλο έλεγες,/ έχω καιρό ακόμα!/ Και τώρα που ’κλεισαν οι δρόμοι,/ θλίβεσαι για τα χαμένα σχέδια/ που γέννησε η σκέψη σου/ και έθρεψε η ψυχή σου./ Ας λογάριαζες σωστά τον χρόνο!/ Ας μέτραγες με σεβασμό/ τα έτη, τις ώρες, τα δευτερόλεπτα./ Ο χρόνος δεν συγχωρεί και δεν περιμένει”.
Το ποίημα “Ας λογάριαζες σωστά τον χρόνο” του Δημήτρη Καρτάκι.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (15.03.2014)Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-75/#ixzz2w2KfrHje
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου