Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ

Η ΑΕΚ κυπελούχος Ευρώπης στο μπάσκετ το 1968
«Η 4η Απριλίου του 1968 θα αποτελέσει σταθμόν εις την ιστορίαν του μπάσκετ. Δια πρώτην φοράν εις την Ευρώπην και ασφαλώς εις τον κόσμον 65.000 θεαταί παρηκολούθησαν ένα αγώνα». Αυτά μεταξύ άλλων έγραφε η «μεγάλη γαλλική αθλητική εφημερίδα “ΕΚΙΠ” 
Δείτε περισσότερα...

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. ΚακατσάκηςΗ ΑΕΚ κυπελούχος Ευρώπης στο μπάσκετ το 1968

«Η 4η Απριλίου του 1968 θα αποτελέσει σταθμόν εις την ιστορίαν του μπάσκετ. Δια πρώτην φοράν εις την Ευρώπην και ασφαλώς εις τον κόσμον 65.000 θεαταί παρηκολούθησαν ένα αγώνα». Αυτά μεταξύ άλλων έγραφε η «μεγάλη γαλλική αθλητική εφημερίδα “ΕΚΙΠ” [...] διά του απεσταλμένου της κ. Πιέρ Τεσσιέ», για τη βραδιά (σ.σ. σαν χθες) της κατάκτησης από την ΑΕΚ, του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας στο Καλλιμάρμαρο τη Σλάβια Πράγας με 89-82.
Στις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού “ΕΙΚΟΝΕΣ” (12-4-1968), υπάρχει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο “Και οι 7 ήσαν υπέροχοι”, στο οποίο κεντρική θέση -εκτός των πολλών μεγάλου μεγέθους έγχρωμων φωτογραφιών- έχουν σχόλια ξένων ανταποκριτών όπως το εισαγωγικό αλλά και κάποια που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.
Γράφει λοιπόν ο Γάλλος ανταποκριτής της “ΕΚΙΠ”: «Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στας Αθήνας! Ποτέ ακόμη και στο Ρίο ντε Ιανέιρο, για το πρωτάθλημα Κόσμου το 1953, δεν είχα συναντήσει μια τέτοια ατμόσφαιρα μπάσκετ τόσο εξαιρετική αλλά και τέτοιου πάθους! Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάς εσημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δυό ώρες η ιαχή “ΑΕΚ-ΑΕΚ” εκάλυπτε κάθε άλλον θόρυβον από το πλήθος[...]».
Τον τελευταίο πόντο του αγώνα είχε σημειώσει ο Απόστολος Τσάβας ευστοχώντας στη μία από τις δύο βολές μετά από φάουλ που κέρδισε. Ο Α. Τσάβας με τον Αντώνη Χρηστέα ήταν εξάλλου οι δύο παίκτες που είχαν παίξει στον τελικό εκείνο ερχόμενοι από τον πάγκο ενώ η αρχική πεντάδα ήταν οι: Τρόντζος, Ζούπας, Αμερικάνος, Λαρεντζάκης, Βασιλειάδης.
Στον πάγκο της ομάδας δίχως να αγωνιστούν ήταν και οι: Πέτρος Πετράκης, Αντρέας Δημητριάδης, Νίκος Νεσιάδης ενώ προπονητής της ομάδος ήταν ο Νίκος Μήλας.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι στο αφιέρωμα του περιοδικού, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον Γιώργο Μόσχο ο οποίος ήταν μέλος της μεγάλης αυτής ομάδος αλλά το 1966 έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Σημ.: Στο αφιέρωμα των “Εικόνων” βρίσκουμε μόνο τις φωτογραφίες των 7 παικτών που αγωνίστηκαν και όχι των τριών που έμειναν στον πάγκο!

Χανιώτικα νέα (05.04.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/aek-kipellouchos-evropis-sto-basket-1968/#ixzz2y25KvgDL
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου