Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“ΑΝΗΦΟΡΙΖΕΙ ο Χριστός του Γολγοθά τον δρόμο/ του καθενός μας τον σταυρό βαστάζοντας στον ώμο”. Από τον φίλο μοναχό που δηλώνει “λεξιπλόκος” η σημερινή μαντινάδα. Μαντινάδα ημέρας σε μια πρώτη ανάγνωση. Μα και μαντινάδα της κάθε μέρας σε μια δεύτερη. Πανταχού παρών ο Χριστός με τον σταυρό του καθενός μας στον ώμο. Ας μην το ξεχνούμε, όμως. Πάντα ύστερα απ’ τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο χριστός αίρων τον σταυρό
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ο Χριστός ευρέθη, σήμερα. Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη, χθες. Μεγάλη Παρασκευή ο Χριστός στο καρφί, αύριο. Μέρες Μεγαλοβδομάδας! Εν έτει 2014 μ.Χ. ΥΠΟ ΤΗΝ προστασία του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” η εικαστική έκθεση της Μαρίας Ορφανουδάκη που λειτουργεί από χθες, Μεγάλη Τετάρτη, στο Εργαστήρι Ειρήνης, που έχει δημιουργήσει η ίδια, στην Απτέρα, που θα μπορούσε να έχει σαν τίτλο και το “Μεγάλη Τετάρτη – Ο Χριστός εχάθη”.Να ονειρευτούμε μαζί της μας καλεί η Μαρία. Τα όνειρα είναι η πρώτη, αλλά και η έσχατη, μορφή διαμαρτυρίας άλλωστε. Οσοι πιστοί! “ΤΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ που είναι η νύχτα αυτή, άρχοντά μου! Η νύχτα αυτή, που δεν κατάλαβα πότε σε τύλιξε στα μαύρα πέπλα της κι οδήγησε τα βήματά σου στον κήπο της Γεθσημανής… Ερχομαι κι εγώ κοντά του, βλαστάρι μου!”. Από τα “Γράμματα της Παναγίας” (Μεγάλη Πέμπτη), του γράφοντος.
“ΑΝΗΦΟΡΙΖΕΙ ο Χριστός του Γολγοθά τον δρόμο/ του καθενός μας τον σταυρό βαστάζοντας στον ώμο”. Από τον φίλο μοναχό που δηλώνει “λεξιπλόκος” η σημερινή μαντινάδα. Μαντινάδα ημέρας σε μια πρώτη ανάγνωση. Μα και μαντινάδα της κάθε μέρας σε μια δεύτερη. Πανταχού παρών ο Χριστός με τον σταυρό του καθενός μας στον ώμο. Ας μην το ξεχνούμε, όμως. Πάντα ύστερα απ’ τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.
ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ να την είχαν οι υποψήφιοι τη συγκεκριμένη εκλογική περίοδο. Χίλιες φορές καλύτερα από Επιταφίου εις Επιτάφιον και από Ανάσταση σε Ανάσταση παρά από μνημοσύνου εις μνημόσυνον και από κηδεία σε κηδεία. Ενα το κρατούμενο. Καλλαντάρια οι ψήφοι. Σαν… τσοι χοχλιοί!
 ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ “φιλτάτης ημών Κυβερνήσεως” για την προημερών έξοδον εις τας αγοράς συνεχίζονται, με αυξανόμενον μάλιστα ενθουσιασμόν βεβαίως – βεβαίως. Και δικαίως. Ως διά μαγείας τα πάντα όλα βαίνουν καλώς… “ΜΑΣΑ – Σούρα”, “Κρέπα – Γύρευε”. Δυο απ’ τα φαγάδικα της Αλεξανδρούπολης που μου έκαμαν σαν “ονόματα” εντύπωση.
Κατά τ’ άλλα όντως, όπως γράφει και το τελευταίο τεύχος (Νο 48) του περιοδικού της Aegean Blue “στη γαστρονομία της Αλεξανδρούπολης συναντώνται στοιχεία από τη Θράκη, τον Πόντο, τα Βαλκάνια και την Τουρκία”. (Καημό το ’χα να χωρέσει τουλάχιστον ένα απ’ τα αλεξανδρουπολίτικα “πεταχτά” που ξώμειναν.) 
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑΡΑ, φιλόλογο – ποιητή, Αθήνα: Ευαγγέλιο, τρόπος του λέγειν, το βιβλίο του Νίκου Οικονομίδη “Κίτρινο και Μαύρο – Ζωγραφική και κείμενα για την ΑΕΚ” που μου έστειλες σαν δώρο για τα 90χρονα γενέθλιά της. Αεκτζής από 10 χρονών παιδί, όταν έπρεπε να διαλέξω ομάδα κι εγώ. ΑΕΚ – Θρησκεία – Βυζαντινή Αυτοκρατορία! “ ΑΕΚ, με τη φωτογραφία του Μίμη Παπαϊωάννου να κιτρινίζει στον τοίχο [...] ΑΕΚ ο θαυμασμός της Μίλαν, [...] ΑΕΚ όταν είσαι μόνος και θέλεις συντροφιά” όπως γράφει κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. ΜΙΑΝ άλλη φορά ο Κύριος βρέθηκε σ’ ένα χωράφι όπου έβοσκαν πρόβατα.
Εκείνα, μόλις τον είδαν, έτρεξαν γύρω του, χαμήλωσαν τις ουρές τους και τον έκρυψαν. Σε λίγο έφταξαν οι Εβραίοι αγριεμένοι. Ρώτησαν και ξαναρώτησαν για τον Ιησού, αλλά τα πρόβατα σαν να μην ήξεραν τίποτα, έμειναν αδιάφορα. Τότε οι Εβραίοι κοίταξαν και ξανακοίταξαν, αλλά δεν είδαν τίποτε κι έφυγαν… Ετσι ο Χριστός μας σώθηκε εκείνη τη φορά και τα πρόβατα για τη βοήθεια που του πρόσφεραν πήραν την ευλογία Του!!! Από το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη “Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του”. 
“Προστάτεψε, Χριστέ, το Γένος των Ελλήνων!/ Το ματωμένο δρόμο Σου ακολουθάει, σηκώνει/ το φως κι αυτό στον ώμο σα σταυρό και πάει/ στη γης απάνω και σταυρώνεται και τώρα/ θα κατέβει κι αυτό στον Αδη, σαν και Σένα!/ Χριστέ, θυμήσου την Ανάσταση, θυμήσου/ πως Ελληνας λογιέσαι, δικός μας!/ Δεν είμαι εγώ, Χριστέ, που Σε παρακαλιέμαι/ μα όλο το Γένος των Ελλήνων, το τρισεύγενο, όλοι οι παλιοί τρισέβαστοι Ελληνες πατέρες,/ που τις μεγάλες αρετές, τις δυο αδερφάδες,/ την Ομορφιά και Λευτεριά, στον κόσμο γέννησαν”. Από τον “Κωνσταντίνο Παλαιολόγο” του Νίκου Καζαντζάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (17.04.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/files-ke-fili-kalimera-9/#ixzz2z8mJFI7b
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου