Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

 Χαίρε Εσύ, με την οποία θα έλθει η χαρά·/ Χαίρε Εσύ, με την οποία θα λείψει η κατάρα της πτώσης/ Χαίρε Εσύ, που θα σηκώσεις τον Αδάμ απ’ τον Άδη·/ Χαίρε Εσύ, που θα διώξεις της Εύας τα δάκρυα/ Χαίρε Εσύ, που είναι δύσκολο να σε φθάσει ο λογισμός τ’ ανθρώπου/ Χαίρε Εσύ, που δεν μπορούν να σ’ αντικρίσουν ούτε των Αγγέλων τα μάτια [...] Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτη”. 
Δείτε πςρισσότερα    ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


«Ω ΠΟΛΥΥΜΝΗΜΕΝΗ μητέρα, που γέννησες τον Λόγο, τον αγιότερο από όλους τους Αγίους. Αφού δεχθείς την παρούσα προσφορά, σώσε μας όλους από κάθε συμφορά και λύτρωσε από τη μελλοντική κόλαση εμάς που σου ψάλλουμε το “Αλληλούια”». Ο 24ος και τελευταίος οίκος των Χαιρετισμών της Παναγίας (μετάφραση: Εμμανουήλ Δ. Μαλαθράκης).
ΟΛΟΙ, ΚΑΙ οι 24 οίκοι των Χαιρετισμών της Παναγίας, θα ψαλλούν απόψε, επί την ηλίου δύσιν, πέμπτη Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής στους ανά την Ελλάδα ορθοδόξους ενοριακούς ναούς. Του χρόνου πάλι. Δεν θα πάψουμε, ωστόσο, ούτε μια μέρα να επικαλούμαστε τη Χάρη της. Τη Χάρη της Κεχαριτωμένης Κόρης της Ναζαρέτ, της Μεγάλης Μάνας, της Υπερμάχου Στρατηγού. Για μας, για τον καθένα μας ξεχωριστά και για όλους μαζί, για το Γένος των Ελλήνων! 
ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ 5.500 (πέντε χιλιάδες πεντακόσια) ονόματα της Παναγίας, επωνύμια, ονομασίες, ονοματεπώνυμα, αλληγορικά, συμβολικά, παρωνύμια, επίθετα, δογματικά επωνύμια και θεϊκές προσηγορίες από Αγίους, Προφήτες, Αποστόλους, Διδασκάλους, Πατέρες και Υμνωδούς της Εκκλησίας μας, Λογοτέχνες, Συγγραφείς και Ποιητές και του “Λοιπού Πιστού Λαού του Κυρίου”, έχει καταγράψει στο βιβλίο του “Θεοτοκωνύμια” (εκδ. “Προμηθέας”, Αθήνα 1992) ο εκ Καλαμιτσίων Αποκορώνου ορμώμενος, διαπρεπής συγγραφέας και ποιητής Ιωάννης Ιωσ. Σηφάκης. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα. Όλοι επικαλούμαστε τη βοήθειά της!
“Η ΠΑΝΑΓΙΑ καθενός είναι και με καθένα/ είναι τ’ αρρώστου, τ’ ορφανού και του φτωχού στα ξένα!”. Από τον φίλο “λεξιπλόκο” μοναχό η σημερινή, βέβαια, για την Παναγία, μαντινάδα. Ολωνών μας, προπάντων, ωστόσο, αυτών που την έχουν περισσότερη ανάγκη η Παναγία! “ΚΑΙ ΠΟΥ κλείσαμε το Μαντείο, τι έγινε;/ Αμέσως ανοίξαμε την Αποκάλυψη./ Και που διώξαμε την Παρθένα Αθηνά/ απ’ τον Παρθενώνα; Αμέσως εγκαταστήσαμε την Παρθένα Μαρία”. Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου. 
ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ και χείρα κίνει! Εκ των ων ουκ άνευ, βέβαια, αυτό. Άι Γιώργη βοήθα με! Μα σείε κι εσύ τα πόδια σου! Για να το πούμε… στα νέα ελληνικά, σε ελεύθερη απόδοση. Σοφός ο λαός μας. Προϋποθέτει τη δική μας συμμετοχή η όποια βοήθεια του Θεού και των Αγίων. 
ΤΙ ’ΝΑΙ Ο κάβουρας, τι ’ναι το ζουμί του! Να γράψω, δυο το πολύ τρία “πεταχτά” για τους Χαιρετισμούς της Παναγίας ξεκίνησα, και δίχως να το καταλάβω, ωστόσο, το μολυβάκι μου, με παράσυρε. Στον ρυθμό που μου… επέβαλε, λοιπόν, μέχρι τέλους. Κι ας μείνουν “στα αζήτητα” οι περισσότερες απ’ τις σημερινές σημειώσεις…
ΤΟ ΕΤΟΣ 626, κι ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πολεμούσε εναντίον των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, σε συνεργασία με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση. Τη νύχτα εκείνη φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο και η πολιορκία λύθηκε. Ο λαός θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή τη Θεοτόκου, γιατί ο πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας και ενεθάρρυνε τον λαό, συγκεντρώθηκε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον λεγόμενον “Ακάθιστο Υμνο” αποδίδοντας τα ευχαριστήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό εκ των ων ουκ άνευ, βέβαια, ότι δεν συνετέθη ο Υμνος σε μια νύχτα… (πηγή: wikipedia.org)
 “Αρχάγγελος στάλθηκε από τον ουρανό/ να πει στην Παρθένο το Χαίρε./ Και με όχι ανθρώπινη φωνή, βλέποντας την ενανθρώπισή Σου,/ Κύριε, στάθηκε και της είπε τούτα τα λόγια:/ Χαίρε Εσύ, με την οποία θα έλθει η χαρά·/ Χαίρε Εσύ, με την οποία θα λείψει η κατάρα της πτώσης/ Χαίρε Εσύ, που θα σηκώσεις τον Αδάμ απ’ τον Άδη·/ Χαίρε Εσύ, που θα διώξεις της Εύας τα δάκρυα/ Χαίρε Εσύ, που είναι δύσκολο να σε φθάσει ο λογισμός τ’ ανθρώπου/ Χαίρε Εσύ, που δεν μπορούν να σ’ αντικρίσουν ούτε των Αγγέλων τα μάτια [...] Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτη”. Από τον 1ο Οίκο των Χαιρετισμών της Παναγίας (μετάφραση: Ι.Μ. Χατζηφώτης).
 ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (04.04.2014)

Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου