Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ που ’χουν τα Χανιά κάθε δεντρό μυρίζει/ και του Βασίλη το “ΚΑΦΕ” την πόλη μας στολίζει!”. Κατόπιν παραγγελίας μου η σημερινή μαντινάδα που έγραψε και μου την έστειλε, όπως πάντα, μέσω κινητού ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Αυτό έλειπε, να μην τον επιστρατεύσω! Στο ΚΑΦΕ “ΚΗΠΟΣ”, όπου απόψε το βράδυ οδηγούν όλοι οι δρόμοι της πόλης, πίνει άλλωστε κάθε μέρα, σκόλη – καθημερινή τον καφέ του και ο ίδιος!
Δείτε περισσότερα .. ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
“ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ που ’χουν τα Χανιά κάθε δεντρό μυρίζει/ και του Βασίλη το “ΚΑΦΕ” την πόλη μας στολίζει!”. Κατόπιν παραγγελίας μου η σημερινή μαντινάδα που έγραψε και μου την έστειλε, όπως πάντα, μέσω κινητού ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Αυτό έλειπε, να μην τον επιστρατεύσω! Στο ΚΑΦΕ “ΚΗΠΟΣ”, όπου απόψε το βράδυ οδηγούν όλοι οι δρόμοι της πόλης, πίνει άλλωστε κάθε μέρα, σκόλη – καθημερινή τον καφέ του και ο ίδιος!
ΥΠΟ ΤΗΝ αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού – Τουρισμού, του Ε.Ο.Τ., της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Ε.Β.Ε. Χανίων και του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου της Ουνέσκο, η ιδρυτική εκδήλωση του “Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης”, στις 9 μ.μ. Σήμερα στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στον Δημοτικό Κήπο. Ολους τους έβαλε στον… σβούρο ο και ιδιοκτήτης του “Καφέ”, ιδρυτής του Συνδέσμου, Βασίλης Σταθάκης. Και για επιστράτευση, μάλλον για συνωμοσία του σύμπαντος, για να θυμηθώ τον Κοέλιο, μπορεί να μιλήσει κανείς!
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έδρα το Καφέ “Κήπος” της πόλης μας. Τι ιδέα κι αυτή! Κι αν αγάλλεται η ψυχή του Ρεούφ Πασά, του ανθρώπου που πριν 144 χρόνια εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Κήπου, αυτού του πνεύμονα ζωής, έξω απ’ τα τότε τείχη της πόλης μας! Και διά της στήλης τα “πεταχτά” συγχαρητήριά μου, Βασίλη!
“ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ μίσος. Με πολύ μίσος/ Έτσι που τα χαρακτηριστικά του γίνονταν κακούργα./ Η γλώσσα του σα φονικό λεπίδι/ μπαινόβγαινε στο θηκάρι της./ Να ’ταν πολιτικός ή στρατιωτικός τουλάχιστο!/ Θεολόγος ήταν ο άνθρωπος./ (Οπαδός του «πράου και γλυκύτατου» Ιησού)”. Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου. Συμβαίνουν και αυτά…
ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ και θα περάσει η υπόθεση Μπαλτάκου… Μ’ αυτό το πλευρό κοιμούνται οι συγκυβερνώντες. Αν έλειπαν και οι εφιάλτες που ταράζουν κάθε λίγο και λιγάκι τον ύπνο τους, κανένα πρόβλημα… Ομως…
“ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός έργου του Κώστα Βάρναλη, οι 154 συνάνθρωποί μας απ’ τη Συρία στην πόλη μας. Πολλοί οι άνεμοι που φυσούν εναντίον τους. Τι κάνουμε ως κοινωνία και χωριστά ο καθένας μας γι’ αυτούς; Γροθιά στο στομάχι η ερώτηση, ε;
ΜΙΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ με τον Πανιώνιο την Κυριακή των Βαΐων και το όνειρο της σωτηρίας γίνεται πραγματικότητα για τον Α.Ο. Πλατανιά. Ας έλειπε ο Αναστασιάδης και θα σας έλεγα εγώ, αν θα έβλεπε Ανάσταση!
ΝΙΚΟ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, φιλόλογο, συγγραφέα, ποιητή, Χανιά: Διεξήλθα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιβλίο σας “Οδηγός ζωής και ψυχικής αρμονίας” (εκδ. “Λιβάνης”), που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να “μεταλάβω” απ’ το δισκοπότηρο της σοφίας σας και βέβαια για την τόσο αγαπητική αφιέρωσή σας στο πρόσωπό μου. Όντως το υπέροχο όραμα της τέλειας ευτυχίας είναι στο χέρι μας να γίνει πραγματικότητα…
Ο ΠΕΡΣΗΣ βασιλιάς συνήθιζε την ημέρα των γενεθλίων του να παίρνει το δείπνο του παρέα με 15.000 άτομα και να ξοδεύει κάθε φορά 400 τάλαντα. Στο τέλος της γιορτής μοίραζε πλούσια δώρα σε όλους τους προσκεκλημένους. Ο Μ. Αλέξανδρος πάλι συνήθιζε να τρώει παρέα με 60 ή 70 φίλους και να ξοδεύει κάθε φορά 100 μνες. Συγκριτικά και οι δύο βασιλιάδες ξόδευαν σχεδόν τα ίδια χρήματα, κατά άτομο. Να σημειωθεί ότι το τάλαντο την περίοδο αυτή αντιστοιχούσε με πάνω από είκοσι κιλά χρυσάφι και ήταν ίσο με 60 μνες. Κάθε μνα ήταν ίση με 100 δραχμές και η ημερήσια αποζημίωση ενός Αθηναίου βουλευτή ήταν μία δραχμή. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Αν μπορείς, σαν περνάς το νησί των Σειρήνων,/ τις μολπές τους ν’ ακούσεις γαλήνιος/ στο κατάρτι του Χρέους σου επάνω,/ αν μπορείς σε παράξενες χώρες/ το λωτό ν’ αποφύγεις της Λήθης,/ αν μπορείς μες στη μάντρα της Κίρκης/ τη μορφή να μην πάρεις του κτήνους,/ αν μπορείς τους ασκούς του Αιόλου/ με το Νου σου σφιχτά να κρατήσεις δεμένους,/ κι όταν κάποια θεά σου προσφέρει αμβροσία/ και σου τάζει ένα θρόνο κοντά στους Ολύμπιους,/ για να σ’ έχει για πάντα μαζί της,/ εσύ αρνείσαι τα δώρα της όλα/ προτιμώντας θνητός την Ιθάκη,/ τότ’ Ελεύθερος είσαι στ’ αλήθεια/ κι υποκλίνονται μπρος σου κι οι Ολύμπιοι/ την Τρανή σου τιμώντας ψυχή”.
Το ποίημα “Ο Ελεύθερος” του Νίκου Ι. Μαραγκουδάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (08.04,2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/files-ke-fili-kalimera-5/#ixzz2yIDbN1Y4
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου