Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ..

Το να τραγουδάει ή έστω να επαναλαμβάνει κάποιος ένα στίχο όπως αυτός: «η κοκαΐνη “τρέχει” μέσα στο μυαλό μου», σίγουρα δεν τον κάνει χρήστη, σίγουρα δεν τον χαρακτηρίζει… ή μήπως θα μπορούσε να συμβεί κάτι από τα παραπάνω;Αυτό το τελευταίο ερώτημα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να τεθεί υπό… συζήτησιν καθώς πολλά μπορούν να αναλυθούν, να ειπωθούν τα οποία έχουν να κάνουν με πολλές παραμέτρους της ζωής μας!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης





"cocaine τρέχει στο μυαλό μου"

[Ναρκωτικά: θέμα ταμπού σίγουρα! Ισως ένα από τα λίγα που στην εποχή μας εξακολουθούν να έχουν αυτήν την ετικέτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται].
Ο τίτλος του παρόντος εσκεμμένα έχει την πρώτη λέξη στα αγγλικά και τις υπόλοιπες στα ελληνικά!
H λέξη cocaine, (προφέρεται κοκέιν), σημαίνει κοκαΐνη στην αγγλική γλώσσα! Κι όσο για τον τίτλο του παρόντος είναι ένας επαναλαμβανόμενος στίχος ενός αμερικάνικου τραγουδιού που έτυχε να το ακούσω σε τοπικό ραδιοσταθμό μεγάλης εμβέλειας…
Μου προκάλεσε έκπληξη κατ’ αρχήν λόγω της μεγάλης διάρκειας του εν λόγω τραγουδιού αλλά και επειδή ο συγκεκριμένος στίχος επαναλαμβανόταν συνεχώς από τον τραγουδιστή που η ερμηνεία του έμοιαζε υπό την επήρεια… κάποιας ουσίας! Οσο για του υπόλοιπους στίχους και τη σημασία τους… δεν ωφελεί να αναφερθώ.
Ακούγοντας όμως αυτή τη “συχνή επανάληψη”, μ’ έκανε… ψυχαναγκαστικά(!) και για λίγες στιγμές να ψιθυρίζω τα λόγια τ’ αμερικάνικα!
Το να τραγουδάει ή έστω να επαναλαμβάνει κάποιος ένα στίχο όπως αυτός: «η κοκαΐνη “τρέχει” μέσα στο μυαλό μου», σίγουρα δεν τον κάνει χρήστη, σίγουρα δεν τον χαρακτηρίζει… ή μήπως θα μπορούσε να συμβεί κάτι από τα παραπάνω;
Αυτό το τελευταίο ερώτημα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον να τεθεί υπό… συζήτησιν καθώς πολλά μπορούν να αναλυθούν, να ειπωθούν τα οποία έχουν να κάνουν με πολλές παραμέτρους της ζωής μας!
Εξάλλου, προκύπτουν και μια σειρά από ερωτήματα· καταγράφω τυχαία κάποια από αυτά: «Ξέρουμε τι ακούμε;», «Οι παραγωγοί ενός ραδιοσταθμού ξέρουν τι “παίζουν”;», «έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωση μιας “κοινής κουλτούρας” εκείνοι;», «τελικά η μουσική/το τραγούδι μπορούν να επηρεάζουν και κατά πόσο κυρίως τη νεολαία;».
Η αλήθεια είναι ότι η μουσική κρύβει τεράστια δύναμη αφού σύμφωνα με μελέτες αυτή «επηρεάζει στην πραγματικότητα περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη λειτουργία. Επίσης, αυξάνει τις γλωσσικές δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τη γενική ευτυχία κ.ά», όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι είναι η… “θετική” επίδραση διότι υπάρχουν και τα αρνητικά, κυρίως όταν μέσω αυτής (της μουσικής) περνούν διάφορα μηνύματα που μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους, στρες, κατάθλιψης κ.λπ..
Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχαιότητα, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για τη δύναμη της μουσικής όπως οι Πλάτων, Ιπποκράτης, Αριστοτέλης κ.ά. ενώ «ο Πυθαγόρας, ο πρώτος αναγνωρισμένος θεωρητικός της μουσικής, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και το πώς η χρήση κατάλληλων μελωδιών μπορεί να συμβάλει στην ψυχική υγεία». Στην περίπτωσή που αναφερόμαστε βέβαια… και η ψυχική υγεία πάει περίπατο, πολλές φορές σε ταξίδι δίχως επιστροφή…
Οσον αφορά δε στην αναφορά που γίνεται στην προέλευση του συγκεκριμένου κομματιού και για να προλάβω εκείνους που θα αποκήρυτταν το συγκεκριμένο ξενόφερτο τραγούδι, προτρέπω να σκεφτούν τα πλείστα άλλα άσματα ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, όπου γλέντια ολόκληρα στήνονται με μαντιναδο-σουξέ που εκθειάζουν τα… ουίσκια(!!!), οπλοφορίες και άλλα τινά που προσπαθούν να τα “περάσουν” ως κρητική παράδοση αλλά φυσικά μόνον τέτοια δεν είναι!
Οσο για τους “διακινητές ιδεών, ηθών και αξιών” -και κυρίως αναφέρομαι σε αυτούς που ενδεχομένως δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα της θέσης τους- ας σκεφτούν τις πράξεις τους και ας αποφασίσουν πώς θα ήθελαν να πορευθούν στο εξής…
Χανιώτικα νέα (22.10. 2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/cocaine-trechi-mesa-sto-mialo-mou/#ixzz3GsE9XqJj
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου