Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Τρύγος, Θέρος, πόλεμος! Κυρίως αυτήν την παλιά παροιμία μου θύμισαν τα παιδιά της ΣΤ τάξης του Δημ. Σχ, Κολυμβαρίου με τις εργασίες τους για το Φθινόπωρο που μου έστειλαν ( Με το πανηγύρι του τρύγου ασχολήθηκαν, βλέπετε, πιο πολύ απ' όλα τ' άλλα φθινοπωρινά θέματα.Κι αν έχει αμπέλια η περιοχή τους! Καλό φθινόπωρο και καλή συνέχεια, παιδιά! 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Τρύγος, Θέρος, Πόλεμος

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Τρύγος, Θέρος, πόλεμος! Κυρίως αυτήν την παλιά παροιμία μου θύμισαν τα παιδιά της ΣΤ τάξης του Δημ. Σχ, Κολυμβαρίου με τις εργασίες τους για το Φθινόπωρο που μου έστειλαν (δεν χώρεσαν δυστυχώς όλες) με ταχυδρόμο τον διευθυντή τους τον φίλο μου απ' τα παλιά, Δημήτρη Χαμηλάκη. Εργασίες που έκαμαν στην τάξη με την προτροπή των γνωστών μας και από πέρυσι καλών δασκάλων, του Νίκου Λογοθέτη και της Σταυρόυλας Κοσμά. Με το πανηγύρι του τρύγου ασχολήθηκαν, βλέπετε, πιο πολύ απ' όλα τ' άλλα φθινοπωρινά θέματα. Κι αν έχει αμπέλια η περιοχή τους! Καλό φθινόπωρο και καλή συνέχεια, παιδιά! 
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β. Θ. Κ..

Το Φθινόπωρο είναι μια από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι ανάμεσα στο Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Το Φθινόπωρο ανοίγουν τα σχολεία. Είναι η εποχή του τρύγου που όποιος έχει αμπέλια ετοιμάζεται να τα τρυγήσει. Η διαδικασία του μαζέματος των σταφυλιών περιλαμβάνει και το πάτημα των σταφυλιών σε ειδικούς χώρους, τα πατητήρια. Ολοι μπαίνουν μέσα και περπατάνε πάνω από τα σταφύλια μέχρι να γίνει εκχύμωση δηλαδή να γίνει χυμός, ο μούστος. Από τ’ αμπέλι σου θα έρθω μια μέρα να τρυγήσω/ και το κρασί σου να το πιω, τα μάγια για να λύσω. Ηρθε πάλι ο καιρός τ’ αμπέλια να τρυγήσουν/ στο πατητήρι του σπιτιού σταφύλια να πατήσουν. Ανοιξη και Φθινόπωρο, Χειμώνα, Καλοκαίρι όλες του χρόνου τσ’ εποχές είσαι του νού μου ταίρι. Το Καλοκαίρι σ’ αγαπώ, Χειμώνα με τρελαίνεις Ανοιξη και Φθινόπωρο το νου μου τονε παίρνεις.
 Νικολέτα Μαυρομιχελάκη







Το Φθινόπωρο είναι η εποχή ανάμεσα στο Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Αυτήν την εποχή ανοίγουν τα σχολεία, ενώ οι ενήλικοι πηγαίνουν στις δουλειές τους. Στη φύση υπάρχουν κλιματικές αλλαγές. Αρχίζουν οι βροχές και πέφτει η θερμοκρασία. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν τα φύλλα τους. Οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν. Οι αμπελουργοί πατάνε τα σταφύλια μετά τον τρύγο για να βγει το κρασί, ενώ προς τα τέλη του Φθινοπώρου αρχίζει το μάζεμα των ελιών από τους ελαιοπαραγωγούς.
 Βαγγέλης Αποστολάκης
Το φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα και τρυγάνε τα σταφύλια όλο γέλια και χαρά τραγουδάω δυνατά. Φίλοι και γνωστοί περνάνε για να δούνε τι συμβαίνει και πολύ συχνά ρωτάνε τι χαρά έχουν και γλεντάνε; Περπατώ κι εγώ μες το γλέντι το τρελό και χορεύω και γλεντω με τους φίλους μου τέλεια περνώ! Αυτή την εποχή ανοίγουν τα σχολεία, είναι χαρούμενα τα παιδιά που θα βρεθούν και πάλι στα θρανία. Και η δασκάλα με χαρά θα γράφει στον πίνακα και θα χαμογελά. 
Πέτρος Καλαντζάκης Στ” 1





Το Φθινόπωρο Το Καλοκαίρι πέρασε με τόση ευτυχία και ήρθε το Φθινόπωρο και αρχίσανε τα κρύα Εφθασε το Φθινόπωρο φεύγουν τα χελιδόνια και αφήσαν τις φωλίτσες τους έρημες στα μπαλκόνια.
 Μαριάννα





Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη κόβουμε τα σταφύλια από τα αμπέλια. Τα μεταφέρουμε στο πατητήρι και τα πατάμε. Ο μούστος που βγαίνει, βράζει και μετά από ένα διάστημα γίνεται το κρασί που πίνουμε. Χαρώτα ’γω τα πόδια σου πώς τα τυλιγαδιάζεις να ’χεις σταφύλια να πατείς κι άχυρα να σακιάζεις. 
Ελευθερία Μπερτάκη Στ’ 1


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/trigos-theros-polemos/#ixzz3GaS2NVsf
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου