Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΣΗΦΗ, φίλε κροκόδειλε, της Κρήτης μας καμάρι/ πρόσεχε φταν’ ο κυνηγός και αρχινά σαφάρι». Εμφανώς υπέρ του γνωστού μας κροκόδειλου των Ποταμών κι εναντίον του “κροκοδειλάκια”, που εκλήθη να τον ξεκάμει, ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος ιερωμένος. «Τον Σήφη να ξεκάνουνε βάλανε πάλι στόχο/ μα είπε το κυνηγητό για παιχνιδάκι το ’χω». Ούτε συνεννοημένοι να ’τανε!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΗΦΗ, φίλε κροκόδειλε, της Κρήτης μας καμάρι/ πρόσεχε φταν’ ο κυνηγός και αρχινά σαφάρι». Εμφανώς υπέρ του γνωστού μας κροκόδειλου των Ποταμών κι εναντίον του “κροκοδειλάκια”, που εκλήθη να τον ξεκάμει, ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος ιερωμένος. «Τον Σήφη να ξεκάνουνε βάλανε πάλι στόχο/ μα είπε το κυνηγητό για παιχνιδάκι το ’χω». Ούτε συνεννοημένοι να ’τανε!
“ΚΟΣΜΟΣ πολλαπλών όψεων”, για να χρησιμοποιήσω μια φράση της φίλης ποιήτριας Νάνσυς Δανέλη, ο κόσμος μας. Ο μικρόκοσμος του καθενός μας, αλλά και ο κόσμος γενικά. Το θέμα είναι πού ρίχνουμε τη ματιά μας και τι “εισπράττουμε”…
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ σοκ ο Καναδάς μετά το μπαράζ πυροβολισμών προχθές το βράδυ στο Κοινοβούλιο της Οτάβας. Σε κατάσταση σοκ όλος ο πλανήτης γενικότερα. Είναι και οι τζιχαντιστές, όχι όμως μόνο οι τζιχαντιστές. Ενας χαμός.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ η κυβέρνηση ότι όλα θα πάνε καλά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οτι θα τα βρει μαζί της και θα κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση. Οτι θα την ξεφορτωθούμε, σαν χώρα και θα τη στείλουμε στον αγύριστο. Και ότι θα κερδίσει τις εκλογές, βεβαίως – βεβαίως, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ολα καλά, όλα ανθηρά τα βλέπει, ούσα μέσα στην καλή χαρά ή μας ρίχνει στάχτη στα μάτια;
ΔΥΣΚΟΛΟΣ, πολύ δύσκολος, ο αγώνας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι είναι χαμένος από χέρι. Το θέμα είναι να λειτουργήσει παλλαϊκά και δυναμικά το χανιώτικο εμείς, μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος χθες, σαν συνέχεια μιας προχθεσινής μας κουβέντας. Η ισχύς εν τη ενώσει!
«ΣΕ ΕΙΣΑΓΩ εις τον κόσμον και έχεις ανάγκην όπλων, διότι εις έκαστον βήμα σου θα παλαίσης. Αλλά πρόσεξε, μη φανερώσεις εις ουδένα του οπλισμού σου το σύστημα, διότι θα νικηθείς δι’ αυτού του ιδίου». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΠΟΛΥΣ λόγος για τον συγκρητισμό τελευταία… Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν, θα μου πείτε. Σωστό αυτό, στην πράξη κρίνονται όλα. Και βεβαίως χωρίς καπελώματα εν ονόματί του. Εχει δίκιο βουνό ο Δημήτρης ο Κακαβελάκης που έγραψε χθες στην εφημερίδα μας ότι δεν φτάνει μόνο η κατά κοινή ομολογία καλή διάθεση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.
ΚΑΤΑ τα δύο τρίτα θα υποστηρίζω τον Α.Ο. Χανιά και κατά το ένα τρίτο την ΑΕΚ στον σημερινό μεταξύ τους αγώνα για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Σε αντίθεση μ’ εμένα ο γνωστός και μη εξαιρετέος φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου, θα υποστηρίζει κατά τα δύο τρίτα την ΑΕΚ και κατά το ένα τρίτο τον Α.Ο. Χανιά. Χανιώτης αεκτζής εγώ, Κωνσταντινουπολίτης που ζεις στα Χανιά αυτός… Ευχαριστημένοι με ισοπαλία, Μήτσο;
Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ με τον στόλο του έπλευσε στη Λήμνο για να την επαναφέρει στην κυριαρχία της Αθήνας. Επειδή, όμως, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει βία, ζήτησε από τους κατοίκους του νησιού να παραδοθούν. Εκείνοι με αλαζονεία του απάντησαν ότι αυτό θα γινόταν μόνο όταν, φεύγοντας από την πατρίδα του με βόρειο άνεμο, θα έφτανε στη Λήμνο. Αφού ο Μιλτιάδης έπλευσε στη θρακική χερσόνησο, που ήταν η πατρίδα του και ισχυροποίησε την εκεί κατοχή των Αθηναίων, επέστρεψε στη Λήμνο με βόρεια (φυσικά) άνεμο και ζήτησε να παραδοθούν. Οι Κάρες που κατοικούσαν το νησί δεν τόλμησαν να αντισταθούν και μετανάστευσαν. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, (εκδ. Σαββάλας).
«Ξέρω ένα ποτάμι./ Προσκυνώ την ατελεύτητη ροή./ Ξέρω μια θάλασσα./ Προσκυνώ το απέραντο./ Ξέρω έναν ουρανό μια νύχτα./ Προσκυνώ τον έρωτα./ Ξέρω έναν κόσμο από χώμα/ που τον περπατούν και τον τρέχουν./ Με καλούς που κρύβουν κακίες./ Με κακούς που κρύβουν κήπους./ Προσκυνώ τούτον τον κόσμο των πολλαπλών όψεων./ Είναι ένας καθρέφτης που με καθρεφτίζει./ Άλλοτε σαν Χιονάτη/ κι άλλοτε σαν μητριά».
Το ποίημα “Προσκύνημα” της Νάνσυς Δανέλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (24.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-191/#ixzz3H4E4ixVT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου