Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδωμεν. Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε. Οπως τα σαλιγκάρια στον γνωστό μύθο του Αισώπου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΑΡΧΗ είναι το ήμισυ του παντός… Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… Εκεί εγώ! Δεν μπορεί παρά να πάρει φόρα κάποια στιγμή το μολύβι και ν’ αρχίσει το γράψιμο. Παλιό το κόλπο… Πάμε!
ΒΡΟΧΕΣ και καταιγίδες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, για συνέχιση της καλοκαιρίας όλον τον Οκτώβρη μιλούν οι… μετεωρολογούντες. Να το παίξουμε διπλή παραλλαγή, λοιπόν, για να ’μαστε καλυμμένοι. Μπορεί να βρέξει, μπορεί και να μη βρέξει… Σιγά που θα εκτεθούμε και γι’ αυτό, μας φτάνουν τ’ άλλα…

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ άλλο μνημόνιο! Το λέει σ’ όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός μας. Οτι δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο, όμως, το υπάρχον μνημόνιο στην προκειμένη περίπτωση, δεν το λέει. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Σε τα μας τώρα, σε τα μας;
ΦΩΝΑΖΕΙ ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα, δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Παλιό κόλπο που δυστυχώς πιάνει.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδωμεν. Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε. Οπως τα σαλιγκάρια στον γνωστό μύθο του Αισώπου. Κλείνω την παρένθεση.
Ι WAS here! Ημουν εδώ! Οταν η αρχαιολογική σκαπάνη θα φτάσει, με το καλό, λέει, στον δέκατο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, θα βρει, εκτός των άλλων κι ένα μικρό κουτάκι μ’ ένα σημείωμα του “περίφημου” Ελγίνου. Καλό το ανέκδοτο που κυκλοφορεί, όπως έγραψε στη στήλη του στην Κυριακάτικη Καθημερινή ο Στέφανος Κασιμάτης, στους διπλωματικούς κύκλους. Και βεβαίως διπλωματικό…. διπλωματικότατο!
ΕΧΟΥΝ αυξηθεί τα θανατηφόρα τροχαία στα Χανιά φέτος και μακάρι να μην αυξηθούν κι άλλο. Φταίνε μόνο οι κακοί μας δρόμοι; Οχι βέβαια. Η κακή μας οδήγηση φταίει πρωτίστως, να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας….
«ΤΟ ΝΑ αποκρύπτης ελάττωμά σου είναι το μέγιστον των ελαττωμάτων σου· τον ν’ αποκρύπτης δε προτέρημά σου είναι το ελάχιστον των προτερημάτων σου». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις των φορέων του Νομού μας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”. Εύχομαι να μην είναι για την τιμή των όπλων, μου είπε, κουνώντας το κεφάλι του ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
«ΚΑΘΕ που μένω μοναχός στη σκέψη μου σε φέρνω/ κι ανθούν ζουμπούλια στην καρδιά και τ’ άρωμά σου παίρνω». Μια ακόμα ερωτική μαντινάδα απ’ τον πρώτο κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη. Ειδικότης του!
ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ από τις γιορτές των Παναθηναίων συμμετείχε στην πομπή ως κανηφόρος και η θυγατέρα του τυράννου των Αθηνών Πεισιστράτου, που ξεχώριζε για την ομορφιά της. Βλέποντάς την ένας νεαρός, χωρίς να λογαριάσει τίποτα, την πλησίασε και τη φίλησε. Οταν το πληροφορήθηκαν τα αδέρφια της, οργίστηκαν για την προσβολή, έπιασαν τον νεαρό και τον οδήγησαν στον πατέρα τους για να τον τιμωρήσει. Ο Πεισίστρατος όμως γέλασε όταν άκουσε το επεισόδιο και είπε στους γιους του: «Τι πρέπει άραγε να κάνουμε σ’ αυτούς που μας μισούν, αν τιμωρούμε αυτούς που μας αγαπούν;». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδόσεις “Σαββάλας”.).
«Προσκύνημα/ Δεν ξέρω πάλι απόψε, τι ν’ αφήσω/ Μα πριν βραδιάσει/ Εικονοστάσι/ στις ράχες του μυαλού μου θα σε χτίσω/ Ετσι και συ/ κι ειδωλο-εικόνες σου δικές μου/ και προσευχή μου/ θα ’ναι η ευχή μου/ αλάτ’ η αγάπη μες στις αλυκές μου/ Οξείδωση…/ Υπεριώδης η ακτινοβολία!/ Γιατρειά δεν έχω,/ θαρρώ αντέχω/ ελεύθερος μέσα σε ομηρία…!».
Το ποίημα “Εκών – Ακων” του Γιάννη Ελ. Μανουσάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (23.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-190/#ixzz3GxYUOO3z
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου