Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ – ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: «Τα παραμύθια πλάστηκαν για να κρατούν ξύπνιους τους μεγάλους»
Απλή σύμπτωση ή πεπρωμένο ήταν η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευδοκία Σκορδαλά   – Κακατσάκη να γεννηθεί 2 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου και να έχει τα γενέθλιά της την ίδια μέρα με τον μεγαλύτερο παραμυθά του κόσμου, τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν; Η Ευδοκία θα ακολουθούσε ούτως ή άλλως τον συγγραφικό δρόμο, γιατί το άστρο που την ακολούθησε την ημέρα που γεννήθηκε ήταν φωτεινό και αισιόδοξο και “μιλούσε” για όμορφες ιστορίες και παραμύθια…
Να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου όλα όσα με αγγίζουν. 



«Η ανάγκη επικοινωνίας με οδήγησε στο γράψιμο. Η ανάγκη να μοιραστώ με τον άλλο όλα όσα με αγγίζουν. Ολα όσα “γράφουν” στην ψυχή, στην καρδιά και στο μυαλό μου. Κι όταν λέω άλλο, εννοώ σίγουρα τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους,  γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, νηπιαγωγούς, δασκάλους, που αγαπούν και νοιάζονται για τα παιδιά. Λένε, πως τα παραμύθια πλάστηκαν για να κρατούν ξύπνιους τους μεγάλους κι όχι για να αποκοιμίζουν τα παιδιά. Εγώ το πιστεύω. Πιστεύω πως το παραμύθι μιλάει σε μικρούς και μεγάλους!  Διαφορετικά, αν θέλετε, στον καθένα. Και νομίζω πως μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη της παραμυθίας (παρηγοριάς) που χαρίζει ένα παραμύθι! “Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές  είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα” λέει ο Σεφέρης».
Σταθμός το “Ενα αστέρι πέφτει στη γη”



«Είναι  το “Ενα αστέρι πέφτει στη γη”. Τι να πρωτοθυμηθώ για τον Αστερούλη μου! Το ότι τον έχουν δραματοποιήσει και “παίξει” σε πολλά σχολειά της Ελλάδας από το Διδυμότειχο ως την Πάτρα και την Κρήτη; Οτι τον δίδαξαν σε κάποιο μεταπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ως λογοτεχνικό παραμύθι; Το ότι έγινε από ζωγράφους και γλύπτες πίνακες ζωγραφικής και μικρογλυπτά που πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό από ένα ιδιωτικό Νηπιαγωγείο της Αθήνας και με τα έσοδα εκδόθηκε το παραμύθι μου “Ο Ευτύχης και το Ουράνιο Τόξο”; Οτι έγινε κόσμημα και κονκάρδα και ρολόι του τοίχου; Οτι τον αφηγήθηκα σε παιδιά της Γ’ Λυκείου στο μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο της Νέας Υόρκης και τον ακούγανε με… κατάνυξη;».

Να “βλέπει” το παιδί που είναι μέσα του… 
Το να γράψει κάποιος ένα παραμύθι θα πρέπει να αφουγκράζεται το παιδί που ζει μέσα του. Να αγαπά και να σέβεται το παιδί – αναγνώστη. Να του μιλά με ειλικρίνεια, αλήθεια και τρυφερότητα. Με αληθινή ευλάβεια! Προσέχοντας να μη βλάψει την ευαίσθητη και τρυφερή ψυχή του».
Κάθε ένα βιβλίο μου σημαίνει κάτι ξεχωριστό για μένα. 



«Ολα τα βιβλία που έχω εκδώσει τα αγαπώ το ίδιο. Για διαφορετικούς λόγους, αν θέλετε, το καθένα.  Όπως ο γονιός αγαπά όλα του τα παιδιά! Αφού τα έχω γεννήσει με την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μου».
Εξαιρετική η δουλειά που γίνεται στις δημόσιες παιδικές βιβλιοθήκες
«Τα σημερινά παιδιά, ακόμα κι αν ο γονιός δεν μπορεί να τους αγοράσει ένα βιβλίο, έχουν εύκολη  πρόσβαση στα βιβλία και νομίζω πως διαβάζουν.  Το διαπιστώνω κάθε φορά που επισκέπτομαι σχολεία και δημόσιες παιδικές βιβλιοθήκες. Εκεί, μέσα από το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας γίνονται πράγματα και θαύματα! Κουβεντιάζοντας με τους μικρούς βιβλιοφάγους, απ’ τη μια τους καμαρώνω κι απ’ την άλλη τους καλοτυχίζω που έχουν πληθώρα βιβλίων στη διάθεσή τους. Ατέλειωτες ευκαιρίες για αποδράσεις και μαγικά ταξίδια!».
Ο γονιός πρέπει να διαβάζει έστω και αποσπασματικά, πριν αγοράσει κάποιο βιβλίο για το παιδί του 



«Κάποτε, σε μια ημερίδα στη Φλώρινα, μια νέα μαμά με ρώτησε τι να κάνει με κάποιο βιβλίο που αγόρασε επειδή το διαφήμιζαν πολύ και πολλοί, αλλά εκείνη δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να το διαβάσει! Της απάντησα πως, αφού εκείνη δεν μπορούσε να το… “χωνέψει” να μην το δώσει στο παιδί της! Ο γονιός, λοιπόν, πρέπει να διαβάζει  πρώτος το βιβλίο! Ή να το ξεφυλλίζει, διαβάζοντας αποσπάσματα στο βιβλιοπωλείο, πριν το αγοράσει. Αν αγγίξει, αν μιλήσει  στη δική του ψυχή,  τότε να το δώσει στο παιδί του. Αλλιώς…».

Χανιώτικα νέα (02.04.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ta-paramithia-lene-panta-tin-alithia/#ixzz44lJMXNEA 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου