Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Ο "Βενιζέλος" του Μ. βιρβιδάκη στην Θεσσαλονίκη
Οσο γνωρίζεις πιο βαθιά τόσο αγαπάς πιο πλέρια
Η αλληλογραφία μας
ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Ο "Βενιζέλος" του Μ. βιρβιδάκη στην Θεσσαλονίκη


«Της Αμύνης τα παιδιά διώξανε τον βασιλιά/ της Αμύνης το καπέλο, έφερε τον Βενιζέλο/ της Αμύνης το σκουφάκι έφερε το Λευτεράκι». “Ο Μακεδών” ήταν κατ’ αρχάς ο τίτλος του γνωστού, πλην όμως άγνωστου συνθέτη και στιχουργού, τραγουδιού, στο οποίο ανήκουν και οι παραπάνω στίχοι. “Μακεδών” είναι βέβαια ο Ελευθέριος Βενιζέλος που τον Αύγουστο του 1916 συνέστησε δική του, φιλική για την Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, συγκροτώντας τριανδρία με τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή, κόντρα στη γερμανόφιλη ουδετερότητα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδος για τον μεγαλύτερο Ελληνα πολιτικό, που, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του, «ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι δεν επερίμενε ποτέ από την μοίραν να ιδή την χώραν προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν αυτής όλο το πυρ το οποίον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν».

Ξεχωριστές οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσει εφέτος στη συμπρωτεύουσα το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, όπως μου είπε ο γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαδάκης, για τα 100 χρόνια απ’ τον σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης, αλλά και με αφορμή τα 80 χρόνια απ’ τον θάνατο του Εθνάρχη. Προπομπός τους η παράσταση “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932” (από προχθές, Τετάρτη 6, έως και μεθαύριο Κυριακή 10 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ), που είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου “ΜΝΗΜΗ” και του Ιδρύματος, και η οποία ανέβηκε πρόπερσι με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Κυδωνία” της πόλης μας και πέρυσι την Ανοιξη στην Αθήνα, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων. Ο,τι καλύτερο για τη λειτουργία της ιστορικής μνήμης, έτσι όπως ο θεατράνθρωπος Μιχάλης Βιρβιδάκης επί σκηνής την ανακαλεί.

 Πάντα επίκαιρος για τους όπου γης Ελληνες ο βενιζελικός λόγος. Μέσα σ’ αυτούς και οι Θεσσαλονικείς!


Οσο γνωρίζεις πιο βαθιά τόσο αγαπάς πιο πλέρια
«Όσο γνωρίζεις πιο βαθιά, τόσο αγαπάς πιο πλέρια». Ο στίχος αυτός του Κωστή Παλαμά, στον νου μου, δύο φορές, τις τελευταίες μέρες, όταν περιδιαβάζοντας στις σελίδες της εφημερίδας μας (τι συνήθεια κι αυτή!) το μάτι μου έπεσε στα δημοσιεύματα για τα προγράμματα γνωριμίας με τους Δήμους Πλατανιά και Χανίων. Για προγράμματα δωρεάν ξεναγήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών των Δημοτικών Αρχών για γνωριμία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του Δήμου, με τον ιστορικό – πολιτιστικό πλούτο και τις φυσικές ομορφιές τους, σε συνεργασία με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του πολιτισμού και τουρισμού, πρόκειται.

Να πάνε καλά, να επεκταθούν, να είναι πάντα δωρεάν, και να βρουν μιμητές, τα προγράμματα αυτά για την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον η ευχή μου. Μόνο η σε βάθος γνωριμία οδηγεί στην πλέρια αγάπη, που είναι σε τελική ανάλυση η μόνη στέρεα ασπίδα για τη σωτηρία τόπου μας!

Η αλληλογραφία μας


Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ Χαρκιολάκι, Πειραιάς: Απαραίτητο για τον κάθε χριστιανό προκειμένου να γνωρίσει τα “πνευματικά μέτρα” του το βιβλίο σας “Πίστεως χάρις εκλεκτή” (Αθήνα 2014), που περιλαμβάνει δύο εισηγήσεις σας (“Η Πνευματική Ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας – Θεία Λειτουργία, Μοναχισμός” και “Χριστιανική Ηθική. Πόσο εφαρμόσιμη είναι σήμερα;” και δύο μελέτες σας (“Ο Χριστιανός κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος” και “Το Ιερό Ευαγγέλιο και ο Ορθόδοξος Τρόπος Μελέτης του”). Σας ευχαριστώ και γι’ αυτό το δώρο σας που δικαίως το χαρακτηρίζετε σαν «μια τετραλογία ορθοδόξου πνευματικότητας». Εμεινα ιδιαίτερα στη φράση σας: «Ο Θεός είναι προσωπικός Θεός, δεν είναι μία ιδέα, μία αφηρημένη έννοια».

Χανιώτικα νέα (08.04.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ke-sti-thessaloniki-o-venizelos-tou-m-virvidaki/#ixzz45Eg8VOFk 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου