Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Σε πείσμα όσων παρασιωπούν τους αγώνες του λαού μας κατά τους χρόνους της Αντίστασης εναντίον των Ιταλών και Γερμανών Ναζιφασιστών, διοργανώθηκε στην πόλη μας τον μήμα Μάρτιο η -ιστορικά και καλλιτεχνικά – άρτια έκθεση του σπουδαίου ανθρωπιστή φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα: “Το Αντάρτικο στην Hπειρο (1941-1944)” που την επισκέφτηκαν πάνω από 3000 Χανιώτες! Ανάμεσα τους υπήρχαν περισσότεροι από 800-1000 μαθητές σχολείων κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δημήτρης Δαμασκηνός

Πόσο χαίρομαι που δεν αποπαίδισε ο κλάδος των Ωραίων Δασκάλων, που επιμένουν να σηκώνουν την υπόθεση της λαϊκής μας παιδείας στους ώμους των!

Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ Σε πείσμα όσων παρασιωπούν τους αγώνες του λαού μας κατά τους χρόνους της Αντίστασης εναντίον των Ιταλών και Γερμανών Ναζιφασιστών, διοργανώθηκε στην πόλη μας τον μήμα Μάρτιο η -ιστορικά και καλλιτεχνικά – άρτια έκθεση του σπουδαίου ανθρωπιστή φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα: “Το Αντάρτικο στην Hπειρο (1941-1944)” που την επισκέφτηκαν πάνω από 3000 Χανιώτες! Ανάμεσα τους υπήρχαν περισσότεροι από 800-1000 μαθητές σχολείων κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως εκπαιδευτικός που εργάζομαι στο 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων συνόδευσα στην πύλη Sabbionara μερικά τμήματα του σχολείου μου και τα ξενάγησα στην έκθεση.
Το συμπέρασμά μου είναι πως αυτές οι διδακτικές επισκέψεις που αφορούσαν τη σύγχρονη νέα ελληνική ιστορία άξιζαν τον κόπο να γίνουν, γιατί πέρα από την επαφή των μαθητών με μια ολόκληρη εποχή που ουσιαστικά δε διδάσκεται στη Μέση Εκπαίδευση και γι’ αυτό τούς είναι σε γενικές γραμμές άγνωστη, αρκετές φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα επέδρασαν συναισθηματικά στην ευαίσθητη, νεανική ψυχή, την τόσο πλούσια σε επιθυμίες και όνειρα, την “ψυχόπιασαν” δηλαδή, την συγκίνησαν πραγματικά με έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο. Καρπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παρακάτω σημειώματα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις των μαθητών από την έκθεση. Υπάρχουν και πολλά ακόμα σημειώματα, εξίσου αξιόλογα, που ο χώρος του φιλόξενου “Παιδότοπου” δεν τα χωρεί. Διαβάζοντας, ωστόσο, κι αυτά τα λίγα, εγώ αφενός ως δάσκαλος συνειδητοποιώ με δέος πόσο κρίσιμο είναι το λειτούργημα που επιτελούμε και αφετέρου ως πολίτης προσβλέπω σε ένα καλύτερο μέλλον. Είμαι βέβαιος πως πολλά από αυτά τα παιδιά θα μας ξεπεράσουν μεγαλώνοντας αμέσως και ολοκληρωτικά…
Δημήτρης Δαμασκηνός

Σημείωση: Οχι! Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σ’ όλα όσα ο και κινήσας, ως πρόεδρος του ιδαίτερα δραστήριου Συλλόγου “Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών” τα νήματα για τη διοργάνωση της περί ης ο λόγος Εκθεσης στην πόλη μας, φίλος Δημήτρης Δαμασκηνός, γράφει παραπάνω στη θέση του δικού μου σημειώματος. Πόσο χαίρομαι που δεν αποπαίδισε ο κλάδος των Ωραίων Δασκάλων, που επιμένουν να σηκώνουν την υπόθεση της λαϊκής μας παιδείας στους ώμους των!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος
Εμένα μου άρεσε εξαιρετικά το βίντεο∙ ήταν απίστευτα συγκινητικό καθώς ο ίδιος ο Κ. Μπαλάφας μας διηγήθηκε την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε φωτογραφία.
Λευτέρης Γιακουμάκης, Α3

Αυτό που μου κίνησε την περιέργεια σ’ αυτή την έκθεση φωτογραφίας δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη εικόνα. Ηταν ο τρόπος με τον οποίο ήταν παρμένες οι φωτογραφίες. Ηταν τόσο ζωντανές, τόσο παραστατικές και καλοτραβηγμένες που νόμιζες πως οι άνθρωποι σου μιλούσαν.Οι εικόνες σου μιλούσαν. Μια ολόκληρη χρονική περίοδος εξελισσόταν μπροστά στα μάτια σου. Οι εικόνες έβγαζαν τα συναισθήματα εκείνων που απεικονίζονταν σ’ αυτές. […]
Μανώλης Γιανναράκης, Α3

Η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα για μένα προσωπικά ήταν ένα πραγματικό μάθημα ζωής. Στις φωτογραφίες του είδαμε τις κακουχίες που περνούσαν οι άνθρωποι τότε μα και την αγάπη, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.
Γιώργος Γουρνιεδάκης, Α3


[…] Μια από τις εικόνες που μου άρεσε περισσότερο ήταν αυτή που απεικόνιζε έναν γκρεμισμένο τοίχο που πάνω του είχε γραφεί το σύνθημα: “Αλτ, τί έκανες πατριώτη σήμερα για τον αγώνα;”, γιατί εκφράζει κατά τη γνώμη μου την προσήλωση σε μια συλλογικότητα καθώς και επιμονή και αποφασιστικότητα.
Γεωργίνα Λελεδάκη, Α4

Σχετικά με τη φωτογραφική έκθεση του Κ. Μπαλάφα που παρακολουθήσαμε, διαπίστωσα την αγάπη που είχε ο ίδιος για τη φωτογραφία και για τους ανθρώπους που απαθανάτιζε. Αρχικά μέσα από τις φωτογραφίες αποτύπωσε τη φτώχεια που μάστιζε τους Ηπειρώτες εκείνη την εποχή. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση, όμως, ήταν ότι σεβάστηκε τον πόνο, τη θλίψη και τα βάσανα που υπέστησαν οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και τα παιδιά. Τέλος ρίσκαρε τη ζωή του, για να διασώσει σπάνια στιγμιότυπα της Αντίστασης.
Κατερίνα Καλογερή, Β2

[…] Παρατηρώντας την έκθεση κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτός ο άνθρωπος ξεχώριζε από κάθε άλλον φωτογράφο. Το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα σε συνδυασμό με τα μελαγχολικά και γεμάτα συναισθήματα πρόσωπα που απεικονίζονται με βομβάρδιζε με συναισθήματα που ίσως κάποιο παιδί στην ηλικία μου να μην τα είχε αντιμετωπίσει ξανά. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η εμπειρία αυτή από την επίσκεψή μου στη φωτογραφική έκθεση του Κ. Μπαλάφα ήταν μοναδική. Το ύφος και η αγάπη που έδινε στις φωτογραφίες του θα μου μείνει αξέχαστη.
Μαίρη Καστρινάκη, Β2

Εγραφε κάποτε ο μεγάλος Ελύτης: «Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Αθω». Ενα ταξίδι στις βουνοκορφές του Ελληνισμού ήταν αυτή η έκθεση φωτογραφίας του Κ. Μπαλάφα που μας δίδαξε τη σημασία της ομορφιάς. Μιας άλλης όμως ομορφιάς, απομακρυσμένης από ανθισμένα χρυσάνθεμα και κινούμενες βαρκούλες, που δεν εξηγείται αλλά νιώθεται, βιώνεται, ηγείται. Εξαίρει στις φωτογραφίες του την αγάπη της μάνας, απαθανατίζει τον πόνο του θανάτου, τον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία. Η έκθεσή του, ένα ταξίδι πατριδογνωσίας, μας έκανε να νιώσουμε ότι «είμαστε Ελληνες οργανικά, ψυχολογικά, αισθητικά, ακατανίκητα»!
Βασιλική Καυκιού, Β2

Θαυμασμός, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη για όσους αντιστάθηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, υπερασπίζοντας τις αξίες τους, για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Η έκθεση μας δίδαξε πολλά, κυρίως όμως ν’ αγωνιζόμαστε και να μην τα παρατάμε.
Μυρτώ Κουτσογιαννάκη, Α4

Συνήθως τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν μόνο με λόγια το τι είναι πόλεμος. Με τις φωτογραφίες, όμως, του Κ. Μπαλάφα πιστεύω πως πολλοί μαθητές ένιωσαν κάτι παραπάνω από συγκίνηση. Βλέποντας εγώ αυτές τις φωτογραφίες κατάλαβα πως τελικά δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε μικροπράγματα, ενώ εκεί έξω συμβαίνουν πολύ χειρότερα![…]
Αμαλία Λίκα, Α4

[…] Οι φωτογραφίες αυτές σε κάνουν να αισθάνεσαι έντονη συγκίνηση ή ακόμα και τον πόνο των ανθρώπων που απαθανατίζονται. Η έκθεση του Κ. Μπαλάφα ήταν πάρα πολύ όμορφη, γιατί είχε φωτογραφίες που αποτελούν στολίδι για τους αγώνες μιας εποχής που έχει βέβαια περάσει, μπορούμε ωστόσο μέσω των εικόνων να τη γνωρίσουμε κι εμείς.
Αναστάσιος Λεβεντάκης, Γ1
[…] Μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, από ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν και πρότυπα για τους νέους, μαθαίνουμε την Ιστορία μας. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί κυριολεκτικά ένα μάθημα Ιστορίας. Κάθε Ελληνας μπροστά σε τέτοιες φωτογραφίες νιώθει δέος, ανατριχιάζει, ατενίζει με μεγαλύτερη ελπίδα το μέλλον, καθώς γεμίζει με πάθος για τη ζωή μόνο αντικρίζοντας τα μάτια όσων φωτογραφίστηκαν από τον Κ. Μπαλάφα.
Ρούσσος Μαγγελάκης,
Γ1 τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών

Χανιώτικα νέα (09.04.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/edo-iparchi-enas-laos-trantachtos/#ixzz45KKL4wwG 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου