Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ
Οταν ο Διόνυσος μάγεψε τα Χανιά
Γράφει η Μαρία Μυστακίδου







Ηταν ο Διόνυσος. Ούτε παιδί, ούτε άντρας, αλλά αιώνιος έφηβος. Με μια διαολεμένα αστραφτερή φωνή που καθηλώνει και σε κάνει να ξεχνάς τόπο, χρόνο, τα πάντα. Με χροιά άλλοτε πονηρή, άλλοτε θυμωμένη, άλλοτε θλιμμένη, άλλοτε “κοφτή”, άλλοτε σαρκαστική και άλλοτε ρομαντική & ερωτευμένη…
O  Σταμάτης Κραουνάκης δόνησε χθες με τις μουσικές και τα τραγούδια του, όλους όσοι είδαν την πρεμιέρα “Ολοι Ενα” στο θέατρο της ανατολικής Τάφρου στα Χανιά. Επί δυόμισι ώρες όργωνε τη σκηνή, έβαζε φωτιές στο πιάνο του, παρασύροντας το κοινό σε μια λυτρωτική δίνη που κορυφώθηκε με ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι σε ρυθμούς πεντοζάλι.
«Ολοι ένα.
Αρχηγός ο Ερωτας.
Τρεις γενιές τραγούδια.
Κοινή πορεία με τα αισθήματα και τα όνειρα των ζευγαριών, των μοναχικών,
των ερωτευμένων.
Όλα αυτά τα τραγούδια που μας κάνανε συνοδοιπόρους στα χρόνια και μου δώσανε διαβατήριο στις παρέες των νέων, στις συντροφιές, στα σπίτια των Ελλήνων.
Ας πούμε σώζω στο σκληρό δίσκο εκείνα που θα ’παιρνα μαζί μου.
Τα απαραίτητα για ένα παγκόσμιο ταξίδι..
Επιλογή από λατρεμένα αλλά και κρυφά ενωμένα με ρετσιτατίβα και σπουδαία μικρά ποιητικά κείμενα βαφτισμένα στη μουσική που δε σταματάει ποτέ.
Σουΐτα αισθημάτων, λειτουργικό της Αγάπης..
Τόσα βράδια μια ζωή…» γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης για την παράσταση εξηγώντας σε λίγες αράδες πώς μετουσίωσε σε μουσικό δρώμενο σκέψεις, συναισθήματα και παρορμήσεις.
Στην παράσταση δεν έλειψαν και αναφορές στα κακώς κείμενα της καθημερινότητας. Τηλεόραση και… τηλεπερσόνες μπήκαν στο στόχαστρο του Σταμάτη Κραουνάκη που «μιλώντας ωμά», όπως έλεγε αστειευόμενος, τους κατακευραύνωσε.
Ακόμα, αισθάνθηκε την ανάγκη να “διορθώσει” ένα πασίγνωστο και χιλιοτραγουδισμένο τραγούδι του. Το “μόνο μια φορά”. Και μάλιστα “συνεργεία του κοινού”, όπως είπε. «Εκανα λάθος!» “παραδέχτηκε” ο ίδιος επί σκηνής. «Γιατί να μην του ξανατηλεφωνήσεις; Σε όλο το υπόλοιπο τραγούδι ήταν σωστός! Ε, λοιπόν όχι! Θα το διορθώσουμε αυτό το λάθος τώρα μαζί!».
Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια, οι πέντε νέοι καλλιτέχνες που πλαισίωναν τον Σταμάτη Κραουνάκη απήγγειλαν κομμάτια -μεταξύ άλλων και- από το Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, του Σέξπιρ, Από το ημερολόγιο του Σεφέρη, από τον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα, από τον Εν Κανά γάμο του Ντάριο Φο κ.ά.
«Τόσα χρόνια δεν είχα γράψει κάτι σε ρυθμό κρητικό. Μπορεί να φοβόμουν, δεν ξέρω. Τώρα όμως, που ήρθα να παίξω για πρώτη φορά στην Κρήτη, τόλμησα και έγραψα. Πεντοζάλι». Με εμφανή τη συγκίνηση «βλέπω εικόνες του χθες και του σήμερα να μπερδεύονται, νιώθω σαν να βλέπω τον παππού μου», εξομολογήθηκε από σκηνής, λίγο πριν κλείσει τη συναυλία, ο Σταμάτης Κραουνάκης και έδωσε το σύνθημα να μπουν στην “παρέα” ακόμα δυο μουσικοί που με λύρα και τύμπανα τον συνόδεψαν στην πρώτη παρουσίαση του ολοκαίνουργιου τραγουδιού. Και όπως ήταν φυσικό, στους ήχους του πεντοζάλι, το θέατρο δεν σταμάτησε να δονείται από την δυναμική συμμετοχή του κόσμου!
Μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο Χρήστος Γεροντίδης, ο Σάκης Καραθανάσης, ο Κώστας Μπουγιώτης, ο Γιώργος Στιβανάκης και ο Χάρης Φλέουρας. Μαέστρος ο Αρης Βλάχου, και μουσικοί ο Βάιος Πράπας και ο Γιώργος Ταμιωλάκης. Τους φωτισμούς έκανε ο Κώστας Μπλουγουράς, το σκηνικό ο Γιάννης Μουρίκης και τα κοστούμια η Μαρία Καραπούλιου.
Διοργανωτής των συναυλιών στην Κρήτη είναι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Σήμερα Τετάρτη η παράσταση θα δοθεί στο Πέτρινο Θέατρο στα Νοπήγια Κισάμου.


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ


Την Οικία – Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα επισκέφθηκε προχθές ο Σταμάτης Κραουνάκης, συνοδευόμενος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Μιχάλη Αεράκη.
Ο κ. Κραουνάκης, ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαο Παπαδάκη και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών αναφέροντας: «Επέρασα, εκάθισα εδώ στο καθισμά σου “Χαίρε ω χαίρε Λευθέριε. Χαίρε ω χαίρε λευθεριά”. Στ. Κραούνης (ο Κραουνάκης) Ιούλιος, 4, 2016. Εράντισα και με ρακί για τους φευγάτους μου».


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/otan-o-dionisos-magepse-ta-chania/#ixzz4DiR85VLO 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου