Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ!
ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΓΙΑΣΕΜΙΑ*

Γράφει η Ελένη Σταυρουλάκη*
Στέφθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ευδοκίας Σκορδαλά- Κακατσάκη «Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο. Από νωρίς η δημοτική αίθουσα της οδού "Ανδρόγεω" είχε αρχίσει να γεμίζει με κόσμο και φυσικά με τα μικρά "αστεράκια", παιδιά του 46ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, τα οποία παρουσίασαν δρώμενο βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου...Τα ντεσού της εκδήλωσης έκδηλη συγκίνηση της συγγραφέως και ο εγκωμιαστικός έπαινος του τ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Πυργιωτάκη στην Ελένη Μπετεινάκη που διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου!

Η εκδήλωση ξεκίνησε όταν ο δάσκαλος-ποητής Χρήστος Κωσταντουδάκης και ο δάσκαλος-ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης μίλησαν για το βιβλίο. Ο Χρήστος Κωνσταντουδάκης καλωσόρισε τη συγγραφέα και το Χανιώτη σύζυγό της Βαγγέλη Κακατσάκη στο μεγάλο Κάστρο. Μίλησε για το γενέθλιο τόπο της τη Σαμοθράκη, απ' όπου ξεκίνησε για να φτάσει σήμερα να βλέπει τα δέκα βιβλία της να γίνονται σχολικές παραστάσεις και να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Ανέφερε πως οι δρόμοι της Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη και της Αντιγόνης Μεταξά, της γνωστής μας Θείας Λένας τέμνονται και πως στη διαδρομή της έχει υιοθετήσει το στίχο του Λειβαδίτη: "Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει"...

Από την πλευρά του ο Κωστής Λαγουδιανάκης καλωσόρισε τη συγγραφέα, με τι άλλο; Με μαντινάδες που είχε σκαρώσει ειδικά για την περίσταση:
Μ' ένα ματσάκι γιασεμιά μοσχοβολιά στη χέρα
σε κάθε ένα χωριστά λέω το καλησπέρα.
Λευκό το φως της γιασεμιάς που διώχνει το σκοτίδι
για την ψυχή την παιδική λάμπει κι απανεμίζει.
Η Ευδοκία Σκορδαλά παραμυθού πιτήδια
διαλέγει λέξεις όμορφες παραμυθοπλουμίδια.

Στο συγκεκριμένο σημείο ήρθε η σειρά της νηπιαγωγού και συγγραφέως Ελένης Μπετεινάκη, της γυναίκας που έχει τη δική της διαδρομή στο χώρο του παιδικού βιβλίου, να διαβάσει αποσπάσματα από "τη Γιασεμιά" με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Η ανάγνωσή της, χαρακτηρισμένη από θεατρικότητα και μουσικότητα ξεχωριστή, απέσπασε εγκωμιαστικό έπαινο από τον τ.αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Πυργιωτάκη, που την ακολούθησε στο βήμα:
"Έδωσε πνοή ζωής στα λόγια του παραμυθιού. Μπράβο της"! {...}


...
Οι μικροί μαθητές του τμήματος Δ3 του 46ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, αμέσως μετά, γέμισαν τη σκηνή της αίθουσας "Ανδρόγεω" παρουσιάζοντας ένα σύντομο, αλλά ουσιαστικό δρώμενο, βασισμένο στην ιστορία "της Γιασεμιάς". Για το δρώμενο εκτός από τα παιδιά είχαν δουλέψει η δασκάλας τους Μαρία Παναγιωτάκη και η δασκάλας Θεατρικής Αγωγής του Σχολείου Θεώνη Δουρίδα.

Η συγκίνηση της συγγραφέωςπροσπάθεια των παιδιών συγκίνησε όλο το κοινό, αλλά ακόμα περισσότερο την Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη. Με φωνή που παλλόταν από συγκίνηση ευχαρίστησε τα παιδιά, τους διοργανωτές, τους ομιλητές, τους παιδαγωγούς και τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς που φρόντισαν να γίνει μια τόσο ωραία εκδήλωση. Είπε ακόμα πως παρότι κατάγεται από τη Σαμοθράκη, νοιώθει ως σπίτι της την Κρήτη, στην οποία ζει εδώ και πολλά χρόνια έχοντας αποκτήσει φίλους ανεκτίμητους που τη στηρίζουν σε κάθε βήμα της. {...}  Ο τ. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Άρης Βαλατίδης, που είχε το γενικό πρόσταγμα στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τη συγγραφέα που έδωσε την ευκαιρία στο σχολείο του να παρουσιάσει ένα τόσο ωραίο δρώμενο.

Την εκδήλωση, διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και «Νίκος Καζαντζάκης», οι Εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» και το Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης». Συντόνισε με κέφι και όρεξη η μουσειοπαιδαγωγός Νίκη Μπελαδάκη.*Από κείμενο της Ελένης Σταυρουλάκη. Πηγή: http://www.voltarakia.gr/index.php/pigame-ki-itan-oraia/item/393-mosxovolise-to-irakleio-xari-sti-giasemia

Κατάπολλα ευχαριστώ την Ελένη Σταυρουλάκη και για το κείμενο και για τις φωτογραφίες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου