Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Β1 ΤΑΞΗ 5ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Καλοί μου φίλoι, καλές Απόκριες και Καλή Σαρακοστή!
Τίποτα, μα τίποτα, δεν έχω να προσθέσω ούτε να αφαιρέσω απ’ το όμορφο κείμενο που έγραψε η και καλή συνεργάτις μου απ’ τα παλιά δασκάλα της Β1 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων Τόνια Σκουλά σαν “συνοδευτικό” των επίσης όμορφων εργασιών τους για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα που φιλοξενούνται στον σημερινό Αποκριάτικο Παιδότοπο.
Εκτός, βέβαια, απ’ τις ευχαριστίες μου για την ανταπόκριση, τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου. Πάντα να ’ναι πολύχρωμα τα όνειρά σας, καλά μου Δευτεράκια!
Σας χαιρετώ
με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλοςΑπόκριες… Καρναβάλι… γλέντι, γιορτή, ανεμελιά, ξεφάντωμα… η καλύτερη περίοδος για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά! Ετσι κι εμείς στην τάξη το διασκεδάσαμε! Μιλήσαμε, παίξαμε, γνωρίσαμε έθιμα του τόπου μας σχετικά με τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, φτιάξαμε μάσκες και υποσχεθήκαμε να πετάξουμε φέτος μπόλικο πολύχρωμο χαρτοπόλεμο, όπως πολύχρωμα είναι και τα όνειρά μας!
Η δασκάλα της Τάξης
Τόνια Σκουλά


…παλιά την Τσικνοπέμπτη έψηναν κρέας και η γειτονιά μύριζε τσίκνα. Τα παιδιά έχωναν τα χέρια τους στα κάρβουνα και μουτζούρωναν το πρόσωπό τους. Στο χωριό του παππού μου ντυνόντουσαν αρκούδες και φόραγαν αλυσίδες και κουδούνια!
Ιωσήφ Λιονάκης
Οι Απόκριες μου αρέσουν πολύ. Στο καρναβάλι πέρυσι φόρεσα τη στολή μπάτμαν στο σχολείο και νίκησα στο διαγωνισμό χορού. Ανέβηκα και σε ένα άρμα και πέρασα ωραία. Πήγα στο Καστέλι με τον παππού μου και είδα πολλούς μασκαράδες. Εκεί  είχε και ωραία μουσική. Οι μασκαράδες πάνω στα άρματα χόρευαν και πετούσαν πολύχρωμες σερπαντίνες. Τα άρματα είχαν σχέση με το σχολείο. Θα ήθελα να είναι συνέχεια καρναβάλι!
Αντώνης Δαουκάκης


Το καρναβάλι μου αρέσει γιατί χορεύουμε. Στο Καρναβάλι ντυνόμαστε με τις στολές μας. Φέτος θα ντυθώ μοντέρνο τερατάκι. Τις Απόκριες γελάμε και παίζουμε με τις αποκριάτικες στολές. Στο σχολείο κάνουμε διαγωνισμό χορού. Πέρυσι είχα ντυθεί πεταλούδα. Κάθε χρόνο πηγαίνουμε σε ένα μαγαζί και χορεύουμε και περνάμε ωραία με τις χρωματιστές στολές. Τρώμε πολλά πράγματα. Η αγαπημένη μου στολή είναι το μοντέρνο τερατάκι, που έχει πράσινο στη μέση και χρωματιστές κεραίες.
Ανδριάνα Κωστάκη


Το Καρναβάλι είναι η αγαπημένη μου μέρα γιατί γλεντάμε, πίνουμε, κάνουμε παρέλαση, ντυνόμαστε το ένα και το άλλο, τρέχουμε και ψήνουμε και καμιά μπριτζόλα. Πέρυσι στο Καρναβάλι τρόμαξα τον αδερφό μου και μου άρεσε πολύ. Νιώθω φανταστικά στο Καρναβάλι!
Τάσος Αναστασιάδης
Το Καρναβάλι μου αρέσει πολύ. Η αγαπημένη μου στολή είναι η πασχαλίτσα. Την φόρεσα όταν ήμουν πέντε χρονών. Πηγαίνω μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά στο Καρναβάλι και περνάμε ωραία. Πετάμε σερπαντίνες και περνάμε πολύ ωραία. Νιώθω πολύ χαρούμενη! Οι μασκαράδες είναι πάνω στα άρματα και τρέχουν και γελάνε. Πίνουν, τραγουδάνε και χορεύουν και τρώνε μπριτζόλες. Είναι αστείοι!
Κέισι Σούλι


Το ξέρετε ότι στα αρχαία χρόνια ο θεός Διόνυσος τρόμαζε στα αμπέλια τους ανθρώπους, γιατί έβαζε στο πρόσωπό του γινωμένα σταφύλια και τρόμαζαν με το κατακόκκινο χρώμα τους; Από αυτό τον μύθο βγήκαν οι Απόκριες.
Σταύρος Κωνσταντινόπουλος


Μου αρέσει το Καρναβάλι. Πέρυσι τις Απόκριες με τον Νικόλα, τον Δημήτρη, τον Τάσο και τον Ιωσήφ ντυθήκαμε Νταρθ Βέιντερ, εκτός από τον Αλέξανδρο που ντύθηκε Κάι Λορέν. Πιο πολύ μου αρέσουν οι μάσκες, που τις βάζουμε και κοροϊδεύουμε την κυρία χωρίς να μας βλέπει. Μου αρέσει το Καρναβάλι. Χορεύουμε και παίζουμε. Στο Καρναβάλι πηγαίνουμε στις παρελάσεις. Η αγαπημένη μου στολή είναι ο Νταρθ Βέιντερ. Θα ήθελα να μην τέλειωναν ποτέ οι Απόκριες!
Μιχάλης Μαλεκάκης


Το Καρναβάλι μου αρέσει γιατί καμιά φορά τρομάζω την αδερφή μου με τη μάσκα και τη στολή του τέρατος που είχα παλιά. Αλλά τώρα την τρομάζω με τη στολή του Darth Vader. Στο Καρναβάλι νιώθω υπέροχα, γιατί δεν έχουμε σχολείο. Τρώω πάρα πολλά γλυκά και η μαμά μου μου λέει: «Φάε και το φαϊ σου!» κι εγώ της λέω όχι! Μια μέρα παλιά είχα πάει σε ένα καρναβάλι στο Ηράκλειο. Εύχομαι να πηγαίνω συνέχεια στο Καρναβάλι.
Νικὀλας Κατσομπενάκης


Κάθε χρόνο έρχεται το Καρναβάλι. Έχω πάει στο Καρναβάλι στο σχολείο μας που είχε διαγωνισμό και είχα ντυθεί πριγκίπισσα με τέλειο στέμμα! Και αυτή τη χρονιά θα ντυθώ μάγισσα και η Ζωή θα ντυθεί και αυτή μάγισσα. Έχω δει πολλούς μασκαράδες και ήταν αστείοι. Πηγαίνω στο Καρναβάλι και βλέπω τους φίλους μου. Γελάω συνέχεια γιατί όλοι φοράνε περίεργες στολές. Η αγαπημένη μου στολή είναι η πασχαλίτσα που ντύθηκα όταν ήμουν έξι χρονών. Έχω ντυθεί πολλές αποκριάτικες στολές. Στο σχολείο τις Απόκριες είχαμε διαγωνισμό φορεσιάς και εκείνη τη μέρα έγινε κυνήγι θησαυρού. Τον επόμενο χρόνο θα ντυθώ πεταλούδα.  Η Τσικνοπέμπτη μου αρέσει γιατί ψήνουμε μπριτζόλες και γελάμε. Μου αρέσουν οι Απόκριες.
Μαρίνα Βασιλείου

Χανιώτικα νέα (25.02.2017)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου