Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ
“Οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε τον Στρατή Μυριβήλη και το βιβλίο του “Η ζωή εν τάφω”, ένα από τα κορυφαία έργα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Από το βιβλίο αυτό σας θυμίζω τη “μυστική παπαρούνα”, το κόκκινο λουλουδάκι που είδε και χάιδεψε και λάτρεψε ο τραυματίας στρατιώτης μια φεγγαρόφωτη νύχτα φυτρωμένη στην άκρη του χαρακώματος, σ’ ένα τρύπιο σακί γεμάτο χώμα που είχαν μια προκάλυψη και νόμισε ότι είδε τον ίδιο τον Θεό, τη ζωή, την αγαπημένη, την ελπίδα, την ψυχή του σκοτωμένου συμπολεμιστή. Και προσπάθησε να τη σώσει βάζοντας μπροστά της για προκάλυμμα, ένα άλλο σακί με χώμα για να μην τη βρουν οι οβίδες”. Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, η σε ρόλο συντονιστή του 2ου μέρους της Εκδήλωσης με τον γενικό τίτλο “100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη”, που διοργάνωσε στις 15 Δεκεμβρίου το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του, Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, πριν δώσει τον λόγο στους ομιλητές. Να συμπληρώσω τη γνωστή ρήση: “Ολβιος εστίν όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν και λογοτεχνίας τρόπον”…
Οι περισσότεροι από μας έχουμε ανιόντες συγγενείς, στρατευμένους στη Μεραρχία Κρητών, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο, είπε, στη συνέχεια (στο περίπου τα λόγια της) η κυρία Αργυρώ. Για να ζητήσει αμέσως μετά να αποτελέσει η αναφορά αυτή μνημόσυνο στη μνήμη 



Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ ΓΙΟΡΤΗ

Η Μεγάλη της Σάτιρας Γιορτή… Με κεφαλαία τα αρχικά γράμματα και των ουσιαστικών αλλά και του επιθέτου. Για την εκδήλωση απονομής των βραβείων του 6ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Εμμετρης Σάτιρας “Παύλος Πολυχρονάκης”, σε 15 διακριθέντες, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο λόγος. “Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών” σ’ αυτήν, βεβαίως, ο εμπνευστής της, ο επιμένων μια ζωή σατιρικά, καταξιωμένος ανά το πανελλήνιο και ως ποιητής και ως συγγραφέας, Παύλος Πολυχρονάκης. Αυτό δα έλειπε, ν’ αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να μην είναι έτοιμος να παρέμβει ανά πάσα στιγμή με τον τρόπο του ο γνωστός, ακόμα και στις πέτρες του τόπου μας Παβλής. Δικός του ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος, όπως πάντα άλλωστε, στον κατάμεστο από κόσμο χώρο της εκδήλωσης… Ολοι οι φίλοι του εκεί, για να τον συγχαρούν, γιατί κατέστησε τα Χανιά μας Μητρόπολη της Εμμετρης Σάτιρας και Κέντρο Πολιτισμού, αφού μόνο η προκήρυξη του Διαγωνισμού, όπως έχω ξαναγράψει, δημοσιεύεται σε 5.000 έντυπα του Εξωτερικού. Και, βεβαίως, για ν’ απολαύσουν τα βραβευθέντα φετινά “σατιρικά γυμνάσματα”.
“Ω καιροί ωήθη”, “Επαίτης πολυτελείας”, “Τα όνειρα του Ακαμάτη”, “Ο καθηγητής”, “Η σύζυγος του οδηγού”, οι τίτλοι των πρώτων πέντε διακριθέντων (Μαρία Παπανδρέου απ’ την Κύπρο, Ευαγγελία Αγγελάκη απ’ τα Χανιά, Φρεντερίκα Αμπρόζο απ’ την Ιταλία, Ελένη Αντωνιάδου απ’ την Κύπρο και Πόπη Γρηγοράκη απ’ τα Χανιά, οι δημιουργοί τους) στον φετινό διαγωνισμό σατιρικών ποιημάτων, που ήταν τελικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, διακόσια δέκα τρία! Απίστευτος και όμως αληθινός ο αριθμός των συμμετεχόντων… Οταν κινεί τα νήματα ο Παβλής “τα πάντα όλα”, μπορούν να συμβούν… Μην ξεχνώντας τα “δικαιώματα” της σάτιρας! Το έχουμε πια εμπεδώσει αυτό…
«Τα λάθη σας ρίχνετε στων άλλων την καμπούρα/ και έχετε για όπλο σας πάντοτε τη μουρμούρα./ Τη μια σας φταίει η Αμερική, την άλλη η Ευρώπη/ και την παράλλη οι δανειστές που ‘ναι κακοί ανθρώποι!/ Κι όταν σας δίνουν δάνεια ποτέ δεν τα χαρίζουν/ μα με τα πανωτόκια πάντα σας στραγγαλίζουν./ Και δεν διανοηθήκατε ούτε για μία ώρα/ πως ‘σεις την χαντακώσατε τη “βλογημένη” χώρα/ με τα κουμάντα τα κακά, τσ’ έριδες τσι σπατάλες/ και τις κλοπές τις νόμιμες με κυβερνοκουτάλες». Οι 10 τελευταίοι στίχοι (απ’ τους 32) που έγραψε ο… Νέος Σούτσος των Χανίων στο ποίημα με το οποίο συμμετείχε εκτός συναγωνισμού στον προαναφερθέντα Διαγωνισμό. Εν είδει απάντησης στο ποίημα “Παλιά δουλειά” που έγραψε εν έτει 1832 στο Ναύπλιο ο Αλέξανδρος Σούτσος. Ελληνες είμαστε, απ’ την εποχή του Αριστοφάνη και πιο παλιά, κι Έλληνες θα παραμείνουμε, ένα το κρατούμενο. Να δεις, που θα μείνει στον αιώνα η Μεγάλη της Σάτιρας Γιορτή, Παβλή! Σε πανελλήνιο και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο…τους…

Χανιώτικα νέα(Παρασκευή, 28.12.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου