Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)



Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: "ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ""
 ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΝΟΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΟΥΜΕ ΕΜΠΡΟΣ


Γράφει η Δρ Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη*

"Μνήμη Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη", διαβάζουμε στον πρόναο μιας αναθηματικής διαδρομής γραπτού λόγου. Ύστερα, οι σελίδες ανοίγουν έναν ορίζοντα πλούσιο σε θύμησες, συναισθήματα, εικόνες που ουδέποτε ξεθωριάζουν, αντάξιες μεστών στιγμών ζωής. Αμυγδαλιές ανθίζουν θαρρετά,   χελιδόνια σπαθίζουν τον ουρανό, ο Μάης απιθώνει το στεφάνι του στη θύρα της νοσταλγίας και της ελπίδας, λέξεις ριζοβολούν και καρπίζουν.  Ευλαβική και ενορατική η ματιά του Βαγγέλη Κακατσάκη, Δάσκαλου (και αιώνιου μαθητή, όπως ο ίδιος δεν παύει να επισημαίνει), ποιητή, συγγραφέα, λόγιου και στοχαστή, επί δεκαετίες συνεργάτη της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα". 
Από τη μόνιμη στήλη συνεργασίας του με την εφημερίδα  έχουν επιλεγεί τα κείμενα του βιβλίου (έκδοση : "Χανιώτικα Νέα", Χανιά 2018), όλα του έτους 2017. Πρόκειται για κείμενα που  αναφέρονται κύρια σε ζητήματα, βήματα και επιτεύγματα τόπου και ανθρώπων. Ο δημοσιογράφος, εκδότης και συν-δημιουργός (μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη) του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης επισημαίνει, στον πρόλογο του βιβλίου: "Στάσεις δημοσιογραφικές μέσα από τις στήλες των "Χανιώτικων Νέων". Συνεχής αναζήτηση. Των ανθρώπων, των Συλλόγων, των όποιων φορέων, που δίδουν το "Παρών" και δημιουργούν σ' αυτόν εδώ τον τόπο. Παρουσίαση προβλημάτων, κατάθεση προτάσεων για βελτίωση καταστάσεων και εγκώμιο, έπαινος για ό,τι θετικό συμβαίνει γύρω μας".
Χαρακτηριστικά της δημοσιογραφικής παρουσίας του Βαγγέλη Κακατσάκη είναι το ηχόχρωμα της γραφής,απαλλαγμένο από τον τόνο της "αυθεντίας", ο άμεσος λόγος, η έγνοια η μοναδική "να τραβούμ' εμπρός". Με αφορμή ιστορικές και θρησκευτικές επετείους, εκδηλώσεις πολιτισμού , εκδόσεις βιβλίων και πλείστα άλλα γεγονότα, διανύει πολλές φορές "ένα φεγγάρι δρόμο" για να βρεθεί, αναγνώστης και ψάλτης μαζί, σε  άκτιστο ναό, στο νοητό υπέρθυρο του οποίου δεσπόζει η Αγάπη, η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη. 
Ανεξάντλητη η δεξαμενή της θεματολογίας και τα στιγμιότυπα που αναδεικνύει και φωτίζει ο συγγραφέας στις "Στάσεις". Οι στιγμές της επικαιρότητας, καθώς  φωτίζονται με τρόπο μοναδικό,  αποκτούν τη δική τους φωνή, εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα.   Όπως η αναφορά στο μικρό Αμίρ, μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, θύμα του πολέμου και της προσφυγιάς,ο οποίος, αντί να αξιωθεί της τιμής να κρατήσει τη σημαία της χώρας στο σχολείο της οποίας αρίστευσε, βρέθηκε να κρατά μια πινακίδα με το όνομα του σχολείου του (!), στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.    
Ιδιαίτερα συγκινητική η αναφορά στον πρόγονο του συγγραφέα Θεοκλή Ν. Κακάτση, Οπλαρχηγό των Κρητικών Επαναστάσεων και Μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής, συγκλονιστικό το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Θεοκλή Αντ. Κακατσάκη, μαχητή του Μετώπου στον πόλεμο του '40 και πατέρα του συγγραφέα.  
Το εκφραστικό εξώφυλλο του βιβλίου είναι σύνθεση της εκπαιδευτικού, συγγραφέα και ζωγράφου-εικονογράφου Αγγέλας Μάλμου. 
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα έσοδα από τις  πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας Χανίων και για  τις ανάγκες της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.
Από καρδιάς ευχαριστίες, Βαγγέλη, για τη συγκινητική αφιέρωση και τους "Αγαπητικούς Χριστουγεννιάτικους Χαιρετισμούς". Να έχετε, μαζί με την πανάξια σύντροφο της ζωής σου και επίσης πολυγραφότατη  Ευδοκία , τα παιδιά και τα εγγόνια σας, Καλά Χριστούγεννα, πάντα ωραία χρόνια  με υγεία και κάθε καλό.  


·       Γιατρός –λογοτέχνις

1 σχόλιο:

  1. Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου στην καλή μου φίλη, εξαίρετη γιατρό και καταξιωμένη συγγραφέα και ποιήτρια Πηνελόπη Ντουντουλάκη για τα όσα αγαπητικά έγραψε για τις ΣΤΑΣΕΙΣ μου. Πάντα με τον καλό τον λόγο στα χείλη και στη γραφίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή