Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)


ΒΙΒΛΙΟ ΟΙ "ΣΤΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ




Γράφει ο Γρηγόρης Γ. Γεωργουδάκης*

Μια στάση εδώ μια στάση εκεί στα Χανιώτικα Νέα! Βαγγέλης Κακατσάκης: οι αναγνώστες τον περιμένουν μέσα στην τέταρτη σελίδα της εφημερίδας: Γιατί συγκινεί άλλοτε ενθουσιάζει, άλλοτε ζωγραφίζει ή διδάσκει, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και όχι μόνο, αγκαλιάζει όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής μας με ευχάριστο όμορφο λογοτεχνικό και συχνά ποιητικό λόγο. Ο Βαγγέλης Κακατσάκης δίνει, προβάλλει, αγκαλιάζει, αγαπά, μεγαλόψυχα τον τόπο και τους ανθρώπους του. 

Τα Χανιώτικα Νέα έκαναν λοιπόν βιβλίο τα χρονογραφήματα του Βαγγέλη! Μια καλαίσθητη έκδοση επιλογή από τα χρονογραφήματα (Μια στάση εδώ μια στάση εκεί) του 2017, που είναι και Ιστορία του τόπου και των ανθρώπων. Στις εκατοπενήτα περίπου σελίδες του βιβλίου, με μια πλούσια θεματολογία, ζωντανεύουν η επικαιρότητα, ιστορικά γεγονότα, σπουδαίες μορφές του τόπου, Ιστορικές μορφές και γεγονότα, στιγμές της κοινωνικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής αλλά και πολιτικής ζωής.

 Συχνά έχει ένα τόνο χαριτωμένο, κάποτε επικριτικό, σπάνια ειρωνικό, άλλοτε παραινετικό, έμμεσα ή άμεσα διδακτικό και παιδαγωγικό.(Είναι δάσκαλος ο Βαγγέλης) Συνδυάζει στα χρονογραφήματά του μια αρμονία ποιητική, μαζί με την γνωστή του ευφυολογία και την κριτική σκέψη. Με ύφος ζωντανό, συχνά λιτό άλλοτε ποιητικό (είναι φορές που ξεκινάει ή τελειώνει με ποίηση..), κάποτε δημοσιογραφικό κι άλλοτε πάλι σαν μια κουβέντα αντικριστά! Οι αναγνώστες τον περιμένουν! Έτσι αναπτύσσει και μια ξεχωριστή σχέση με τους αναγνώστες του: αλληλογραφεί! Και η αλληλογραφία δημοσιεύεται, συνήθως στο τέλος του χρονογραφήματός του! 

Τα χρονογραφήματα του Βαγγέλη όχι μόνο είναι ευχάριστα διδακτικά αλλά και ωφέλημα στην κοινωνία μας στην οποία και απευθύνεται: άλλοτε (και πάντα εμμέσως) να υποδείξει, εμμέσως να διδάξει, να διαπαιδαγωγήσει ενδεχομένως, να συμβάλει στην κοινωνική διάπλαση. Μια Στάση και μια Αφετηρία μαζί! Συγχαρητήρια στα Χανιώτικα νέα για την έκδοση του βιβλίου ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ και να σημειώσουμε πως διατίθεται στα γραφεία της εφημερίδας και τα έσοδα θα διατεθούν στα φιλόπτωχα συσσίτια Σπλάντζιας. .
   

* γιατρός πνευμονολόγος - ποιητής 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου