Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Α' ΤΑΞΗ 2ου ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ



Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ιδαίτερα ενδιαφέρουσα και λολλαπλά ωφέλιμηήταν η επίσκεψη που έκαναν, στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής "Διαχείριση Φυσικών Πόρων", τα παιδιά της Α'τάξης του 2ου Γεν. Λυκκείου Χανίων στα γνωστά μας Ταμπακαριά. Εμπειρία ζωής την χαρακτηρίζουν στις εντυπώσεις" τους, που μας τις έστειλαμ με ταχυδρόμο τον ένα από τους δυο συνοδούς καθηγητές τους, τον Γιώργο Μαυροματάκη. Γι αυτήν την επίσκεψη, αλλά και γενικότερα για την αξία των εκπαιδευτικών εκδρομών, ο λόγο στον σημερινό, δσιανθισμένο με σχετικές φωτογραφίες, Παιδότοπο.
Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους καθηγητές τους! Και για την επίσκεψη, αλλά και για τις υπέροχες αναφορές των παιδιών σ'αυτήν...

                              Χαιρετώ σας κι αγαπώ σας!
                                Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
                                        Δάσκαλος


Το να κάνουμε δραστηριότητες εκτός σχολείου είναι κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον μας καθώς αυτά που μαθαίνουμε στην τάξη τα υλοποιούμε σε αυτές τις δράσεις. Από την εκδρομή μας στο βυρσοδεψείο αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ότι όσοι εργάτες έχουν απομείνει να εργάζονται εκεί έχουν καταφέρει να διατηρούν τον ίδιο τρόπο εργασίας χωρίς να έχουν επηρεαστεί από τις σύγχρονες αλλαγές. Η ιστορία που μας διηγήθηκαν ήταν πολλή ενδιαφέρουσα και χαρήκαμε που είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να την ακούσουμε αλλά και να δούμε από κοντά τον τρόπο που δουλεύουν. Τέλος , μας άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι ένας κύριος που δούλευε εκεί μοιράστηκε μαζί μας προσωπικές του εμπειρίες .
 Προσωπικά , δεν είχαμε ιδέα τι είναι το βυρσοδεψείο μέχρι που απο αυτή τη δράση πήραμε πολλές γνώσεις και μια από αυτές ήταν εκείνη.
 Ελένη Τάπου , Άννα Οικονομάκη

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι προτιμότερες απ’τον κλασικό τρόπο διδασκαλίας,καθώς οι μαθητές δραστηριοποιούνται συμμετέχοντας δημιουργικά σε διάφορες δράσεις. Βρίσκουν πιο ενδιαφέρον τις εκπαιδευτικές εκδρομές από την στείρα αποστήθιση πληροφοριών μέσα από τα βιβλία. Βλέπουν επίσης από κοντά ότι διδάσκονται στο πλαίσιο του μαθήματος και ως αποτέλεσμα δημιουργούν ολοκληρωμένες απόψεις για το ζήτημα που τους απασχολεί. Γιαυτό τέτοιες δράσεις πρέπει να ενθαρρύνονται απ’ το σχολείο .
Εύα Παπαδάκη, Φαίη Τσιώκα

Από την εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαμε πριν περίπου δυο βδομάδες με εντυπωσίασαν πολλά πράγματα . Πρώτα , πρώτα μου άρεσε το ότι έμαθα ότι αν και στην αρχή υπήρχαν 81 βυρσοδεψεία σήμερα λειτουργούν μόνο 4 . Ακόμα , έμαθα ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις στις μέρες μας δεν βλάπτουν το περιβάλλον αφού χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος είδα τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο έφτιαχναν δέρματα τα παλαιότερα χρόνια στα Χανιά .
Δημήτρης Σαβιολάκης







Η επίσκεψη στα Ταμπακαριά ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που  επισκέπτομαι βυρσοδεψείο και με εντυπωσίασε η δουλειά που γίνεται εκεί καθώς και η έντονη δυσοσμία. Επίσης μου άρεσε πολύ η διαδρομή και τα Ταμπακαριά συνολικά σαν περιοχή. Γενικά θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έγινε αυτή η επίσκεψη και θα ήθελα στο μέλλον να πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες επισκέψεις.
Κώστας Τσικουδάκης





Από την εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαμε στα Ταμπακαριά μου έμεινε το τοπίο αλλά και το βυρσοδεψείο. Μέχρι να φτάσουμε είχαμε μπροστά μας την θάλασσα αλλά και ένα σκυλάκι που μας ακολουθούσε . Αρχικά πριν μπούμε στο βυρσοδεψείο μας μίλησαν οι καθηγητές μας για το μέρος στο οποίο βρισκόμασταν. Μόλις μπήκαμε οι περισσότεροι στο βυρσοδεψείο , ένας άνδρας μας είπε ότι λειτουργού μόνο 4 και μας μίλησε για την διαδικασία που περνάμε τα δέρματα .Μου αρέσει να κάνουμε τέτοιες μικρές εκδρομές για να ξεφύγουμε λίγο από τον χώρο του σχολείου κια μαθαίνουμε νέα και ενδιαφέροντα πράγματα .
 Μάρκος Παπαδάκης

Στα Ταμπακαριά βρωμούσε πολύ και στην διαδρομή πετυχαίναμε τις γάτες με πέτρες και μιλούσαμε για μπάλα.
Γρηγόρης Τσιτσιριδάκης

Η επίσκεψη στα Ταμπακαριά μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα όμως εντυπωσιάστηκα με τα βυρσοδεψεία που είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε πως γίνεται η επεξεργασία των δερμάτων από τους εργάτες .Συνοψίζοντας πιστεύω , πως πρέπει να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές σαν σχολείο σε αυτό το μάθημα .
Στέργιος Φουντουκίδης




Οι περίπατοι που πηγαίνουμε με το σχολείο μου αρέσουν πάρα πολύ. Πιστεύω ότι κάνουν τους μαθητές να είναι ενεργοί σε αυτό που κάνουμε .Είναι κάτι διαφορετικό που εμένα προσωπικά μου αρέσει. Μαθαίνουμε πράγματα που θα μπορούσαμε να μάθουμε και εντός σχολείου , αλλά με τις εκδρομές γίνεται πιο δημιουργικό και ενδιαφέρον. Ελπίζω να συνεχίσουμε αυτές τις εκπαιδευτικές εκδρομές .
Αργυρώ Φασαράκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου