Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)

ΟΙ «ΣΤΑΣΕΙΣ» ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ  ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΥΝ




Γράφει ο Σταμάτης Απ. Αποστολάκης* 

Μέρες τώρα, ανημένει η νέα προσφορά του αγαπητού Βαγγέλη στο γραφείο μου, για δύο λόγια παρουσίασής της, από τη στήλη μας που βέβαια δεν τις έχει ανάγκη, γιατί ο δημιουργός κι αυτής της προσφοράς του, και χαρισματική πέννα έχει, και τα κείμενα και των 67 δημοσιευμάτων που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι όντως “κοινωνικά ευαίσθητα, επιγραμματικά και ουσιώδη”. Είναι η συνέχεια των “Πεταχτών” του, του 2013, και είναι μια ποιοτική έκδοση των “Χανιώτ. νέων”, όπου και φιλοξενήθηκαν πρωτοδημοσιευόμενα πέρυσι και πρόπερσι. Αναδεικνύουν προβλήματα, προτάσειςς, εγκώμια, επαίνους και για όσα άλλα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν κουράζουν, αλλά ενθουσιάζουν. Δεν τ’ αφήνεις ώσπου να φτάσεις στην τελευταία σελίδα τους. Χάρισμα της πέννας του Βαγγέλη!
Του ευχόμαστε να συνεχίζει για χρόνια πολλά τα γραψίματά του και στον πεζό και στον ποιητικό του λόγο.
Να συγχαρούμε επίσης από καρδιάς και τον εκδότη του έργου για την προσφορά και βέβαια για την διάθεση των εσόδων, στην Μητρόπολή μας, στα Φιλόπτωχα συσσίτια Σπλάντζιας και στην Εκκλησιαστική μας Σχολή!
Χρέος όλων μας, η προμήθεια του έργου για την μελέτη του, και για την ενίσχυση των παραπάνω αποδεχτών, των εισπράξεων.
Συγγραφέα και εκδότη, πάντα άξιοι και θερμές ευχές για τις γιορτές που φτάνουν.
Κι ένας επίλογος για τον αγαπητό Βαγγέλη, προσωπικός: Σε κάθε συνάντησή μας, από παλιά, ένα κλωνί βασιλικό, απ’ τον ανθόκηπό του, προσφορά εγκάρδια, κληρονομημένη ασφαλώς από την αρχόντισσα αείμνηστη σήμερα, Μητέρα του. Ψάξαμε στα σχετικά λαογραφικά της χειρονομίας του αυτής και βρήκαμε ότι το δώρο κλωνιού βασιλικού, που σου χαρίζουν, «συμβολίζει την αγάπη, την αγνότητα, την προστασία και την σεμνότητα”. “Οπου φυτρώνει βασιλικός δεν πηγαίνει το κακό”, υποστηρίζει η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Οι Χριστιανοί θεωρούν τον βασιλικό ευλογημένο φυτό. Η Ιερά Παράδοση αναφέρει οτι ο βασιλικός φύτρωσε στον τόπο που βρισκόταν ο Τίμιος Σταυρός. Με την ευωδία του, βοήθησε την Αγ. Ελένη να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταυρό, στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι’ αυτό ονομάζεται και Σταυρολούλουδο!  Θεωρείται – τέλος- μεγάλη τύχη στην οικογένεια, την ημέρα του Σταυρού, να ριζώσει (να πιάσει) στο νερό ένα κλαδάκι βασιλικού, που πήραμε από την εκκλησία. Καλοτυχία και προστασία, φέρνει, επίσης, μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού». (από το: Αννας Γεωργίου: “Γούρια, ανακαλύψτε τα μυστικά τους”, Αθήνα, 2017, σχ. 8, σ. 108 + πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση).

* Δάσκαλος - Λαογράφος ( ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ «Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας, Χανιώτικα νέα, 21.12.2018)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου