Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

2ο ΝΗΠ. 2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Πεζόδρομο έκαμαν στις 17 του Νοέμβρη για δύο ώρες τον δρόμο μπροστά απ’ τα σχολεία τους τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Χανίων, με τη συμπαράσταση των μαθητών της Δ’ και Στ’ τάξης του συστεγαζόμενου στην ίδια αυλή Δημοτικού.
Σαν επιστρέγασμα μιας δυνατής διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς “γύρω από το πανέμορφο σχολείο μας γίνεται χαμός” όπως γράφουν στην πρώτη σελίδα του φυλλάδιου που μοίραζαν (δεν χώρεσε εδώ…) και στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού προγράμματος. Αξιες πολλών συγχαρητηρίων οι δασκάλες των παιδιών για την πρωτοβουλία τους ν’ ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό ο λόγος, στον σημερινό, διανθισμένο με σχετικές εικόνες, πανό, ξεχωριστό Παιδότοπο.
Πάντα ψηλά τη σημαία της Δασκαλοσύνης, καλές μου συναδέλφισσες! Και “καλλιεργητές” αγωνιστικών συνειδήσεων οι δάσκαλοι!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Σημ.: Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη δασκάλα Βασιλική
Χαραλαμπίδου που “έπαιξε” και τον ρόλο του ταχυδρόμου.
Ο δρόμος κάτω απ’ το σχολείο ή αλλιώς για μία Εκπαίδευση με νόημα!
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον”, πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και ανταποκρίνεται στις προτάσεις του αναλυτικού προγράμματος, τα παιδιά του 2ου Οικολογικού Νηπιαγωγείου Χανίων, γνώρισαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου και με τη βοήθεια των μαθητών της Δ΄ τάξης και της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, παρατήρησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα του δρόμου κάτω απ’ το σχολείο. Πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους της γειτονιάς και συνεργάστηκαν μικροί μεγάλοι ώστε να οργανώσουν την τελική τους δράση που έλαβε χώρα την 17η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα δράσεων όλων των οικολογικών σχολείων. Eφτιαξαν ενημερωτικά φυλλάδια, πανό, πλακάτ, έγραψαν άρθρα και έδωσαν στο δρόμο φωνή. Eτσι, “Ο δρόμος κάτω απ’ το σχολείο” έγινε συμβολικά για δύο ώρες πεζόδρομος, για να χωρέσει τα παιχνίδια τους και τις χαρούμενες φωνές τους και να φωνάξει μαζί τους: SOS ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ! Ευχαριστούμε, τους μαθητές και τις δασκάλες του Δημοτικού σχολείου κα Ελένη Ιορδανίδου και κα Βασιλική Χαραλαμπίδου για τη δημιουργική συνεργασία!
Οι νηπιαγωγοἰ
Εύη Δήμου, Δήμητρα Βαλαβάνη, Αναστασία Διγώνη



Ο Δρόμος κάτω απ’ το σχολείο
(ΤΡΑΓΟΥΔΙ)
Ο δρόμος κάτω απ’ το σχολείο πως μ’ αρέσει
είσοδος είναι για έναν κόσμο μαγικό.
Εχει διαβάσεις, πεζοδρόμια και ταμπέλες
γι’ αυτό κι εγώ ελεύθερα κυκλοφορώ.
Λα λα λα λα λα……..
Κάθε πρωί να περπατάω πως μ’ αρέσει
ευθύς να τρέχω στο δικό μου το σχολειό.
Καλέ μου δρόμε είμαι εδώ να με προσέχεις
φρόντισε να βρω διάβαση για να περνώ.
Λα λα λα λα λα……..



Εργασίες Μαθητών
Το 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων, το Στ ΄1 και το Δ΄1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κατεβήκαμε στο δρόμο μπροστά από το σχολείο μας για να διαμαρτυρηθούμε διότι ο δρόμος αυτός καθημερινά είναι κλειστός από αυτοκίνητα και μηχανάκια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σχολείο μας. Αυτό που ζητάμε είναι να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα στην είσοδο του σχολείου μας, να φτιαχτεί διάβαση και να έχουμε σχολικό τροχονόμο. Οι πινακίδες να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο για τους οδηγούς ή εναλλακτικά ο δρόμος να γίνει πεζόδρομος. Στα πλαίσια αυτής της δράσης φτιάξαμε πανό με το σύνθημα “Ο δρόμος φωνάζει SOS” αλλά και πλακάτ με παρόμοια συνθήματα. Ξεκινήσαμε μία πορεία στο δρόμο τραγουδώντας το τραγούδι του δρόμου και φωνάζοντας τα συνθήματα. Μοιράσαμε και φυλλάδια που είχαμε φτιάξει για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πολλοί άνθρωποι ήθελαν, εκείνη τη στιγμή, να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους και τα μηχανάκια τους αλλά εμείς δεν τους αφήσαμε γιατί αυτό ήταν το νόημα της δράσης μας. Στο τέλος δημιουργήσαμε ένα μεγάλο κύκλο, μικροί και μεγάλοι τραγουδήσαμε, παίξαμε και επιστρέψαμε στο σχολείο μας.
Χριστίνα Μακρυγιαννάκη, ΣΤ 1 Τάξη




Από τότε που ήρθα στο δημοτικό θυμάμαι να ακούω για το ίδιο πρόβλημα. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην είσοδο του σχολείου μας. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε γίνει τίποτα. Το Νηπιαγωγείο μας όμως ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει κάθε μέρα στον δρόμο μας. Στην αρχή ήρθε μία δημοσιογράφος και τράβηξε φωτογραφίες για να δουν όλοι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην είσοδο μας. Μετά εμείς συνεργαστήκαμε με το Νηπιαγωγείο και το Δ1 και φτιάξαμε πανό, πλακάτ και ένα φυλλάδιο με αυτά που θέλουμε και ζητάμε να γίνουν. Δε ζητάμε και κάτι παράλογο. Ενα σχολικό τροχονόμο, διάβαση πεζών και να αλλάξουν θέση οι πινακίδες για να καταλαβαίνουν οι οδηγοί ότι υπάρχει σχολείο. Ελπίζουμε για το καλύτερο.
Γιώργος Δούκας, ΣΤ 1 Τάξη





Τα προβλήματα στο σχολείο μας είναι τα εξής: τα αυτοκίνητα παρκάρουν στην είσοδο του σχολείου και τα παιδιά δεν μπορούν να περάσουν, δεν υπάρχει διάβαση πεζών, δεν έχουν τοποθετήσει αρκετές πινακίδες για την ασφάλεια των παιδιών και στην τάφρο τα κάγκελα δεν είναι γερά και είναι επικίνδυνα. Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, ελπίζω να διαβάσετε αυτό που έγραψα πολύ προσεκτικά.
Ιώβη Αναστάση, Δ 1 Τάξη
Είμαστε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών. Διαμαρτυρόμαστε γιατί γύρω από το πανέμορφο σχολείο μας γίνεται χαμός. Τα αυτοκίνητα παρκάρουνε μπροστά από την πόρτα του σχολείου μας και πάνω στα πεζοδρόμια, δεν έχουμε διάβαση πεζών, τα μηχανάκια οδηγούν πάνω στο πεζοδρόμιο και δεν έχουμε πινακίδες για να δείχνουν ότι βρίσκεται κοντά ένα σχολείο. Είμαστε έξαλλοι! Παρακαλούμε τον Δήμο και τους συνεργάτες του να μας βοηθήσουν.
Αντρέι Αντριες, Δ 1 Τάξη

Χανιώτικα νέα (8.12.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου