Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕΙΜΟΝΗΣ 
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗ
"Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!



«Το διάβασα μοναναπνιάς. Με παρέσυρε η περιπέτεια, παιδιά μάς κάνεις με το γράψιμό σου, Διονύση!
Σ’ ευχαριστώ για τη χαρά που μου έδωσες. Σου εύχομαι και από εδώ να είναι καλοτάξιδος ο “Θαλασσοσφυριχτής” σου. Πάντα ωραίος ως Ελληνας, Δάσκαλος – Συγγραφέας και ως Ελληνας, Συγγραφέας – Δάσκαλος.
Να πάμε για Παιδότοπο»… Αυτά έγραψα στον εξ Αιτωλικού Αιτωλίας ορμώμενο και στον Βόλο κατοικοεδρεύοντα φίλο μου φιλόλογο – συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, σε ηλεκτρονικό μήνυμά μου, όταν διάβασα, πριν από λίες μέρες, το τελευταίο του βιβλίο “Ο Θαλασσοσφυριχτής” (εκδ. “Αρτέον Εκδοτική”) που είχε την καλοσύνη να μου στείλει.
Ωστόσο “Ο Θαλασσοσφυριχτής”, με ή χωρίς τον συγγραφέα του ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και καταγοητεύει μικρούς και μεγάλους, όλα τα παιδιά ηλικίας 4-104 χρονών! Τιμή για τον “Παιδότοπο”, ότι τον φιλοξενεί σήμερα… Σ’ ευχαριστώ για την ανταπόκριση, καλέ μου φίλε!
Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Βιογραφικό
Από μικρό παιδί γράφω, φτιάχνω ήρωες, ζω μαζί τους, μπαίνουμε σε περιπέτειες, περνάμε καλά. Η συγγραφή ήταν για μένα ένα όνειρο, μα αυτό που με γοήτευε πάντα ήταν και είναι η γραφή. Τώρα ζω το όνειρό μου γράφοντας μυθιστορήματα και διηγήματα, οργανώνοντας εκδηλώσεις για το βιβλίο και εργαστήρια γραφής για μικρούς και μεγάλους. Επιμελούμαι επίσης και παρουσιάζω μια λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή. Μέσα στον Κύκλο του Παιδικού βιβλίου βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι για την προώθηση του καλού βιβλίου. Εργα μου: “Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, “Το μυστικό της Δαγκάνας (Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου), “Το Χαμένο ταίρι” (Εκδόσεις Ακρίτας – επανακυκλοφορία από τις Εκδόσεις Εν πλω), “Τα Τίμια δώρα” (Ηρα Εκδοτική), “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” (σειρά “Περιστέρια” Εκδόσεις Πατάκη), “Το τέταρτο αλογάκι” (σειρά “Περιστέρια”-Εκδόσεις Πατάκη), “Δημιουργική γραφή στην τάξη – Α΄ και Β΄ Γυμνασίου” (Εκδόσεις Γράφημα), εγκαινιάζοντας μια σειρά βιβλίων δημιουργικής γραφής για Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.


Οπισθόφυλλο
«Νησιά υπάρχουν μόνο σε θάλασσες ή ακόμα και σε λίμνες; Σπίτια στεριώνουν μόνο πάνω στη γη ή ακόμα και πάνω στο νερό; Λαβύρινθους χτίζει μόνο ο άνθρωπος ή ακόμα και η φύση; Ελάτε να το ανακαλύψουμε αρμενίζοντας με μια παρέα παιδιών στο γαλήνιο και ονειρικό πέλαγος της λιμνοθάλασσας. Μαζί τους θα μοιραστούμε τη ζωή των λιμναίων ανθρώπων της και ενός παράξενου φίλου τους, του Στρατή.
Μια πρόσκληση, αλλά και μια… βίδρα, θα σταθούν η αιτία για να ζήσουν οι μικροί μας φίλοι μια απρόσμενη περιπέτεια.
Θα βγουν, άραγε, νικητές από αυτήν τη μεγάλη πρόκληση; Θα καταφέρουν να συνομιλήσουν με τη φύση, δαμάζοντας τα στοιχειά της;
Δεν μένει παρά να το μάθουμε! Μαζί τους θα ξεφύγουμε για λίγο από τον λαβύρινθο της εποχή μας για να ανακαλύψουμε τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και τη σημασία του στην επιβίωση των μελλοντικών γενεών».
Γνώμες


Ολοκληρώνοντας, αυτό το βιβλίο, εκτός από τα αισθήματα νοσταλγίας που επιφέρει στους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες αποτελεί κι έναν φόρο τιμής του συγγραφέα στην πατρίδα του το Αιτωλικό. Πόσο πιο πολύτιμο δώρο να αφήσει κάποιος στον τόπο του, από ένα τέτοιο εξαιρετικό ανάγνωσμα, που πάνω απ’ όλα εξυμνεί τις αμέτρητες ομορφιές του; Θα σταθώ όμως και στην πραγματικά θεσπέσια εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού. Με εικόνες που εντυπωσιάζουν και χαλαρώνουν, με μορφές που αναδύουν μια ηρεμία και μια εκφραστικότητα, με χρώματα απαλά που προσδίδουν στο έργο μια ζεστή και νωχελική χροιά. Θα συνιστούσα αυτό το βιβλίο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, γιατί πράγματι διαβάζεται από όλους με την ίδια λαχτάρα κι ευχαρίστηση. Θερμά συγχαρητήρια στον Διονύση Λεϊμονή, που αποδεικνύει, καθημερινά, πως δεν είναι απλά πολυπρόσωπος, αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτικός και ουσιαστικός.
Αλέξανδρος
Ακριτίδης,
apostaktirio.gr



Και άλλη φορά έχω μιλήσει και έχω γράψει τη θετική γνώμη μου για τη διηγηματογραφία του Λεϊμονή, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Και πολλοί θα θυμούνται από τα έργα του ιδιαίτερα “Το Δέκατο Εβδομο
Κιβώτιο” και “Το τέταρτο Αλογάκι”, βιβλία που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν. “Ο θαλασσοσφυριχτής” έρχεται ως φυσικό επακόλουθο αυτής της θεματικής, που ξεχωρίζει για τη γνήσια ελληνικότητα της γραφής και της γλώσσας.
Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι βιβλίο με υψηλό δείκτη ελληνοπρέπειας, καθαρόαιμο και με ισόρροπη διακειμενικότητα.
Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας



Μια ακόμα καλογραμμένη ιστορία του Διονύση Λεϊμονή με την πολύ ωραία επίσης εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού, σε μια φροντισμένη και ποιοτική έκδοση από την Αρτέον, ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που μας κάνει να θέλουμε να βρεθούμε κι εμείς σε αυτό το καταπληκτικό νησί ανάμεσα στα τέσσερα παιδιά και να οσφριστούμε τη θάλασσα, να ακούσουμε τα πουλιά και το θρόισμα των φύλλων των δέντρων και τον ήχο των καλαμιών… Καλοδιάβαστο να είναι και καλοτάξιδο την πιο ταιριαστή του εποχή του χρόνου, αυτήν που τώρα αρχίζει!!!
Αργυρώ Μουντάκη, parents24
Ο συγγραφέας δε διστάζει να σκορπίσει απλόχερα στις σελίδες του κειμένου λέξεις, ονόματα, όρους, είδη πτηνών και να στήσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία για κάθε αναγνώστη από 10 χρονών και πάνω. Ανεπτυγμένες κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις, καθόλου περιττοί διάλογοι, αληθοφάνεια και ζωντάνια χαρακτήρων, με ταξίδεψαν στη νερένια πολιτεία, με οδήγησαν να ακούσω τη σιωπή της φύσης, με βοήθησαν να καταλάβω τον τρόπο ζωής των πλασμάτων του νερού, να αγκαλιάσω τη δύσκολη και γεμάτη λυρισμό και παραδόσεις ζωή των ψαράδων.
Πάνος Τουρλής, κριτικός



“Ο Θαλασσοσφυριχτής” (Αρτεον Εκδοτική), συνδυάζει τόσο γνώσεις όσο και περιπέτεια. Ο συγγραφέας, μέσα από την περιπέτεια τεσσάρων παιδιών στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ανοίγει ένα παράθυρο γνώσεων που δεν έχει ως στόχο απλώς να αφηγηθεί στα παιδιά παραδόσεις και συνήθειες του τόπου αλλά κάτι ακόμη καλύτερο. Επιδιώκει και, κατά τη γνώμη μου, πετυχαίνει να ενεργοποιήσει την περιέργειά τους να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη φύση και τα στοιχεία της, ενώ παράλληλα ζουν την περιπέτεια!
Ιωάννα Γκανέτσα, tinealarisa.gr

Χανιώτικα νέα (Σάββατο. 1 Ιουνίου 2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου